Αμετακίνητη εμφανίζεται η Αγκυρα για όσα ζητάει σε όλα τα μέτωπα αντιπαράθεσης που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα. Και αυτό δεν προκύπτει μόνον σε επίπεδο καθημερινής ρητορικής του προέδρου της Τ. Ερντογάν, αλλά και από τη συνάντηση των συμβούλων ασφαλείας στο Βερολίνο, των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Τζέικ Σάλιβαν και Ι. Καλίν και των ομολόγων τους της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, Γ. Πλέτνερ, Σ. Λάβγκροουβ και Φ. Ερέρα.
Από τις ελάχιστες πληροφορίες -και αυτές αναφορικά με την ατζέντα σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις που προέρχονται κυρίως από πλευράς Τουρκίας- φαίνεται ότι δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στην πενταμερή των συμβούλων ασφαλείας. Τα θέματα που ετέθησαν κατά σειρά ήταν το βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η ένταση με την Ελλάδα αλλά και τα σχέδια γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η απειλή νέας εισβολής στη Συρία και τέλος οι σχέσεις Αγκυρας-Μόσχας και η περιβόητη συμφωνία για εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
Η πενταμερής των συμβούλων έγινε με πρωτοβουλία της Γερμανίας και την υποστήριξη της Γαλλίας και της Βρετανίας, μετά τη διαπίστωση ότι η συνάντηση Σάλιβαν-Καλίν, που εκκρεμεί εδώ και αρκετές ημέρες, ήταν δύσκολο να γίνει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στο τέλος Ιουνίου. Η διαμεσολάβηση των τριών όμως δεν στάθηκε ικανή να μετριάσει τις τουρκικές απαιτήσεις, όπως επίσης και η νέα τηλεφωνική επικοινωνία του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ χθες το πρωί με τον Τ. Ερντογάν.
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η συνομιλία ήταν εποικοδομητική, ως συνήθως, όμως σε ομιλία που έκανε ο Τ. Ερντογάν σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, πέρασε και πάλι γενεές δεκατέσσερις το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και τη Δύση, ενώ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει νέες απειλές κατά της Ελλάδας ότι «θα πάθει ό,τι και πριν από 100 χρόνια» στη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο Μ. Τσαβούσογλου από την πλευρά του διευκρίνισε ότι η Αγκυρα έχει στείλει γραπτώς τις απαιτήσεις της σε Σουηδία και Φινλανδία και τελεί σε αναμονή γραπτών δεσμεύσεων, ειδάλλως «δεν θα συμφωνήσει με την ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αξιώνει από το ΝΑΤΟ να μην τεθεί το θέμα προς ψήφιση στη Σύνοδο Κορυφής στις 29 Ιουνίου, αλλά να δοθεί παράταση ενός έτους (!) για την ενδελεχή εξέταση των αιτημάτων.
Η όλη κατάσταση με την Τουρκία προκαλεί ανησυχία όχι μόνον για την εικόνα του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και για το ενδεχόμενο να οξυνθεί περαιτέρω η επιθετική ρητορική του Τ. Ερντογάν τις επόμενες ημέρες. Η ανησυχία αποτυπώθηκε στη δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ αναφορικά με την πενταμερή του Βερολίνου και τη στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, χώρας συμμάχου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπος είπε ότι «η επιθετική ρητορική των τελευταίων εβδομάδων, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία» και παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση της υπουργού Α. Μπέρμποκ για «επίλυση των προβλημάτων με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση των εντάσεων».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας