Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.4° 15.4°
1 BF
61%
Θεσσαλονίκη
Ασθενής ομίχλη
11°C
12.9° 9.7°
1 BF
88%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.8° 13.8°
2 BF
86%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
2 BF
76%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
13.8° 9.6°
1 BF
89%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
7°C
7.4° 7.3°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.6° 17.7°
0 BF
68%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.9° 14.0°
1 BF
72%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.8° 16.6°
0 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
73%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
17.0° 13.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
80%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.5° 13.4°
1 BF
76%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
1 BF
80%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.7° 15.5°
2 BF
57%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
10.5° 9.3°
1 BF
86%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
11.7° 10.3°
2 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.3° 8.3°
1 BF
72%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου, 2023
O Ομέρ Τσελίκ / AP Photo/Burhan Ozbilici

Ξέφυγε η ρητορική της Άγκυρας για το Αιγαίο

Σε παράκρουση βρίσκεται η τουρκική ηγεσία για το καθεστώς των ελληνικών νησιών του Αιγαίου με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος της γείτονος, Ομέρ Τσελίκ, να προβαίνει σε νέα πρόκληση, έξω από τα όρια της λογικής.

«Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter χρησιμοποιώντας μια έκφραση, που φέρονται να λένε Τούρκοι πριν από στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η Άγκυρα συνεχίζει να αξιώνει αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών και να θέτει παραβιάσεων από την πλευρά της Αθήνας με τον Τούρκο πρόεδρο να συνεχίζει τους τόνους, στη διάρκεια ομιλίας κατά την επίβλεψη τουρκικών στρατιωτικών γυμνασίων στη δυτική Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση των «νησιών του Αιγαίου με μη στρατιωτικό καθεστώς», να ... συνέλθει και να μην κάνει «όνειρα, ενέργειες» που την κάνουν να μετανιώσει «όπως πριν από έναν αιώνα».

«Η Τουρκία θα συνεχίσει την εξερεύνηση πόρων υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο» διαμήνυσε και επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα παραιτηθεί από τα «δικαιώματά της στο Αιγαίο», ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις «εξουσίες της που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες».

Ισχυρίστηκε δε πως Έλληνες πολιτικοί είναι εκείνοι των οποίων τα λόγια «απέχουν πολύ από την πραγματικότητα» και αντιβαίνουν «στη λογική και το νόμο». «Δεν μπορείς να φτάσεις πουθενά μ' αυτό» είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Ο ίδιος σε εκδήλωση προεκλογικού χαρακτήρα την Κυριακή αναφέρθηκε στο Αιγαίο, την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ενώ στη διάσκεψη του κόμματός του, ΑΚΡ, το Σάββατο, επανέλαβε τις κατηγορίες περί υπόθαλψης τρομοκρατών. Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει «να αποφύγει όνειρα, πράξεις και δηλώσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα να μετανοιώσει».

Το σχόλιο του Γ. Οικονόμου

«Αντιμετωπίζουμε το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, αποδομούμε τους ανιστόρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς και δεν παρακολουθούμε τις προσωπικές αναφορές. Η χώρα έχει αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της αποτύπωμα, ενώ έχει ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στο briefing των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς για την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα.

Επιπλέον ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός βάσει στοιχείων και πραγματικών περιστατικών δημοσιοποιούν τις προκλητικές συμπεριφορές της Άγκυρας, αναδεικνύουν την τουρκική παραβατικότητα με τεκμήρια, και η διεθνής κοινότητα γνωρίζει το διεθνές δίκαιο με αποτέλεσμα να καταδικάζει την τακτική του τουρκικού αναθεωρητισμού.

► Δείτε την απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις τουρκικές αιτιάσεις με την παρουσίαση 16 χαρτών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ξέφυγε η ρητορική της Άγκυρας για το Αιγαίο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας