Αντιδράσεις και στην Κύπρο, μετά τον σάλο που ξέσπασε στην Ελλάδα, προκάλεσε η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην κυπριακή Βουλή, χθες το απόγευμα (ώρα 18.00). Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, γεγονός που προκάλεσε την ενόχληση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και της προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, ενώ νωρίτερα (έπειτα από τα όσα συνέβησαν στην Αθήνα) το ΑΚΕΛ είχε αποφασίσει να μην παραστεί στην ομιλία.
«Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν κάνουν διάκριση μεταξύ κρατών που παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν, αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων», δήλωσε σε ερώτηση δημοσιογράφου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει, θέλω να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός, όμως αυτό που αναμέναμε είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια που είχαμε υποφέρει το 1974». Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κύπρος πράττει το καθήκον της, όπως επιτάσσει η διεθνής νομιμότητα, ενώ αφήνοντας αιχμές σχολίασε: «Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις, αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπουν μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, λαμβάνοντας τον λόγο υποστήριξε, απευθυνόμενη στον κ. Ζελένσκι, ότι η Κύπρος, όπως και η Ουκρανία, είναι θύμα εισβολής και κατοχής μιας ισχυρότερης γείτονος χώρας, η οποία έκτοτε κατέχει το 37% του εδάφους της και για περισσότερο από 47 χρόνια βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες των κατάφωρων παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, σημείωσε ότι η διεθνής Ιστορία προσφέρει διδάγματα και «είναι το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης που αποτέλεσε το πρόσχημα για την τουρκική εισβολή», για να καταλήξει λέγοντας ότι Ουκρανία και Κύπρος έχουν το δικαίωμα να είναι κανονικά κράτη.