• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 26.3°C
  4 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 25.3°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.8°C
  0 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 24.0°C
  0 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 21.5°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.5°C / 26.0°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 26.0°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 23.9°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  61%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιπαράθεση με όλους και για όλα

 • A-
 • A+
Έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του πολέμου στη Συρία ή και ευρύτερης αστάθειας στην περιοχή καθώς η Τουρκία έχει αρχίσει και στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ • Ο κίνδυνος μιας νέας περιφερειακής κρίσης ενισχύεται από την πρόθεση της Αγκυρας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στα πεδία της κυπριακής ΑΟΖ • Από την πλευρά της η Αθήνα ετοιμάζεται να επαναφέρει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας σε Ε.Ε., ΝΑΤΟ και σε όλα τα διεθνή fora • Ποια στάση θα κρατήσουν οι ΗΠΑ

Στα άκρα δείχνει αποφασισμένη να τραβήξει τα πράγματα η Αγκυρα, σε όλα τα μέτωπα που έχει στην περιοχή, εκβιάζοντας για ένα νέο προνομιακό καθεστώς με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και ταυτοχρόνως μία αναβαθμισμένη ειδική σχέση με την Ε.Ε. Η πολιτική Ερντογάν το επόμενο διάστημα, έτσι όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις αλλά και στην προχθεσινή απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας της Τουρκίας, για νέα εισβολή στη Συρία και συνέχιση της επιθετικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, αποτελεί σαφή επίδειξη ισχύος, ενόψει των συνόδων κορυφής του Ιουνίου, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., όπου θα φανεί η τύχη των τουρκικών αξιώσεων.

Η τακτική της αντιπαράθεσης με όλους και για όλα που αποφάσισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, με λαβή τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, προκαλεί, όπως είναι επόμενο, έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του πολέμου στη Συρία ή και ευρύτερης αστάθειας στην περιοχή, καθώς η Τουρκία έχει αρχίσει και στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ.

Κλίμα έντασης

Ο κίνδυνος μιας νέας περιφερειακής κρίσης ενισχύεται από τη σαφή πρόθεση της Αγκυρας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στις αρχές Ιουνίου στα πεδία της κυπριακής ΑΟΖ και παράλληλα να επαναφέρει στο Αιγαίο το κλίμα έντασης που επικράτησε το καλοκαίρι του 2021, θεωρώντας ότι έτσι η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες θα εκτιμήσουν το τουρκικό μήνυμα ισχύος και θα προχωρήσουν σταδιακά σε ικανοποίηση των όρων που θέτει η Αγκυρα: αναγνώριση της κουρδικής τρομοκρατικής απειλής και άρση των εξοπλιστικών κυρώσεων.

Το δίλημμα της Ουάσινγκτον είναι διπλό. Εάν αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι όπως σχεδιάζει ο Τ. Ερντογάν, η αμερικανική στρατηγική στον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία θα βρεθεί υπό πίεση, όπως και το ΝΑΤΟ, και η Δύση θα έχει την πρώτη μεγάλη ρωγμή στο μέτωπο με τη Μόσχα. Από την άλλη, η ικανοποίηση των όρων της Άγκυρας θεωρείται ανέφικτη πολιτικά, καθώς ούτε η αμερικανική διοίκηση ούτε όμως και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν να εγκαταλείψουν την πολιτική διοίκηση των Κούρδων της Συρίας AANES και τις δυνάμεις του YPG που αναχαίτισαν τον ISIS.

Και στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, όμως, η Άγκυρα δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα καλής θέλησης, όπως όριζαν οι αποφάσεις της Ε.Ε. και συνιστούσε το ΝΑΤΟ. Αντιθέτως, ακόμη και στο μέτωπο που άνοιξε με τη Σουηδία και τη Φινλανδία πήγε να βάλει και την Ελλάδα, με τον προεδρικό σύμβουλο Ι. Καλίν να επαναφέρει τα περί «φιλοξενίας και διευκολύνσεων στο PKK και την ομάδα Γκιουλέν» και την απαίτηση έκδοσης των προσώπων που κατηγορούνται από τις τουρκικές αρχές.

Το κρισιμότερο όλων, όμως, για τη διοίκηση Μπάιντεν είναι ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη σημαντική πρόοδος στη διαδικασία εξομάλυνσης των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων και όλες οι εκκρεμότητες (με πρώτη αυτή των S-400) είναι ανοιχτές. Μία πρόσκληση προς τον Τ. Ερντογάν να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον με την ατζέντα γεμάτη προβλήματα θα δημιουργούσε περισσότερες επιπλοκές, κάτι που όπως εκτιμάται θα ενίσχυε τον Τούρκο πρόεδρο στην προεκλογική του στρατηγική στο εσωτερικό της Τουρκίας, όχι όμως και την περιφερειακή σταθερότητα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουάσινγκτον προσανατολίζεται στην προαναγγελία πρόσκλησης προς τον Τ. Ερντογάν, με προσδιορισμό της επίσκεψης για το φθινόπωρο, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτός ο ελιγμός ικανοποιεί τον πρόεδρο της Τουρκίας. Η υποσχετική θα έχει ως αντάλλαγμα τη συγκατάθεση της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την αποφυγή επιθετικών ενεργειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Αυτή η διαδικασία προϋποθέτει επίσης πως η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε ευρείας έκτασης στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία.

Από την πλευρά της η Αθήνα ετοιμάζεται να επαναφέρει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ε.Ε., στην έκτακτη σύνοδο στις 30-31 Μαΐου και, αναλόγως των εξελίξεων, εντονότερα στην τελευταία σύνοδο υπό την προεδρία της Γαλλίας στις 23-24 Ιουνίου και του ΝΑΤΟ στις 28-29. Η καταγγελία του τουρκικού αναθεωρητισμού θα συνεχιστεί έως τότε σε όλα τα διεθνή fora (όπως τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης), στον καμβά της επιχειρηματολογίας που διατυπώθηκε με την επιστολή της 25ης Μαΐου στον ΟΗΕ, για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην περιφερειακή ασφάλεια.

Παράλληλα η Αθήνα περιμένει την επισημοποίηση των αποφάσεων της Ε.Ε. για την ενεργειακή συμφωνία με Ισραήλ και Αίγυπτο για την αγορά φυσικού αερίου με τη μορφή LNG, ώστε να κλείσει η εστία έντασης που επιχειρήθηκε από την Αγκυρα με την πρόταση για αγωγό από το Ισραήλ στην Τουρκία. Είναι αβέβαιο ακόμα εάν στον σχεδιασμό της Ε.Ε. θα μπει και η Λιβύη, όπως είναι στις προθέσεις των Βρυξελλών, δεδομένων των πολιτικών προβλημάτων στη χώρα και των διαφορών που υφίστανται στις πολιτικές φράξιες ακόμα και για την κατανομή των εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες Total - ΕΝΙ και Shell έχουν δώσει διαβεβαιώσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι σε θέση να αυξήσουν άμεσα τα ενεργειακά φορτία από τη Λιβύη προς την Ε.Ε., εφόσον αποκατασταθεί η λειτουργία των λιμανιών και η λιβυκή κρατική εταιρεία Νoc εξασφαλίσει πολιτική έγκριση στα σχέδια αυτά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερντογάν: εκβιάζει το ΝΑΤΟ κατηγορώντας την... Ελλάδα
Κλίμα όξυνσης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας επιδιώκει και πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν, αναζητώντας αφορμές στην πρόσφατη αλλά και παλαιότερη Ιστορία, όχι μόνο στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, αλλά και του ΝΑΤΟ.
Ερντογάν: εκβιάζει το ΝΑΤΟ κατηγορώντας την... Ελλάδα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αγκυρα αγνοεί επιδεικτικά τα μηνύματα της Ε.Ε.
Η διατύπωση που θα επιλέξει η Ε.Ε., εκ των πραγμάτων θα είναι κρίσιμη και για τη στάση που θα τηρήσει κατόπιν το ΝΑΤΟ για την Τουρκία. Και είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά κυκλοφόρησε η αναφορά με το...
Η Αγκυρα αγνοεί επιδεικτικά τα μηνύματα της Ε.Ε.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ατζέντα α λα τούρκα στο ΝΑΤΟ από Ερντογάν
Με δική του ατζέντα προγραμματίζει να πάει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ατζέντα α λα τούρκα στο ΝΑΤΟ από Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερντογάν: «Κομπάρσος άλλων δυνάμεων η Ελλάδα»
Ακόμη μία επίθεση κατά της Αθήνας από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι...
Ερντογάν: «Κομπάρσος άλλων δυνάμεων η Ελλάδα»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερντογάν: Δεν τηρήθηκαν οι συμφωνίες για τα νησιά του Αιγαίου
Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις αιχμές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, ξεκαθαρίζοντας προς όλους ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική.
Ερντογάν: Δεν τηρήθηκαν οι συμφωνίες για τα νησιά του Αιγαίου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γκάλοπ στην Τουρκία... «φουρτούνες» στο Αιγαίο
Στις 9 Ιουνίου θα επισκεφθεί την Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Α. Μπέρμποκ, προερχόμενη από την Αγκυρα, με την ατζέντα να περιλαμβάνει όλα τα ανοιχτά θέματα στις διμερείς σχέσεις
Γκάλοπ στην Τουρκία... «φουρτούνες» στο Αιγαίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας