• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 26.3°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 25.3°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 25.5°C
  0 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 24.0°C
  0 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 21.5°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 26.0°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 26.0°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 23.9°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  61%
Turkish Presidency via AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Ερντογάν δοκιμάζει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

 • A-
 • A+
Το βέτο της Αγκυρας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας αποτελεί ωμό εκβιασμό προς τις δύο υποψήφιες χώρες, αλλά και προς τα παλαιά μέλη της Συμμαχίας ● Το υψηλού ρίσκου δίλημμα του Τούρκου προέδρου είναι αν θα υποχωρεί βήμα βήμα ώς τη σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου ή αν θα φτάσει στα άκρα.

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι οριστική απόφαση και από τις δύο πλευρές και το ερώτημα για τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν είναι πώς θα διαχειριστεί το πρόβλημα που προκάλεσε στη διαδικασία, με ορίζοντα τη σύνοδο κορυφής στην Ισπανία, στις 28-29 Ιουνίου.

Οι επιλογές της Αγκυρας στο παζάρι που έστησε με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας εκβιάζοντας ανοιχτά τις δύο υποψήφιες χώρες αλλά και τις χώρες-μέλη, είναι σχηματικά δύο και οι δύο υψηλού ρίσκου. Να υποχωρήσει βήμα βήμα μέχρι τα τέλη Ιουνίου ή να τραβήξει στα άκρα. Οι περισσότερες ΝΑΤΟϊκές χώρες έχουν δώσει εγγυήσεις σε διμερές επίπεδο προς τις δύο υποψήφιες για την ασφάλεια και τη συνδρομή στρατιωτικής βοήθειας (βάσει των άρθρων 5 και 6 του Συμφώνου).

Η αρχή έγινε από τις γειτονικές χώρες, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, και ακολούθησαν Ιρλανδία, Ισπανία, Βέλγιο, Βρετανία, η οποία μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα υπέγραψε αμυντικές συμφωνίες με τις δύο υποψήφιες που προβλέπουν ό,τι ακριβώς και η συμφωνία του ΝΑΤΟ. Στη λύση αυτή κινούνται οι υπόλοιπες, καθιστώντας τη Φινλανδία και τη Σουηδία de facto ΝΑΤΟϊκές χώρες, όσο καιρό κι αν κρατήσει η διαδικασία ένταξης.

Πρόβλημα βέτο ουσιαστικά δεν υφίσταται. Υφίσταται όμως πρόβλημα Τουρκίας και αν μέχρι τη σύνοδο της Μαδρίτης δεν έχει λυθεί, το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η στάση Ερντογάν ή, όπως αναφέρθηκε στους ΝΥ Times, ο «ελέφαντας στην αίθουσα». Ο σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Ι. Καλίν, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όμως η απεμπλοκή δεν φαίνεται απλή υπόθεση.

Από τη μία η Αγκυρα επιμένει στους όρους που έθεσε προς Ελσίνκι και Στοκχόλμη (για έκδοση τουλάχιστον 12 και 21 Κούρδων και μελών του κινήματος Γκιουλέν, άρση εμπάργκο όπλων και οπλικών εξαρτημάτων κ.ά.), όροι που θίγουν τον πυρήνα του κράτους δικαίου. Από την άλλη, ανάλογες είναι οι απαιτήσεις από τις παλαιές χώρες του ΝΑΤΟ (αναβάθμιση F-16 από ΗΠΑ, επανεξέταση όλων των κυρώσεων, αλλαγή στάσης έναντι του YPG στη Συρία κ.λπ.), θέματα που αφορούν διμερείς σχέσεις και όχι το πλαίσιο του Συμφώνου.

Η μεταφορά του γεωπολιτικού και στρατιωτικού βάρους του ΝΑΤΟ στη βορειοανατολική πτέρυγα εντείνει τα διλήμματα της Τουρκίας για τον ρόλο της. Ως προς τις άλλες ανοιχτές εστίες κρίσης, στη Συρία και τη Λιβύη, οι ΗΠΑ έχουν δείξει ότι επιδιώκουν διαφορετικές διευθετήσεις από αυτές που θέλει η Αγκυρα. Στη Συρία προχώρησαν σε άρση του εμπάργκο για τις επαρχίες που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις, ενώ στη Λιβύη επιχειρούν με πυροσβεστικές παρεμβάσεις να αποσοβήσουν μια νέα κρίση.

Πιο ισχυρά μέσα πίεσης στο μέτωπο που άνοιξε ο Τ. Ερντογάν με τη Φινλανδία και τη Σουηδία δεν έχει. Εχει όμως μέσα κλιμάκωσης της έντασης στο ΝΑΤΟ, όπως φάνηκε με την όξυνση της ρητορικής κατά της Ελλάδας (και της Κύπρου). Η τουρκική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ σχεδιάζει να στείλει στις αρχές Ιουνίου το 4ο πλωτό γεωτρύπανο που απέκτησε στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο Αιγαίο επίσης δεν φαίνεται τουρκική διάθεση για μορατόριουμ. Παράλληλα επιμένει στην αξίωση να συμμετάσχει στα ενεργειακά σχέδια μέσω Ισραήλ, ενώ η Αθήνα αντιπαραβάλλει την ενίσχυση του σχήματος 3+1 με τη μετατροπή σε 4 και πλήρη συμμετοχή των ΗΠΑ.

H ελληνική διπλωματία

Το ζήτημα που θέτει η ελληνική διπλωματία στο ΝΑΤΟ αλλά και την Ε.Ε. είναι ότι η Τουρκία πλέον με την τυχοδιωκτική πολιτική που ακολουθεί απειλεί τη συνοχή του Συμφώνου. Διασταλτικά το ερώτημα είναι εάν λειτουργεί υπέρ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. ή του Κρεμλίνου, ερώτημα που τίθεται στις διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών χωρών για την εξεύρεση λύσης στο θέμα Φινλανδίας-Σουηδίας.

Οι πρωτοβουλίες του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ για εκτόνωση της κατάστασης δεν στάθηκαν ικανές έως τώρα, ούτε οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες από Βρετανία και Γερμανία. Η γερμανική εφημερίδα FAZ σημειώνει ότι «ο Ερντογάν παρεκκλίνει επικίνδυνα από τη Δύση» ενώ οι Times του Λονδίνου θέτουν το ερώτημα εάν «ο Ερντογάν μπορεί να πετύχει για τον Πούτιν τον διχασμό του ΝΑΤΟ». WSJ, WP και ΝΥ Τimes σημειώνουν ότι «η απειλή βέτο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ και το βέτο Ορμπαν στην Ε.Ε. (εμπάργκο πετρελαίου) δοκιμάζουν την ενότητα της Δύσης».

Τα σενάρια λύσης καλύπτουν όλο το φάσμα, με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Α. Μπέρμποκ να δηλώνει ότι «η Τουρκία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», ενώ στο άλλο άκρο ο υπουργός του Λουξεμβούργου Ζ. Ασελμπορν εκτιμά ότι «η Ουάσινγκτον μπορεί να προσφέρει επανένταξη της Αγκυρας στο πρόγραμμα των F-35».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερντογάν: εκβιάζει το ΝΑΤΟ κατηγορώντας την... Ελλάδα
Κλίμα όξυνσης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας επιδιώκει και πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν, αναζητώντας αφορμές στην πρόσφατη αλλά και παλαιότερη Ιστορία, όχι μόνο στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, αλλά και του ΝΑΤΟ.
Ερντογάν: εκβιάζει το ΝΑΤΟ κατηγορώντας την... Ελλάδα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερντογάν μαινόμενος
Πολεμικό διάγγελμα κατά της Ελλάδας αναμένεται να εκφωνήσει ο Τούρκος πρόεδρος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, απειλώντας να θέσει σε δοκιμασία τη συνοχή του Συμφώνου και τα νεύρα του Μπάιντεν.
Ερντογάν μαινόμενος
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ατζέντα α λα τούρκα στο ΝΑΤΟ από Ερντογάν
Με δική του ατζέντα προγραμματίζει να πάει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ατζέντα α λα τούρκα στο ΝΑΤΟ από Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκαλεί η Τουρκία με τις αξιώσεις της έναντι Σουηδίας-Φινλανδίας
Αμετακίνητη εμφανίζεται η Αγκυρα για όσα ζητάει σε όλα τα μέτωπα αντιπαράθεσης που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα.
Προκαλεί η Τουρκία με τις αξιώσεις της έναντι Σουηδίας-Φινλανδίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευθεία απειλή Ερντογάν για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
Σε ευθεία απειλή κατά των νησιών του ανατολικού Αιγαίου προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν λέγοντας ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που της έχουν παραχωρηθεί από τις...
Ευθεία απειλή Ερντογάν για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γκάλοπ στην Τουρκία... «φουρτούνες» στο Αιγαίο
Στις 9 Ιουνίου θα επισκεφθεί την Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Α. Μπέρμποκ, προερχόμενη από την Αγκυρα, με την ατζέντα να περιλαμβάνει όλα τα ανοιχτά θέματα στις διμερείς σχέσεις
Γκάλοπ στην Τουρκία... «φουρτούνες» στο Αιγαίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας