• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.4°C / 26.8°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 26.0°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 22.6°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 26.5°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.5°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  81%

Ακόμη και αν αποκλιμακωθούν οι μάχες στη Λιβύη, η επισιτιστική κρίση που πλήττει ήδη τη χώρα θα επιδεινωθεί και κατ’ επέκταση μία νέα προσφυγική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί

AP Photo/Mohammed el-Shaiky
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δυσφορεί η Αγκυρα, ανησυχεί η Αθήνα

 • A-
 • A+
Με το Ουκρανικό να έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα, ένα από τα κύρια ζητήματα για την Ελλάδα είναι να μη διαχυθεί η κρίση στις εστίες έντασης στη νοτιο-ανατολική περιφέρεια της Ε.Ε.

Για μακρά περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας, που έχει χαρακτηριστικά της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, προετοιμάζεται διπλωματικά η Αθήνα, με όλα τα σενάρια ως προς την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία να είναι ανοιχτά. Το Ουκρανικό αλλάζει τις σταθερές των τελευταίων τριών δεκαετιών στο πλέγμα των σχέσεων ΗΠΑ - Ε.Ε. - Ρωσίας, αλλά και το δόγμα του ΝΑΤΟ, που μπήκε εκ νέου σε μετωπική αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

Το πρώτο ζήτημα, βεβαίως, είναι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία, πλην όμως πότε και πώς θα συναφθεί συμφωνία εκεχειρίας είναι αδύνατον να προβλεφθεί, πολύ περισσότερο δε να οριστεί από τις χώρες της Ε.Ε. Οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας εστιάζονται στην προστασία και ασφάλεια της ομογένειας, άμεσα μέσω των διεθνών οργανισμών για παροχή βοήθειας προς τους άμαχους και μεσοπρόθεσμα μέσω της Ε.Ε. για την οικονομική ανασυγκρότηση της Μαριούπολης που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

Eπισιτιστική κρίση

Το δεύτερο ζήτημα για την Αθήνα είναι να μη διαχυθεί η κρίση στις εστίες έντασης στη νοτιο-ανατολική περιφέρεια της Ε.Ε. και δεν είναι λίγες. Στη Λιβύη, το τέλμα στο οποίο βρίσκονται οι διαδικασίες πολιτικής μετάβασης έχει βαθύνει. Οι επιπτώσεις από την εκτόξευση της τιμής των βασικών ειδών διατροφής έχουν γίνει αισθητές όχι μόνο στη Λιβύη αλλά και στην Αίγυπτο, η οποία προσέφυγε στο ΔΝΤ. Ωστόσο, στη Λιβύη υπάρχουν δύο κυβερνήσεις και η λήψη ανάλογης απόφασης είναι πολύ δύσκολη, ενώ οι εγγυήσεις που απαιτούνται πολιτικά δεν υφίστανται.

Η Συρία, επίσης, παραμένει μόνιμη πηγή ανησυχίας. Ακόμη και αν αποκλιμακωθούν οι μάχες, η επισιτιστική κρίση που πλήττει ήδη τη χώρα θα επιδεινωθεί και κατ’ επέκταση μία νέα προσφυγική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί, παρότι η Τουρκία έχει ολοκληρώσει την περίφραξη των συνόρων της. Επιπλέον, δεν αποκλείεται, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η Αγκυρα να ξαναπαίξει το χαρτί των προσφυγικών πιέσεων προς την Ε.Ε., καθώς οι συζητήσεις πάνω στη «θετική ατζέντα» δεν προχωρούν και η τουρκική δυσφορία εκφράστηκε στις συναντήσεις του Τ. Ερντογάν και τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου με Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Πέραν αυτών, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει όλα τα εναλλακτικά σχέδια ενεργειακής διασύνδεσης, μεταξύ αυτών και του East Med, αλλά και νέα σχέδια για την Αίγυπτο και τη Λιβύη, οξύνουν την καχυποψία της Αγκυρας. Ο Τ. Ερντογάν έχει κάνει σαφές προς την Ε.Ε. ότι θέλει ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη. O υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φ. Ντονμέζ είχε επικοινωνία με την Ισραηλινή ομόλογό του Κ. Ελχαράρ για να βάλουν στο τραπέζι την πρόταση κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου. Πότε θα συζητηθούν στην Ε.Ε. όλα αυτά τα σχέδια και σε ποια βάση είναι ασαφές. Ανάλογο μήνυμα εισέπραξε η Αγκυρα και από το νέο πλαίσιο άμυνας και ασφάλειας που συζητήθηκε στην Ε.Ε. σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας.

Συναντήσεις Ερντογάν

O T. Ερντογάν συναντήθηκε στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ε. Μακρόν. Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν δεν έγινε. Η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ιταλίας υπό τον Μ. Ντράγκι, με αντικείμενο την ανασύσταση του σχήματος συνεργασίας Γαλλίας - Ιταλίας - Τουρκίας. Ως προς την απόφαση του ΝΑΤΟ για ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας, η υποδοχή από την Αγκυρα ήταν παγερή, καθώς Βουλγαρία και Ρουμανία θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο. Σε δηλώσεις του κατά την πτήση επιστροφής ο Τ. Ερντογάν προανήγγειλε συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Β. Ζελένκσι και επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν. Στο θέμα των κυρώσεων επανέλαβε ότι «οι τουρκικές πόρτες είναι ανοιχτές στις ρωσικές επιχειρήσεις».

Στα Δυτικά Βαλκάνια, οι ανησυχίες της Αθήνας μετριάζονται για την ώρα, με την παρέμβαση των ΗΠΑ προς Αλβανία, Σερβία και Κόσοβο να αποφύγουν προκλητικές κινήσεις στη Βοσνία και την απόφαση της Ε.Ε. για ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης. Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα νέας διπλωματικής πρωτοβουλίας προς το Σεράγεβο και την πλευρά των Σερβοβόσνιων για την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης, καθώς η Μόσχα εκτιμάται ότι δεν μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέντε «κόκκινα τηλέφωνα» μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας
Συγκρατημένες προσδοκίες για ήσυχο καλοκαίρι στο Αιγαίο, με τη γραμμή Μητσοτάκη - Ερντογάν να έχει κατευναστικό χαρακτήρα ● Ανησυχία για νέες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πέντε «κόκκινα τηλέφωνα» μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερντογάν μαινόμενος
Πολεμικό διάγγελμα κατά της Ελλάδας αναμένεται να εκφωνήσει ο Τούρκος πρόεδρος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, απειλώντας να θέσει σε δοκιμασία τη συνοχή του Συμφώνου και τα νεύρα του Μπάιντεν.
Ερντογάν μαινόμενος
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπαράζ επιθετικών δηλώσεων από Αγκυρα
Η ελληνική διπλωματία κινείται για την προετοιμασία των επόμενων συναντήσεων των σχημάτων συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, για την ενεργειακή διασύνδεση υπό την ομπρέλα της Ε.Ε.
Μπαράζ επιθετικών δηλώσεων από Αγκυρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με ατζέντα επτά σημείων έρχεται ο Τσαβούσογλου
Ατμόσφαιρα έντασης συνεχίζει να καλλιεργεί η Αγκυρα παραμονές της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, με περιοδεία στη Θράκη αύριο και επίσημες συνομιλίες στην Αθήνα τη Δευτέρα.
Με ατζέντα επτά σημείων έρχεται ο Τσαβούσογλου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην ατζέντα και του Μπλίνκεν η Αγκυρα
Μετά τις συστάσεις της Ε.Ε. προς την Τουρκία, την έκθεση Μπορέλ και τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών, τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, επισημαίνοντας λίγο πριν από την έναρξη...
Στην ατζέντα και του Μπλίνκεν η Αγκυρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης: Οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του...
Μητσοτάκης: Οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας