• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 27.8°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.4°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 23.0°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 24.9°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 20.4°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.0°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.5°C
  1 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 26.8°C
  0 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 25.1°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 26.2°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 28.0°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.3°C / 23.8°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.1°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  83%
AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρόλο για την προστασία της ομογένειας διεκδικεί η Αθήνα

 • A-
 • A+
Πρώτο μέλημα της Ελλάδας η διαμόρφωση πλαισίου ίσης μεταχείρισης για τις μειονότητες που βρίσκονται στις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και στη Μαριούπολη ● Συνάντηση του Ν. Δένδια με τον γ.γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη ● Αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τον αγωγό East Med.

Παρουσία στη μεταπολεμική Ουκρανία επιδιώκει η Αθήνα, μέσω της Ε.Ε., του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, με εγγυήσεις προστασίας της ελληνικής ομογένειας στην περιοχή της Μαριούπολης. Μέχρις ότου έλθει εκείνη η ώρα, η ελληνική διπλωματία κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου το ζήτημα αυτό να έχει αναφορά στο σχέδιο συμφωνίας που θα διαμορφωθεί ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές και τους Οργανισμούς, οι οποίοι θα έχουν την εποπτεία της εφαρμογής.

Ο Ν. Δένδιας μετέβη στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ενημερώσει για τις απόψεις της Αθήνας τον γ.γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες και τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Λ. Τόμας-Γκρίνφιλντ. Στις συναντήσεις συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Β. Αφρικής. Οι εξελίξεις στο Ουκρανικό θα απασχολήσουν τη Δευτέρα το Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε., για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής στις 24-25 Μαρτίου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Το πρώτο μέλημα για την Ελλάδα είναι η διαμόρφωση πλαισίου ίσης μεταχείρισης για τις μειονότητες που βρίσκονται στις επίμαχες περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και στη Μαριούπολη, με αναφορά και στις ελληνικές κοινότητες, υπό οποιοδήποτε μελλοντικό καθεστώς (αυτονομίας, διευρυμένης αυτονομίας κ.λπ.). Η ακώλυτη επικοινωνία των πληθυσμών στην περίπτωση που παραταθεί η αβεβαιότητα και μετά τον πόλεμο είναι επίσης ένα κρίσιμο θέμα, όπως και η παροχή εγγυήσεων και βοήθειας από την πλευρά της Ε.Ε. και των Διεθνών Οργανισμών.

Ο τρόπος με τον οποίο θα διαμορφωθεί η ειρηνευτική διαδικασία και η εποπτεία της είναι επίσης κρίσιμο ζήτημα για την Αθήνα. Η προσπάθεια δε της Αγκυρας να πλασαριστεί σαν εγγυήτρια δύναμη δημιουργεί πρόσθετους λόγους ανησυχίας για τις εξελίξεις μετά τον πόλεμο. Η Γαλλία, που έχει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξετάζει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σχέδια για ευρωπαϊκή ειρηνευτική αποστολή, που προϋποθέτει τη συμμετοχή της Ε.Ε. στην τελική φάση των συνομιλιών Ουκρανίας - Ρωσίας. Μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, πάντως, εκτιμάται πως θα είχε περισσότερες πιθανότητες αμοιβαίας αποδοχής από τη συγκρότηση ομάδας εγγυητριών χωρών που θα έχουν κοινό σημείο αναφοράς το ΝΑΤΟ.

Ανακίνηση του East Med

Παράλληλα, στο πεδίο της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, οι αποφάσεις του προηγούμενου έκτακτου συμβουλίου της Ε.Ε., για απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, επαναφέρουν στο τραπέζι των συζητήσεων όλες τις εναλλακτικές λύσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα, ακόμη και το σχέδιο του East Med, που είχε κριθεί οικονομικά μη βιώσιμο από την Ουάσινγκτον, απασχολεί εκ νέου όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες.

Μετά την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος από την αμερικανική εταιρεία Chevron, το Ισραήλ έκανε τις πρώτες κρούσεις προς Ουάσινγκτον μέσω του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας στην Αμερική (JINSA), το οποίο με επιστολή προς τον Λευκό Οίκο ζήτησε αναθεώρηση της πολιτικής απόσυρσης των ΗΠΑ. Το JINSA προτείνει, μάλιστα, ως μεταβατική (προσωρινή) λύση τη μεταφορά αερίου από τα πεδία της Ανατολικής Μεσογείου με αγωγό απευθείας στην Αίγυπτο, για υγροποίηση στις μονάδες LNG που ήδη διαθέτει η χώρα και από εκεί στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναχώρησε προς Ζαπορίζια ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας
Αναχώρησε χθες από τη Μαριούπολη ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Μανώλης Ανδρουλάκης, μαζί με τα τελευταία μέλη της αποστολής του ΟΑΣΕ και τις οικογένειές τους που βρίσκονταν στην πόλη.
Αναχώρησε προς Ζαπορίζια ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλη ανησυχία για τη Μαριούπολη
Ο Ν. Δένδιας επισκέφθηκε χθες τη διοίκηση του ΟΑΣΕ στη Βιέννη και είχε μακρά συνάντηση με τη γενική γραμματέα του Οργανισμού, Χ. Σμιτ, με επίκεντρο την κατάσταση στη Μαριούπολη και τις γύρω κοινότητες της...
Μεγάλη ανησυχία για τη Μαριούπολη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε τροχιά ρήξης Αθήνα και Μόσχα
Ο Ν. Δένδιας προανήγγειλε αίτημα στο Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη ● Αναμένεται απάντηση στην απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών ● Επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με την Τουρκία.
Σε τροχιά ρήξης Αθήνα και Μόσχα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας