Νέες διπλωματικές διαβουλεύσεις με συμμάχους και εταίρους σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. αρχίζει η Αθήνα, μετά τις εξωφρενικές απειλές του προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν από τη Σαμψούντα ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα επιτεθούν σε ελληνικά νησιά όποτε κρίνουν «ξαφνικά ένα βράδυ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σε ομιλία ενώπιον δεκάδων χιλιάδων κόσμου που είχε πάει στην τεχνολογική εκδήλωση Teknofest.
Διπλωματικά, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει διαμηνύσει προς άπαντες ότι δεν θέλει καμία σχέση με την Ελλάδα, πέραν των τυπικών σχέσεων και αυτές σε φθίνουσα πορεία. Στρατιωτικά, επίσης ο διάλογος σε επίπεδο ΝΑΤΟ δεν έχει πλέον καμία προοπτική. Πολιτικά, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα πάει σε εκλογές με υποσχέσεις αναβίωσης του νεο-οθωμανικού ονείρου. Στις παρούσες συνθήκες, με τη Δύση να βρίσκεται σε μετωπική αντιπαράθεση με την Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την Αγκυρα να φλερτάρει με τη Μόσχα, το πρόβλημα υπερβαίνει τις επιλογές Ερντογάν.
Η ελληνική διπλωματία αρχίζει τις αμέσως επόμενες ημέρες έναν νέο κύκλο ενημέρωσης των συμμάχων και εταίρων για την «εξωφρενική πολιτική» της Τουρκίας, που δεν έχει απλώς στοιχεία πρόκλησης και απειλών, αλλά προαναγγελίες πολεμικών χτυπημάτων «ξαφνικά ένα βράδυ», δήλωση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως απειλή επίθεσης (και αναβάθμισης της απειλής πολέμου casus belli) σε νησιά που, σύμφωνα με την θεώρηση του Ερντογάν έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα.
Η γενική θεώρηση στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση μέχρι τις τουρκικές εκλογές (προεδρικές και γενικές είναι ορισμένες για τον Ιούνιο του επόμενου χρόνου) όμως αυτή είναι μία δηλωμένη πολιτική θέση και τίποτε παραπάνω. Συνεπώς, για την Αθήνα είναι χρήσιμο να διατυπωθεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν θα είναι ανεκτή μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο για να κερδίσει ο Τ. Ερντογάν πόντους εν όψει των εκλογών. Σε αυτήν τη διπλωματική διελκυστίνδα η τουρκική ηγεσία ποντάρει ανοιχτά αφενός στην ήττα Μπάιντεν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και αφετέρου στα προβλήματα συνοχής που έχει η Ε.Ε. λόγω του δύσκολου ενεργειακού και οικονομικού χειμώνα.
Ενα επιπλέον χαρτί στα χέρια της Αγκυρας τους επόμενους κρίσιμους μήνες είναι οι πρεσβευτές πολλών χωρών της Ε.Ε., που παίζουν ανοιχτά τα τουρκικά συμφέροντα, σε ορισμένες περιπτώσεις σε σύγκρουση με τις κυβερνητικές επιλογές των χωρών τους, κάτι που αποτελεί αυτή την περίοδο θέμα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων της Αθήνας με τη Ρώμη, το Βερολίνο αλλά και το Λονδίνο.
Ειδικά στην περίπτωση των πρέσβεων της Γερμανίας, σε Αγκυρα και Αθήνα, τα πράγματα κινούνται σε οριακά ανεκτή κατάσταση από πλευράς Ελλάδας και αν δεν γίνουν σύντομα οι αλλαγές προσώπων που είναι προγραμματισμένες, δεν αποκλείεται να τεθεί εκ νέου το θέμα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο, που μπορεί και να είναι έκτακτη για την ενεργειακή διάρρηξη με τη Ρωσία, αλλά να τεθούν και όλα τα παρεμπίπτοντα θέματα των σχέσεων χωρών της Ε.Ε. και χωρών υποψηφίων μελών της Ε.Ε. με τη Ρωσία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας