Η κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης που επικρατεί στη Μαριούπολη και τείνει πλέον να εξελιχθεί σε καταστροφή, όπως συμβαίνει και στις άλλες ουκρανικές πόλεις που βρίσκονται υπό πολιορκία, προκαλεί έντονη ανησυχία στην Αθήνα. Η ελληνική διπλωματία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς, οι οποίοι ψάχνουν άμεσους διαύλους με τη Μόσχα, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για τη μεταφορά βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους και να γίνουν οργανωμένες επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πιο ευάλωτων ομάδων.
Η εικόνα από τον ΟΑΣΕ και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν είναι για την ώρα ενθαρρυντική. Ο πόλεμος, έτσι όπως εξελίσσεται στις ανατολικές περιοχές και τη νότια ζώνη της Ουκρανίας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την οργάνωση αποστολής, ούτε από τους διεθνείς οργανισμούς ούτε όμως και από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Οι εγγυήσεις που δίνονται από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν καλύπτουν τους στοιχειώδεις όρους ασφάλειας, ενώ η εμπειρία των απευθείας συμφωνιών Ρώσων και Ουκρανών για ανθρωπιστικούς διαδρόμους δημιουργεί επιπλέον αναστολές.
Ο Ν. Δένδιας επισκέφθηκε χθες τη διοίκηση του ΟΑΣΕ στη Βιέννη και είχε μακρά συνάντηση με τη γενική γραμματέα του Οργανισμού, Χ. Σμιτ, με επίκεντρο την κατάσταση στη Μαριούπολη και τις γύρω κοινότητες της ελληνικής ομογένειας. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τον πρόξενο ασφαλή πίσω στην Ελλάδα». Ο πρόξενος Μ. Ανδρουλάκης έχει εγκλωβιστεί στη Μαριούπολη και βρίσκεται στα γραφεία του ΟΑΣΕ τα οποία θεωρήθηκαν πιο ασφαλή από το κτίριο του προξενείου. Η κατάσταση στην πόλη και τη γύρω περιοχή καθιστά αδύνατη την οργάνωση επιχείρησης εκκένωσης χωρίς την αρωγή των διεθνών οργανισμών.
Παράλληλα, μέσω των υπηρεσιών του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Αθήνα ενημερώνεται για το συνολικό πρόβλημα αλλά και για τους ανθρώπους που εκδηλώνουν την επιθυμία να έρθουν στην Ελλάδα λόγω φιλικών ή συγγενικών δεσμών με οικογένειες Ουκρανών μεταναστών. Οικογένειες ομογενών από τη Μαριούπολη είναι αδύνατον να φτάσουν στην Πολωνία ή τη Ρουμανία. Το τι θα γίνει στην περίπτωση που εκτραχυνθούν οι συνθήκες θα εξαρτηθεί κυρίως από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σε επίπεδο ΟΑΣΕ και ΟΗΕ.
Ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Α. Σάλενμπεργκ, ενώ χθες είχε συνάντηση και με την ομόλογό του της Μ. Βρετανίας, Λ. Τρας. Οι συζητήσεις εστιάστηκαν στα θέματα ασφάλειας της Ευρώπης. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι «η ρωσική εισβολή προκαλεί τεράστια ζητήματα ασφάλειας τόσο για τις ευρωπαϊκές χώρες όσο και για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα». Αναφερόμενος στο ζήτημα επιβολής κυρώσεων και στην ενέργεια που εισάγει η Ε.Ε. από τη Ρωσία, ο Ν. Δένδιας επιφυλάχθηκε, σημειώνοντας ότι η συζήτηση αυτή θα γίνει στο Συμβούλιο της Ε.Ε. «Η Ελλάδα καλύπτει με εισαγωγές από τη Ρωσία το 30% των ενεργειακών αναγκών της», όμως άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε, «καλύπτουν το 70% έως και 90% των αναγκών τους από τη Ρωσία».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας