Την απέλαση 12 μελών των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ρωσίας στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Αθήνα, ακολουθώντας τη γραμμή των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Η απόφαση γνωστοποιήθηκε χθες το πρωί από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θ. Δεμίρη στον Ρώσο πρέσβη Α. Μάσλοβ, ο οποίος αντέδρασε έντονα και σε ανάρτησή του έκανε λόγο για «καταστροφή του συνόλου των ελληνο-ρωσικών σχέσεων».
Η Αθήνα δεν έδωσε συνέχεια, όμως αναμένει με προβληματισμό την απάντηση της Μόσχας, ειδικά λόγω της περίπτωσης Μάσλοβ ο οποίος σε άλλες δύο κρίσιμες διπλωματικές περιστάσεις έκανε ό,τι μπορούσε για να υποδαυλίσει την ένταση. Την πρώτη φορά με αναρτήσεις μετά τον θάνατο δέκα ομογενών στις πόλεις Σαρτανά και Μπουγάς (την τρίτη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 26 Φεβρουαρίου) και τη δεύτερη με σχόλια για τις κυρώσεις, όχι μόνο κατά της κυβέρνησης αλλά και του ελληνικού λαού.
Και χθες η πρώτη αντίδραση Μάσλοβ κινήθηκε εκτός διπλωματικής πρακτικής. Δεν περιορίστηκε στην αντίκρουση της απόφασης του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία μάλιστα ήταν προσεκτική χωρίς επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας ή ανθελληνικής δραστηριότητας των υπό απέλαση προσώπων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα 12 πρόσωπα κηρύχτηκαν μη αρεστά (personae non gratae) σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης (1961-63).
Από την πλευρά της η ρωσική πρεσβεία προχώρησε στην εξής ανακοίνωση: «Στις 6 Απριλίου 2022, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της πρεσβείας και του γενικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae. Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων. Επισημάναμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».
Αμεση συνέπεια είναι η απέλαση αντίστοιχου αριθμού μελών των ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στη Ρωσία. Η ανακοίνωση Μάσλοβ όμως παραπέμπει σε γενική ρήξη και όχι μόνο στο διπλωματικό επίπεδο. Σημειώνεται ότι άλλες 17 χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν προβεί σε απελάσεις και από την πλευρά της η Μόσχα έχει προειδοποιήσει με ανάλογη απάντηση. Γιατί στην περίπτωση της Ελλάδας ο πρέσβης της Ρωσίας απευθύνει ειδική προειδοποίηση που ισοδυναμεί με απειλή, δεν υπάρχει εξήγηση. Το γεγονός όμως ότι έφτασε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Αθήνα ακόμα και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μ. Ζαχάροβα, στις 6 Μαρτίου κάνοντας λόγο για «αντιρωσική εκστρατεία», προκαλεί εντύπωση. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η ρωσική διπλωματία είναι υπό πίεση. Εντούτοις στην περίπτωση της Ελλάδας οι δηλώσεις δεν δείχνουν μόνο νευρικότητα αλλά και διάθεση ρεβανσισμού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας