Στη γνωστή προκλητική ρητορική του επανήλθε ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν μόλις ολοκληρώθηκε η σύνοδος του ΝΑΤΟ. Επανέφερε τις τουρκικές αξιώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τις κατηγορίες περί παραβιάσεων των συνθηκών από την Ελλάδα και τις απειλές για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, κατά των Κούρδων της Συρίας, αλλά και τις προειδοποιήσεις προς Φινλανδία και Σουηδία εάν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Παρά το γεγονός ότι στις διμερείς συναντήσεις που είχε με άλλους αρχηγούς χωρών του ΝΑΤΟ τα μηνύματα ήταν σαφή, ιδίως από την πλευρά του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Τ. Ερντογάν επέλεξε και πάλι να διαφοροποιηθεί από το νατοϊκό πλαίσιο και να αναγάγει τον ρόλο της Τουρκίας σε θέμα διμερών συσχετισμών. Με αυτή την προσέγγιση είπε ότι ενημέρωσε όλους τους συνομιλητές του για την πολιτική προκλήσεων της Ελλάδας, συνεπώς ακόμη και αν δεν είπε τίποτε από αυτά που δήλωσε στη συνέντευξη, το μήνυμα στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και προς την Αθήνα είναι ότι συνεχίζει ακάθεκτος την επιθετική πολιτική του.
Από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Τ. Ερντογάν πήρε τη δημόσια δήλωση για προώθηση του προγράμματος αναβάθμισης των 80 παλιών F-16 που διαθέτει η Τουρκία και την αγορά 40 καινούργιων Viper, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκρίνει τη συμφωνία το Κογκρέσο. Συνεπώς η πολιτική Ερντογάν θα εξακολουθεί να παρακολουθείται στενά από την Ουάσινγκτον. Από τις άλλες συναντήσεις με Σολτς, Μακρόν, Τζόνσον και Σάντσεθ, τα αποτελέσματα επίσης θα φανούν σε βάθος χρόνου. Και ως προς τις διαπροσωπικές σχέσεις με όλους τους άλλους ηγέτες ποτέ πριν δεν ήταν σε τόσο ψυχρή φάση.
Η Αθήνα εκτιμά πολιτικά αλλά και διπλωματικά ότι δεν θα επαναληφθεί το καλοκαίρι του 2020. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, η Αγκυρα θα προχωρήσει σε προσκλήσεις για διερευνητικές επαφές και ΜΟΕ (είναι η σειρά της Τουρκίας να οργανώσει τους επόμενους γύρους), ενώ ως προς την Ανατολική Μεσόγειο η εικόνα είναι συγκεχυμένη αφού από τη μία οι προετοιμασίες για έξοδο του τέταρτου γεωτρύπανου της Τουρκίας έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ από την άλλη στη Μαδρίτη η τουρκική αποστολή (με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας και τους συμβούλους Ασφαλείας και Επικοινωνίας και τον επικεφαλής της ΜΙΤ, Χ. Φιντάν) εμφανίστηκε σε όλες τις συναντήσεις συγκρατημένη.
Το μείζον ζήτημα είναι εάν η Ουάσινγκτον εμπιστεύεται τον Τ. Ερντογάν και ο Λευκός Οίκος εξετάζει σοβαρά να προσκαλέσει τον πρόεδρο της Τουρκίας το προσεχές φθινόπωρο ή παίζει με τον χρόνο. Από την άλλη όμως και ο Τ. Ερντογάν έχει δείξει εξαιρετικές ικανότητες στην πολιτική διαχείριση του χρόνου και την αξιοποίηση κάθε συγκυρίας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας