• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.1°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 23.9°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.2°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  2 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.8°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.2°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 26.5°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 20.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  27%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 26.0°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 24.9°C
  4 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.6°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  37%

Στη συνάντηση Δένδια-Μπέρμποκ ετέθη, μάλλον σαν υπόμνηση, και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, επί του οποίου οι Πράσινοι της Α. Μπέρμποκ και η Αριστερά στη Γερμανία έχουν την πιο εποικοδομητική στάση

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σαφή μηνύματα προς Βερολίνο

 • A-
 • A+
Την επαμφοτερίζουσα στάση της Γερμανίας στις σχέσεις με την Τουρκία επισήμανε ο υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας στη Γερμανίδα ομόλογό του Α. Μπέρμποκ ● Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα γερμανικά υποβρύχια που πρόκειται να πουληθούν στην Αγκυρα ● Βελτίωση των συνθηκών για τους πρόσφυγες και απαντήσεις στις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις ζήτησε η Μπέρμποκ.

Ανταλλάγματα από συμμάχους και εταίρους φαίνεται πως επιδιώκει η Τουρκία για να σταματήσει, ή να περιορίσει έστω, τις προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο. Πλην, όμως, ούτε οι ΗΠΑ ούτε και οι χώρες της Ε.Ε. είναι διατεθειμένες, ειδικά αυτή την περίοδο, να μπουν σε ανατολίτικο παζάρι. Αλλωστε, είναι νωπή η εμπειρία από τις «διαπραγματεύσεις» για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι επισκέψεις της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Α. Μπέρμποκ σε Αθήνα και Αγκυρα ήταν για το Βερολίνο μια ευκαιρία να ξαναπιάσει το νήμα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, που παραμένουν σταθερά στις προτεραιότητες της γερμανικής διπλωματίας - αν και με λιγότερη θέρμη. Η Πράσινη ΥΠΕΞ της Γερμανίας παρουσίασε στην Αθήνα το πλαίσιο πολιτικής που σχεδιάζει να ακολουθήσει στην Ε.Ε., αλλά και σε διμερές επίπεδο. Παρουσίασε επίσης τα θέματα επί των οποίων έχει απαιτήσεις από την Ελλάδα, όπως η βελτίωση των συνθηκών για πρόσφυγες-μετανάστες αλλά και η απάντηση των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις.

Οι συνομιλίες κινήθηκαν σε θετική ατμόσφαιρα, με την ελληνική πλευρά να δείχνει ότι κατανοεί τις πολιτικές ευαισθησίες του Βερολίνου σε αυτά τα θέματα, όμως στο διπλωματικό επίπεδο τα μηνύματα του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια ήταν σαφή για την επαμφοτερίζουσα στάση της Γερμανίας σε πολλές κρίσιμες περιστάσεις. Αναφέρθηκε η στάση της προηγούμενης γερμανικής ηγεσίας στην Ε.Ε. στο θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία και σε διμερές επίπεδο με την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων (υποβρύχια Τ-214), ενώ πολλές χώρες του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Καναδάς κ.ά.) εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα. Για το μεταναστευτικό έγινε αναφορά στην κρίση του Εβρου τον Μάρτιο του 2020 και στην απουσία της γερμανικής ηγεσίας.

Αθήνα και Βερολίνο θα αξιολογήσουν τις απόψεις που διατυπώθηκαν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και θα φανεί στην πράξη εάν διπλωματικά έχει ξεκινήσει νέα περίοδος στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις ή απλώς η γερμανική στάση περιβάλλεται με πιο εύηχα πολιτικά λόγια. Στη συνάντηση Δένδια-Μπέρμποκ ετέθη, μάλλον σαν υπόμνηση, και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, επί του οποίου οι Πράσινοι της Α. Μπέρμποκ και η Αριστερά στη Γερμανία έχουν την πιο εποικοδομητική στάση.

Ως προς την ενεργειακή κρίση Αθήνα και Βερολίνο είναι σε πορεία σύγκλισης για ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίζει την εισαγωγή κινήτρων (αποζημιώσεων) για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που θα μειώσουν το φυσικό αέριο και τον κύκλο εργασιών (κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τη Γερμανία).

Με πόση σαφήνεια μεταφέρθηκαν από την Α. Μπέρμποκ οι απόψεις της Αθήνας στην Αγκυρα, είναι ένα ζήτημα που θα φανεί με την πάροδο του χρόνου. Ως προς τη σχέση Βερολίνου-Αγκυρας, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είχε δώσει το στίγμα στην ανακοίνωση της επίσκεψης χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «χώρα στενά συνδεδεμένη με τη Γερμανία και αναντικατάστατη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ». Η παράλειψη κάθε αναφοράς στην Ε.Ε. δεν είναι τυχαία, καθώς η κεντρική γερμανική γραμμή είναι να βρίσκεται η Αγκυρα σε «ειδική σχέση» με την Ε.Ε. ώστε να μη φορτωθεί η Ευρώπη την «τουρκική ιδιαιτερότητα», το πρόβλημα δηλαδή που συνιστά πολιτικά η Τουρκία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απειλεί «με όλα τα μέσα» ο Ερντογάν
Σε νέα φάση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη δήλωση εν είδει τελεσιγράφου από την Άγκυρα προς την Ελλάδα για «αποστρατιωτικοποίηση των νησιών» του ανατολικού Αιγαίου.
Απειλεί «με όλα τα μέσα» ο Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραμένει ανοιχτό το μέτωπο με την Ελλάδα
Συνεχίζει μέχρι και στο παρά πέντε της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τα παζάρια ο πρόεδρος της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, διατηρώντας ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων που έχει βάλει προς όλες τις πλευρές και εν τέλει προς...
Παραμένει ανοιχτό το μέτωπο με την Ελλάδα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αγκυρα αγνοεί επιδεικτικά τα μηνύματα της Ε.Ε.
Η διατύπωση που θα επιλέξει η Ε.Ε., εκ των πραγμάτων θα είναι κρίσιμη και για τη στάση που θα τηρήσει κατόπιν το ΝΑΤΟ για την Τουρκία. Και είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά κυκλοφόρησε η αναφορά με το...
Η Αγκυρα αγνοεί επιδεικτικά τα μηνύματα της Ε.Ε.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιπαράθεση με όλους και για όλα
Η πολιτική Ερντογάν το επόμενο διάστημα, έτσι όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις αλλά και στην απόφαση για νέα εισβολή στη Συρία και συνέχιση της επιθετικής πολιτικής σε Αν. Μεσόγειο και Αιγαίο, αποτελεί σαφή...
Αντιπαράθεση με όλους και για όλα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πόλεμος νεύρων και διπλωματικών ελιγμών
Συνεχείς διακυμάνσεις στη ρητορική της Αγκυρας περιμένει η Αθήνα, στο διάστημα μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ισπανία τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, τηρώντας όσο γίνεται χαμηλούς τόνους στις φραστικές...
Πόλεμος νεύρων και διπλωματικών ελιγμών
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερντογάν: εκβιάζει το ΝΑΤΟ κατηγορώντας την... Ελλάδα
Κλίμα όξυνσης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας επιδιώκει και πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν, αναζητώντας αφορμές στην πρόσφατη αλλά και παλαιότερη Ιστορία, όχι μόνο στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, αλλά και του ΝΑΤΟ.
Ερντογάν: εκβιάζει το ΝΑΤΟ κατηγορώντας την... Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας