• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.4°C
  2 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 24.1°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.2°C / 22.1°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 16.6°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.0°C / 21.5°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 17.9°C
  2 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 26.6°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.7°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.9°C / 21.7°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 23.8°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 23.9°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  80%

Ο Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από το πλοίο Abdulhamid Han στο λιμάνι της Μερσίνας 

Turkish Presidency via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι κρύβει το δίμηνο moratorium στην Ανατολική Μεσόγειο

 • A-
 • A+
Η Αγκυρα υποχώρησε προσωρινά στις πιέσεις της Δύσης, ελπίζοντας σε ανταλλάγματα από ΗΠΑ και Ε.Ε. στα εξοπλιστικά, αλλιώς θα επανέλθει δριμύτερη το φθινόπωρο ● Οι ισορροπίες της Τουρκίας με Ρωσία και Ιράν σε Καύκασο και Μέση Ανατολή.

«Τα σχέδια της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει, προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Φ. Ντονμέζ, αναφερόμενος στην επιλογή του κόλπου της Αττάλειας για την πρώτη γεώτρηση του «Abdulhamid Han». Σε συνέντευξη στο Anadolu, που αναμεταδόθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η επιλογή του «Yörükler-1» προβλήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό σαν πρόβα για τις επόμενες εξόδους, σε μεγαλύτερο βάθος και απόσταση, απαντώντας έτσι στις επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση Ερντογάν στο εσωτερικό από την πτέρυγα των υπερεθνικιστών.

H τουρκική κρατική εταιρεία TPAO έχει και άλλους οκτώ στόχους, εκ των οποίων οι πέντε, όπως είπε ο Τούρκος ΥΠΕΝ, είναι σε περιοχές δικαιοδοσίας της Τουρκίας, χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία. Ουσιαστικά, η γεώτρηση στο «Yörükler-1», σύμφωνα με τις δηλώσεις Ντονμέζ είναι μια τακτική αναδίπλωση της Τουρκίας, απέναντι στις ισχυρές πιέσεις που είχε το τελευταίο διάστημα από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Τα εξοπλιστικά

Για να γίνει πιο σαφές το μήνυμα για «ήρεμα νερά», οι ΗΠΑ το είχαν συνδέσει με τις συνομιλίες για τα F-16 και η Ε.Ε. με τη νέα αξιολόγηση της ευρωτουρκικής σχέσης. Κατ’ επέκταση, στο διπλωματικό επίπεδο ετέθησαν και οι διμερείς σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία (και το θέμα των υποβρυχίων Τ-214) αλλά και το ζήτημα της ανασύστασης του σχήματος συνεργασίας Γαλλίας - Ιταλίας - Τουρκίας (για εξοπλιστικά προγράμματα).

Ο ρόλος που έπαιξε στο διπλωματικό παρασκήνιο η Ουάσινγκτον ήταν κρίσιμος γι’ αυτό το άτυπο δίμηνο moratorium στην Ανατολική Μεσόγειο, όμως το ερώτημα είναι αν θα τηρηθεί και θα έχει συνέχεια ή στην πορεία ο Τ. Ερντογάν θα αλλάξει τακτική. Τεχνικά, οι γεωτρήσεις του «Αbdulhamid Han» στον στόχο «Yörükler-1» θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο από αυτόν που προβλέπει η Navtex (μέχρι τις 7 Οκτωβρίου), όπως εκτιμάται από τους ειδικούς. Πολιτικά όμως οι αποφάσεις της Αγκυρας λαμβάνονται με άλλα κριτήρια, κυρίως διαπραγματευτικά για τον πρώτιστο στόχο που έχει θέσει ο Ερντογάν, να παρουσιάσει την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη που έχει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή.

Την προσεχή εβδομάδα η αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, που διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση Μπάιντεν για το πακέτο των F-16, θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, όπως προανήγγειλε ο Χ. Ακάρ. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει οι συνομιλίες να κινηθούν σε επίπεδο αμυντικής διπλωματίας και μέσω αυτής να οικοδομηθούν οι συνθήκες για τη διαμόρφωση της μεγάλης διπλωματικής ατζέντας, σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Υπό αυτό το πρίσμα η Αγκυρα το τελευταίο διάστημα προβάλλει τον ρόλο του υπουργού Αμυνας τόσο στη «διπλωματία των σιτηρών» με την Ουκρανία και τη Ρωσία όσο και στις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στη Συρία και το Ιράκ, όπου οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν καθημερινά τις επιθέσεις, αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε εισβολή ευρείας κλίμακας, όπως έχει απειλήσει ο Τ. Ερντογάν.

Με τον Χ. Ακάρ σε ρόλο «καλού συνομιλητή», ο Μ. Τσαβούσογλου αναλαμβάνει ρόλο «σκληρού διαπραγματευτή», παίζοντας στα άκρα το παιχνίδι της Αγκυρας έναντι της Ελλάδας, αλλά και ευρύτερα – όπου η Τουρκία θεωρεί πως έχει λόγο στα πράγματα. Οι πληροφορίες θέλουν τον Τούρκο ΥΠΕΞ να υποβάλλει νέα επιστολή προς τον ΟΗΕ, σε συνέχεια των προηγούμενων που απαντήθηκαν από την Ελλάδα με την επιστολή του περασμένου Μαΐου, για το σύνολο των προβλέψεων των Συνθηκών της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947). To πνεύμα στο οποίο κινείται η Αγκυρα μετά την ελληνική απαντητική επιστολή είναι πως η στρατιωτικοποίηση των νησιών αντανακλά την επεκτατική πολιτική της Ελλάδας (στο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου), επιχειρώντας έτσι να δικαιολογήσει και το casus belli αναδρομικά.

Οι κλιμακούμενες διεκδικήσεις της Αγκυρας, πέρα από στρατηγική επιλογή, εξυπηρετούν την τρέχουσα περίοδο και τις τακτικές της ανάγκες, για παζάρι με όλους και για όλα. Αυτή η τακτική, βέβαια, κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στους όρους που έχουν τεθεί από την πλευρά της Ε.Ε., όμως η Αγκυρα δεν φαίνεται σε αυτή τη φάση να σκοτίζεται για τις ευρωπαϊκές απόψεις. Περισσότερο την απασχολεί το παιχνίδι με τη Μόσχα (πέραν της οικονομικής συνεργασίας), στη Συρία και στον Καύκασο, αλλά και οι ισορροπίες με το Ιράν.

Κόντρα με Αρμενία

Στον Καύκασο, η Τουρκία εκφράζει δυσφορία για αθέτηση της συμφωνίας Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ από την πλευρά των Αρμενίων, που επιμένουν, όπως λέει, να διατηρούν τη στρατιωτική παρουσία και εκεί που έχουν πάρει θέση ρωσικές δυνάμεις, όπως στην περιοχή Λαχίν, ενώ παράλληλα εκφράζεται δυσφορία και για την επιλογή της Τεχεράνης να συνεργαστεί με τους Αρμένιους για διάνοιξη νέου οδικού άξονα, που παρακάμπτει τα σχέδια Αγκυρας - Μπακού.

Και στη Συρία η Αγκυρα είναι υποχρεωμένη να συμβιβάζεται με τις επιλογές της Μόσχας και της Τεχεράνης, παρά τα σχέδια του Τ. Ερντογάν για επιβολή εκτεταμένης «ζώνης ασφαλείας» στη συριακή μεθόριο. Η ζώνη περιορίζεται σε ορισμένα «σημεία», εκτός των ρωσικών και των ιρανικών σχεδιασμών.

Η ροπή δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο για την Αγκυρα επιφυλάσσει δευτερεύοντα ρόλο, δύναμης ήπιας ισχύος, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την ισορροπία της κυβέρνησης Ερντογάν, στο εσωτερικό με τις φιλοδοξίες που έχει προβάλει αλλά και στη διεθνή σκηνή, όπου θεωρεί πως πρέπει να έχει θέση σε όλα τα μεγάλα fora. Η διπλωματική λογική επιβάλλει ανοίγματα, όμως, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η περιρρέουσα κατάσταση στις σχέσεις των ΗΠΑ-Ε.Ε. με τη Ρωσία καθιστά ολοένα και πιο σύνθετη τη σχέση της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα με την Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλήγμα στην αξιοπιστία του Ερντογάν από την επιστράτευση Πούτιν
Στον απόηχο της ομιλίας Ερντογάν, η κλιμάκωση του προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν με την κήρυξη μερικής επιστράτευσης ήταν ακόμη ένα πλήγμα στην αξιοπιστία του προέδρου της Τουρκίας.
Πλήγμα στην αξιοπιστία του Ερντογάν από την επιστράτευση Πούτιν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απόπλους με νέες απειλές
Με διφορούμενα μηνύματα αποχαιρέτησε ο Τ. Ερντογάν το Αbdulhamid Han στην έξοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πλωτό γεωτρύπανο θα πλεύσει δυτικά προς τον κόλπο της Αττάλειας.
Απόπλους με νέες απειλές
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλωματική ήττα της Τουρκίας
Αποδοκιμάστηκε ακόμη και από μουσουλμανικές χώρες η γραμμή της όξυνσης που υποστήριξε ο Ερντογάν στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς ● Επιδείνωση στις σχέσεις της Αγκυρας με ΗΠΑ και Ε.Ε.
Διπλωματική ήττα της Τουρκίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αργότερα η «θετική ατζέντα» στις ευρωτουρκικές σχέσεις
Σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, η Ε.Ε. βάζει στο τραπέζι έναν οδικό χάρτη με όρους προς τον Ερντογάν ● Δεκαήμερο κρίσιμων διπλωματικών επαφών ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου.
Αργότερα η «θετική ατζέντα» στις ευρωτουρκικές σχέσεις
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η μετά Τραμπ εποχή ανησυχεί την Τουρκία
Οι ανοιχτοί λογαριασμοί που έχει με την Ουάσινγκτον ο Τ. Ερντογάν (S-400, επεμβάσεις σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Αρμενία, δικαστικές εκκρεμότητες με τις σχέσεις Halkbank - Ιράν κ.ά.) δεν θα είναι δυνατόν εφεξής να...
Η μετά Τραμπ εποχή ανησυχεί την Τουρκία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ομνύει στον διάλογο τη στιγμή που οξύνει την ένταση ο Ερντογάν
Χαρακτηριστικά μείζονος κρίσης τείνει να πάρει η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Τ. Ερντογάν να εμπλέκει στους επεκτατικούς σχεδιασμούς του όλους τους διεθνείς παράγοντες.
Ομνύει στον διάλογο τη στιγμή που οξύνει την ένταση ο Ερντογάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας