Η επίθεση που εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας και η απειλή διακοπής των πολιτικών επαφών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έμειναν αναπάντητες από τον Έλληνα πρωθυπουργό που σε άλλο ύφος και σε χαμηλότερους τόνους έστειλε το δικό του μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο.
Από το Νταβός και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του με τον πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ, Borge Brende, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας. Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα "διεθνοποιήσω" ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».
Ο Κ. Μητοστάκης θυμήθηκε και το 2020 «όταν η Τουρκία επιχείρησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό κι εμείς προστατεύσαμε τα σύνορά μας και φέραμε την ηγεσία της ΕΕ στην ελληνοτουρκική μεθόριο, ο κ. Ερντογάν έλεγε τα ίδια ακριβώς πράγματα».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία σχολιάζοντας τον άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. «Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακυρώθηκε η συνάντηση Φραγκογιάννη - Ονάλ
Η Αθήνα, τα τελευταία 24ωρα, έχει επιλέξει να κρατά χαμηλούς τόνους αρνούμενη να ακολουθήσει το δρόμο της Άγκυρας που επιχειρεί να οδηγήσει στα άκρα τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Προ ολίγων ωρών, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογό του (αρμόδια για την οικονομική διπλωματία) Κώστα Φραγκογιάννη.
Το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο να γίνει στην Άγκυρα στις 24 Ιουνίου στο πλαίσιο της λεγόμενης θετικής ατζέντας.
Να θυμίσουμε πως ο Έλληνας υφυπουργός είχε συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό στην Αθήνα, στις 22 Φεβρουαρίου (2022) και στην Καβάλα, στις 29 Μαΐου 2021.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας