• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 29.5°C
  1 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.9°C / 27.1°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.4°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 23.3°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.0°C
  0 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.4°C
  0 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 29.9°C
  1 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  1 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 23.9°C / 28.3°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.8°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 25.3°C
  3 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  76%

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με μητροπολίτες και τοποτηρητές μουφτήδες της Θράκης

ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εντάσεις στη Θράκη υποδαυλίζει η Αγκυρα

 • A-
 • A+
Κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, με αφορμή τον νέο νόμο για τις μουφτείες, που προβλέπει συμμετοχή γυναικών στη συμβουλευτική επιτροπή ● «Το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι πλήρως συμβατό με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας», απαντά το υπουργείο Εξωτερικών.

Για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα επικαλείται τη Συνθήκη της Λωζάννης και κατηγορεί την Αθήνα ότι την παραβιάζει στο σκέλος που αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης με τη νέα νομοθετική ρύθμιση για τις μουφτείες. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του εναντιώθηκε στον νόμο, αναφέροντας ότι έγινε χωρίς συνεννόηση με τη μειονότητα (την οποία αποκαλεί, όπως πάντα, τουρκική) και αγνοεί τη βούλησή της αλλά και τις θρησκευτικές της ελευθερίες. Κατηγορηματική ήταν η διάψευση από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις κατηγορίες περί παραβιάσεων των δικαιωμάτων της μειονότητας.

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μουφτείες ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Ιούλιο και όπως επισημαίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «συντάχθηκε μετά από μακρά διαβούλευση με εκπροσώπους της μειονότητας» και «δημιουργεί ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις μουφτείες και τους μουφτήδες στη Θράκη, πλήρως συμβατό με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και τις αρχές και τα νενομισμένα του Ισλάμ».

Βασικά συστατικά του νέου νόμου αποτελούν -τονίζει η Αθήνα- «η διαφάνεια σε όλα τα στάδια των διαδικασιών επιλογής, η διασφάλιση ευρείας αντιπροσωπευτικότητας, μέσω μιας συμβουλευτικής επιτροπής την οποία αποτελούν αποκλειστικά μουσουλμάνοι συμπολίτες μας από τη Θράκη, η ανάδειξη από τη συμβουλευτική επιτροπή, χωρίς κρατική παρέμβαση, των καταλληλότερων προσώπων για τη στελέχωση των μουφτειών αλλά και η πρόνοια για μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία επιλογής, στοιχείο πρωτοποριακό και καινοφανές με βάση τα διεθνώς ισχύοντα ως προς την ανάδειξη μουσουλμάνου θρησκευτικού ηγέτη».

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η συμβουλευτική επιτροπή θα αποτελείται από 33 μέλη από τη μειονότητα και θα έχει πρόεδρο τον τοποτηρητή μουφτή, ενώ για πρώτη φορά θα συμμετέχουν και γυναίκες, σύμφωνα με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν αναφέρεται αναλυτικά στο νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλά το απορρίπτει συνολικά λέγοντας η Ελλάδα παραβιάζει το άρθρο 40 της Συνθήκης της Λωζάννης για τη μειονότητα και προσθέτει ότι είναι «απαράδεκτο το γεγονός ότι προσπαθεί να μετατρέψει τον θεσμό του μουφτή σε δομή υπό τον δικό της έλεγχο». Κάνει λόγο επίσης για «πολιτικές πίεσης και εκφοβισμού της τουρκικής μειονότητας» και αφήνει να εννοηθεί ότι θα δοθεί συνέχεια.

Η Αγκυρα κατά την πάγια τακτική της δεν αναγνωρίζει τους μουφτήδες που ορίζει η ελληνική διοίκηση και προωθεί σε παράλληλη θέση άλλα πρόσωπα δικής της επιλογής, όπως ο ψευδομουφτής της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ που πέθανε πρόσφατα από καρκίνο. Η διαδικασία της διαδοχής έχει αρχίσει να κινείται από κύκλους του τουρκικού προξενείου, χωρίς πάντως να έχει δημιουργηθεί κάποια αντιπαράθεση για την ώρα στους κόλπους της μειονότητας στην Ξάνθη. Εντούτοις, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η Αγκυρα να επιχειρήσει και με αυτό το θέμα την πρόκληση έντασης, αποδίδοντας στην Ελλάδα κατηγορίες περί παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάννης, στο ευρύ φάσμα διεκδικήσεων που έχει ανοίξει, με αιχμή τη Συνθήκη, μέχρι και για το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πόλεμος ανακοινώσεων Αθήνας – Άγκυρας για τη Θράκη
«Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από την Τουρκία» σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ανακοίνωση του αντίστοιχου τουρκικού υπουργείου. Οι δηλώσεις του μειονοτικού βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ που έφεραν την...
Πόλεμος ανακοινώσεων Αθήνας – Άγκυρας για τη Θράκη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τους μουφτήδες
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την χώρα μας ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα της «Τουρκικής Μειονότητας» Δυτικής Θράκης με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση για τους μουφτήδες με τον κυβερνητικό...
Απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τους μουφτήδες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ίδιο τροπάρι το γνωστό...
Στη συνήθη εμπρηστική ρητορική του γύρισε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη λήξη της συνόδου του ΝΑΤΟ, επαναφέροντας τις αξιώσεις του για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και τις απειλές για Αιγαίο, Ανατολική...
Το ίδιο τροπάρι το γνωστό...
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το μήνυμα εστάλη, ο Ερντογάν το έλαβε;
Να πέσουν οι τόνοι των φραστικών επιθέσεων από την πλευρά της Αγκυρας αναμένει η Αθήνα, μετά τις δηλώσεις αποδοκιμασίας των τουρκικών προκλήσεων από Ουάσινγκτον, Βερολίνο, Βρυξέλλες και Παρίσι.
Το μήνυμα εστάλη, ο Ερντογάν το έλαβε;
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε τροχιά ρήξης Αθήνα και Μόσχα
Ο Ν. Δένδιας προανήγγειλε αίτημα στο Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη ● Αναμένεται απάντηση στην απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών ● Επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με την Τουρκία.
Σε τροχιά ρήξης Αθήνα και Μόσχα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας