• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.6°C / 30.7°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 31.0°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.5°C / 31.0°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  3 BF
  30%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 28.7°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 25.4°C
  1 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.4°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 29.4°C
  0 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 30.0°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 30.7°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  40%
Turkish Presidency via AP, Pool
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σανίδα σωτηρίας, η Ενέργεια

 • A-
 • A+
Εκμεταλλευόμενος την κρίση στην Ουκρανία, ο Ερντογάν προσπαθεί να διασκεδάσει την έκρυθμη οικονομική κατάσταση στο εσωτερικό επιχειρώντας να καταστήσει την Τουρκία διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου προς την Ε.Ε., πράγμα που προϋποθέτει την εξομάλυνση των σχέσεων με τους γείτονες ● Με εντατικές επαφές σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή απαντά η ελληνική διπλωματία.

H ενεργειακή ανασφάλεια της Ευρώπης εξαιτίας της κρίσης γύρω από την Ουκρανία αναθερμαίνει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να εξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο προς την Ε.Ε., μέσω των υφιστάμενων αγωγών αλλά και τη δημιουργία νέων που σχεδιάζει να προτείνει προς το Ισραήλ και τις χώρες του αραβικού κόσμου. Τα νέα σχέδια της Αγκυρας περιλαμβάνουν διπλασιασμό της ποσότητας φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία εάν κλείσει ο αγωγός Nord Stream I από το Κίεβο και δεν ανοίξει ο Nord Stream II από το Βερολίνο, καθώς και τη διασύνδεση με το Ιράκ, τη Σ. Αραβία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, μέσω Λιβάνου και Συρίας.

Ενα μέρος αυτών των σχεδίων παρουσιάστηκε από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Φ. Ντονμέζ στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Νότιου Διαδρόμου Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στο Μπακού, όπου η Αγκυρα υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να διπλασιάσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που φτάνουν στην Ε.Ε. μέσω του αγωγού που διέρχεται από τη Γεωργία και την Τουρκία και στη συνέχεια φτάνει μέσω TAP στην Ε.Ε. Υποσχέθηκε επίσης τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Βόρειο Ιράκ, καθώς η ροή από το Ιράν έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες.

Για να δώσει υπόσταση σε αυτά τα σχέδια, η Αγκυρα θα πρέπει προηγουμένως να εξομαλύνει τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα ανοίγματα της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας επικοινώνησε τις τελευταίες ημέρες με τους ηγέτες σχεδόν όλων των χωρών που μέχρι πρότινος κατηγορούσε, τον επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν Ν. Μπαρζανί, τον πρόεδρο του Λιβάνου Μ. Αούν και την προηγούμενη εβδομάδα με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ι. Χέρτσογκ, τον οποίο περιμένει στην Αγκυρα τον Μάρτιο, ενώ θα έχει προηγηθεί επίσκεψη Ερντογάν στη Σ. Αραβία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επιχειρεί να εμφανιστεί ως «το πιο αξιόπιστο ενεργειακό λιμάνι για την Ε.Ε.», όπως δήλωσε ο Φ. Ντονμέζ. Και το 2010 επιχείρησε τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ιράκ, αλλά το σχέδιο ναυάγησε, όπως επίσης το σχέδιο διασύνδεσης με το Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. Η ένταση της ουκρανικής κρίσης όμως και οι επιπτώσεις που έχει ήδη στην Ε.Ε. επαναφέρουν στο προκήνιο αυτούς τους σχεδιασμούς.

Η προοπτική αναβάθμισης της Τουρκίας στον ενεργειακό χάρτη, παρότι είναι μακριά στον ορίζοντα, επιτρέπει στον Τ. Ερντογάν να συγκρατεί μέρος της εσωτερικής δυσαρέσκειας για την οικονομική κατάσταση, καλλιεργώντας προσδοκίες για κύμα επενδύσεων από το εξωτερικό στην ενέργεια. Οι προσδοκίες αυτές όμως συνοδεύονται από κλιμάκωση των επεκτατικών βλέψεων της Αγκυρας, που στοχευμένα πλέον επικεντρώνονται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η αναβάθμιση των τουρκικών αξιώσεων, με την ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών από τον Μ. Τσαβούσογλου, σήμανε συναγερμό στην Αθήνα για το ενδεχόμενο ραγδαίας κλιμάκωσης των προκλήσεων όχι μόνο ρητορικά αλλά και στο πεδίο.

Το δίλημμα του 2020

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου για αναθεώρηση των Συνθηκών της Λωζάννης του ’23 και του Παρισιού του ’47 μπορεί να μην έχουν συνέχεια στους διεθνείς οργανισμούς, εντούτοις επιτείνουν το κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη και πάλι με το δίλημμα του 2020, να ζητήσει ευρωπαϊκές κυρώσεις απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, κίνηση που βρίσκει αντιστάσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε., ενώ παράλληλα έχει να συνεκτιμήσει τη στάση της Ουάσινγκτον έναντι της Αγκυρας εάν η κρίση στην Ουκρανία συνεχιστεί επί μακρό χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, η ελληνική διπλωματία ετοιμάζεται για έναν νέο γύρο εντατικών επαφών με τις γειτονικές χώρες σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, με στόχο τη διασφάλιση και ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συμμαχιών. Εκτιμάται ότι οι χώρες αυτές, όταν εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, μπορούν να συμβάλουν θετικά, πιέζοντας την τουρκική ηγεσία για αποδοχή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με το βλέμμα πάντα στην Αγκυρα
Ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, η Αθήνα παρακολουθεί στενά και τη στάση της Τουρκίας που πατάει σε δύο βάρκες και συντηρεί την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με το βλέμμα πάντα στην Αγκυρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερντογάν μαινόμενος
Πολεμικό διάγγελμα κατά της Ελλάδας αναμένεται να εκφωνήσει ο Τούρκος πρόεδρος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, απειλώντας να θέσει σε δοκιμασία τη συνοχή του Συμφώνου και τα νεύρα του Μπάιντεν.
Ερντογάν μαινόμενος
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπαράζ επιθετικών δηλώσεων από Αγκυρα
Η ελληνική διπλωματία κινείται για την προετοιμασία των επόμενων συναντήσεων των σχημάτων συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, για την ενεργειακή διασύνδεση υπό την ομπρέλα της Ε.Ε.
Μπαράζ επιθετικών δηλώσεων από Αγκυρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιπαράθεση με όλους και για όλα
Η πολιτική Ερντογάν το επόμενο διάστημα, έτσι όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις αλλά και στην απόφαση για νέα εισβολή στη Συρία και συνέχιση της επιθετικής πολιτικής σε Αν. Μεσόγειο και Αιγαίο, αποτελεί σαφή...
Αντιπαράθεση με όλους και για όλα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχέδια της Ε.Ε. για ενεργειακή ασφάλεια
Δεν θα υπάρχει στο τραπέζι πρόταση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών ● Τι είπε ο Ν. Δένδιας για East Med, ελληνο­τουρκικά και ελληνο-ρωσικές σχέσεις.
Τα σχέδια της Ε.Ε. για ενεργειακή ασφάλεια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε τροχιά ρήξης Αθήνα και Μόσχα
Ο Ν. Δένδιας προανήγγειλε αίτημα στο Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη ● Αναμένεται απάντηση στην απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών ● Επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με την Τουρκία.
Σε τροχιά ρήξης Αθήνα και Μόσχα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας