• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.7°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.6°C / 31.1°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.3°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.1°C / 28.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.3°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.3°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.3°C / 29.4°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  56%
ΑΠΕ/ΠΑΣΧΑΛΗ Β.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αβάσιμες οι αιτιάσεις της Αγκυρας»

 • A-
 • A+
Επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ καταρρίπτει με νομικά επιχειρήματα τους τουρκικούς ισχυρισμούς για το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και υπενθυμίζει τη συνεχή αναβάθμιση των δυνάμεων της Τουρκίας στα παράλια, το casus belli και τις υπερπτήσεις.

Η Αθήνα απορρίπτει με επιστολή προς τον ΟΗΕ τις τουρκικές αιτιάσεις αμφισβήτησης του καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ως νομικά αβάσιμες, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτες και πολιτικά επικίνδυνες για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Η επιστολή προς απάντηση της τουρκικής επιστολής (30 Σεπτεμβρίου 2021) κατατέθηκε προχθές στον Οργανισμό από την επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Εθνη, Μ. Θεοφίλη. Η επιλογή του χρόνου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σχετίζεται με την όξυνση που επιχειρεί εκ νέου η Αγκυρα αλλά και την εικόνα της κυβέρνησης Ερντογάν διεθνώς. Σχετίζεται επίσης με τον προβληματισμό στον ΟΗΕ -και όχι μόνο- για τον κίνδυνο διάχυσης του αναθεωρητισμού στη διεθνή σκηνή.

 Οι τουρκικοί ισχυρισμοί περί κυριαρχίας της Ελλάδας υπό όρους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που συνοδεύονται με την απαίτηση αποστρατιωτικοποίησης, «υπονομεύουν σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» επισημαίνεται στην ελληνική επιστολή.

 Τονίζεται ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί πως «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά είναι συνυφασμένη με την αποστρατιωτικοποίησή τους» με βάση τις Συνθήκες της Λωζάννης(1923) και των Παρισίων(1947) είναι «νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι».

 Κατ' επέκταση ότι είναι απαράδεκτη η επιμονή της Αγκυρας να θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία και τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

 Στην επιστολή παρατίθενται δύο υποθέσεις τις οποίες έχει κρίνει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για να ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορα και η εδαφική κυριαρχία που έχουν διαμορφωθεί από διεθνείς συνθήκες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Οι δύο υποθέσεις είναι α) αυτή μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης για τον ναό Preah Vihear (1962) και β) εκείνη μεταξύ Λιβύης και Τσαντ (1994).

 Ως εκ τούτου επισημαίνεται ότι «κάθε προσπάθεια να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της Ελλάδος σε αυτά τα νησιά αντιβαίνει στη θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου για τη σταθερότητα των συνόρων».

 Σε συνέχεια αυτής της θέσης η Αθήνα υπογραμμίζει ότι όλα τα νησιά διαθέτουν πλήρη δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες.

 Η Ελλάδα απορρίπτει και τον τουρκικό ισχυρισμό περί επιλεκτικής αποστρατιωτικοποίησης με τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936 σε Λήμνο και Σαμοθράκη όπως και την τουρκική προσπάθεια να ακυρώσει τη δήλωση του τότε υπουργού Εξωτερικών, Αράς, στην τουρκική Βουλή (31 Ιουλίου 1936).

 Ως προς τα Δωδεκάνησα η Ελλάδα τονίζει ότι η επίκληση σύμβασης του 1856 από πλευράς Τουρκίας για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων Ααλαντ είναι άσχετη. Επιπλέον τονίζεται ότι η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη του 1947 και δεν έχει κανένα δικαίωμα.

 Το γεγονός ότι η Τουρκία «καλεί άλλα κράτη-μέρη της Συνθήκης να καλέσουν την Ελλάδα να συμμορφωθεί» επιβεβαιώνει «την πρακτική της Τουρκίας να εγείρει ζητήματα που δεν έχουν βάση, μια πρακτική που αυξάνει την αστάθεια».

 Η Αθήνα υπενθυμίζει τη συνεχή αναβάθμιση των δυνάμεων της Τουρκίας στα παράλια, το casus belli και το ζήτημα των υπερπτήσεων και καλεί, τέλος, την Αγκυρα να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να προσέλθει σε μοα ειρηνική επίλυση της μόνης της διαφοράς για την οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Τσαβούσογλου: Δεν μπλοφάρουμε, αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί θα προχωρήσουμε περαιτέρω...

Η Αγκυρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις που εγείρει στο Αιγαίο και αυτό έγινε εκ νέου σαφές με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου.

«Μιλάμε σοβαρά, δεν μπλοφάρουμε. Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό που λέμε για τα νησιά, θα προχωρήσουμε περαιτέρω το θέμα» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Πώς θα προχωρήσει περαιτέρω το θέμα διπλωματικά και πολιτικά δεν είναι ξεκάθαρο. Ο Μ. Τσαβούσογλου, όσες φορές και αν ρωτήθηκε, έχει αποφύγει να δώσει απάντηση. Ο υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, έχει κάνει λόγο για καταγγελίες σε διεθνή fora και πως προς την κατεύθυνση αυτή εργάζονται οι σχολές της τουρκικής άμυνας και διπλωματίας.

Το μόνο βέβαιο βήμα είναι η συνέχιση των προκλήσεων με όλα τα μέσα που διαθέτει η Αγκυρα και παράλληλα η αποστολή και νέων επιστολών προς τον ΟΗΕ, ώστε να συντηρεί το θέμα των διεκδικήσεών και το casus belli σε ισχύ. Η ατζέντα όπως διαμορφώνεται στην Τουρκία έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές κινείται σε γραμμή αντιπαράθεσης με όλες τις όμορες χώρες, τη Συρία, το Ιράκ, την Ελλάδα και την Κύπρο, και την ίδια ώρα αύξησης των απαιτήσεων από ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Οι αντοχές αυτής της τακτικής θα κριθούν στις δύο συνόδους κορυφής στα τέλη Ιουνίου.

Ο εκνευρισμός που επικρατεί αποτυπώνεται και στις συνεχείς αναφορές Τσαβούσογλου στη στάση των ΗΠΑ. Ουσιαστικά το πρόβλημα της Αγκυρας, κατά τον Μ. Τσαβούσογλου, είναι οι σχέσεις με της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και η έλλειψη εμπιστοσύνης εκατέρωθεν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εκφράζει φόβους για το πώς θα χρησιμοποιηθούν οι βάσεις σε περίπτωση σύγκρουσης με την Ελλάδα. Και μόνο αυτή η αναφορά δηλοί τις προθέσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας με τις μονομερείς αξιώσεις που εγείρει. Ωστόσο η μεγάλη ενόχληση της Τουρκίας δεν είναι αυτές καθαυτές οι βάσεις, αλλά οι συμφωνίες αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με τις ΗΠΑ όπως και με τη Γαλλία.

Το θέμα των ελληνοτουρκικών ετέθη και στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας υπό τον πρόεδρο Τ. Ερντογάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «συζητήθηκαν οι αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, καθώς και οι προσπάθειές της να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες, ενώ θα έπρεπε να ενεργήσει με πνεύμα συνεργασίας. Τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας θα διατηρηθεί χωρίς συμβιβασμούς».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Τουρκία κάνει κουμάντο στην περιοχή
Αμφίσημα μηνύματα επιμένει να στέλνει η Αγκυρα με τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου να αποφεύγει κάθε αναφορά στην πρόσκληση που εκκρεμεί για επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Αθήνα.
Η Τουρκία κάνει κουμάντο στην περιοχή
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντάσεις στη Θράκη υποδαυλίζει η Αγκυρα
Για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα επικαλείται τη Συνθήκη της Λωζάννης και κατηγορεί την Αθήνα ότι την παραβιάζει στο σκέλος που αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Εντάσεις στη Θράκη υποδαυλίζει η Αγκυρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και F-16 και παραβιάσεις θέλει ο Τσαβούσογλου
Με νέες προκλητικές δηλώσεις για τα νησιά και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας αντιδρά η Αγκυρα στους όρους της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ● Τελεσίγραφα και σε Συρία - Αρμενία.
Και F-16 και παραβιάσεις θέλει ο Τσαβούσογλου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ίδιο τροπάρι το γνωστό...
Στη συνήθη εμπρηστική ρητορική του γύρισε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη λήξη της συνόδου του ΝΑΤΟ, επαναφέροντας τις αξιώσεις του για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και τις απειλές για Αιγαίο, Ανατολική...
Το ίδιο τροπάρι το γνωστό...
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το μήνυμα εστάλη, ο Ερντογάν το έλαβε;
Να πέσουν οι τόνοι των φραστικών επιθέσεων από την πλευρά της Αγκυρας αναμένει η Αθήνα, μετά τις δηλώσεις αποδοκιμασίας των τουρκικών προκλήσεων από Ουάσινγκτον, Βερολίνο, Βρυξέλλες και Παρίσι.
Το μήνυμα εστάλη, ο Ερντογάν το έλαβε;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας