Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Μόνο ο Αναστασιάδης υποστήριξε την Ελλάδα στην Ε.Ε.»
European Council

«Μόνο ο Αναστασιάδης υποστήριξε την Ελλάδα στην Ε.Ε.»

  • A-
  • A+

Λευκωσία - Ανταπόκριση 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Aναστασιάδης, ήταν ο μοναδικός ηγέτης που στήριξε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη χθεσινή σύνοδο των αρχηγών των κρατών μελών της ευρωζώνης, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Μιλώντας στo ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς θα καταλήξουν σε συμφωνία τις επόμενες μέρες. 

Κληθείς να απαντήσει σε σχόλιο ότι ευρωπαϊκοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η σύγκληση συνόδου κορυφής όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. γίνεται με στόχο να αποφασιστεί έξοδος ή όχι της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: 

«Είναι ένα από τα θέματα που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Εμείς θέλουμε να δούμε την αισιόδοξη πλευρά που είναι ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, αν υπάρξει συμφωνία μέχρι το Σάββατο σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, να μη γίνει η συνάντηση της Κυριακής ούτε σε επίπεδο αρχηγών κρατών της ευρωζώνης ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα. Αυτός είναι ο στόχος και της ελληνικής κυβέρνησης». 

Σε σχετικό σχόλιο, ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι «εάν υπάρξει συμφωνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως να μην γίνει η συνάντηση της Κυριακής. Η συνάντηση της Κυριακής σε επίπεδο των 28 γίνεται, γιατί θεωρείται ότι η μη επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Κυριακή θα είναι μια εξέλιξη που επηρεάζει και ενδεχομένως να επηρεάσει όλα τα 28 κράτη μέλη. Μπορώ να σας αναφέρω ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου των 18 κρατών μελών κάποιος από τους προέδρους των θεσμών αναφέρθηκε, για παράδειγμα στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ως κράτη μέλη που γειτνιάζουν με την Ελλάδα, επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, άρα θα πρέπει να είναι σε μια τέτοια σύνοδο που θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας. 

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπήρξαν κι άλλες χώρες, πέραν της Κύπρου, που στήριξαν την Ελλάδα στη χθεσινή σύνοδο κορυφής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι στις παρεμβάσεις που έγιναν, υπήρξαν διάφορες διαβαθμίσεις στον τρόπο τοποθέτησης των αρχηγών κρατών. 

«Η μόνη ξεκάθαρη τοποθέτηση που έγινε, στηρίζοντας τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, χαιρετίζοντας την εισαγωγική δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη όπως η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ, στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Υπήρξε κριτική, σε κάποιες των περιπτώσεων και έντονη κριτική από κάποια κράτη μέλη, από κάποια κράτη μέλη ήταν πιο ήρεμη η κριτική ή η προσέγγιση του θέματος με διαφορετική επιχειρηματολογία. Το σημαντικό είναι το τι γίνεται από σήμερα μέχρι την Κυριακή», συμπλήρωσε. 

Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποιου είδους εντολή προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι κάπως επιεικής προς την Ελλάδα μέχρι το Σαββατοκύριακο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ντράγκι, βρισκόταν χθες στη σύνοδο των αρχηγών των κρατών μελών της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έγινε αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα. 

Υπογράμμισε ότι «όλοι αναμένουν να δουν την ελληνική πρόταση και θεωρώ ότι η βάση του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης και της πρώτης αξιολόγησης που θα γίνει από πλευράς θεσμών θα είναι κάτι που θα επηρεάσει και τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Εκείνο που εμείς ευχόμαστε είναι να μην χρειαστεί ποτέ να μπουν σε εφαρμογή τα όποια συγκεκριμένα μέτρα για αντιμετώπιση των συνεπειών μιας τέτοιας εξέλιξης. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι αυτήν τη στιγμή και η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα, αλλά γενικότερα και όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και οι θεσμοί έτσι ώστε να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα το Σάββατο». 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσωπικό μήνυμα Πούτιν στον Νίκο Αναστασιάδη
Προσωπικό μήνυμα του προέδρου της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, μετέφερε στον Ν. Αναστασιάδη ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όπως αναφέρεται, στο μήνυμα ο Βλ. Πούτιν σημειώνει μεγάλη...
Προσωπικό μήνυμα Πούτιν στον Νίκο Αναστασιάδη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναστασιάδης: Επέκταση της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
Υπογράμμισε πως υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο επέκτασης της υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ γειτονικών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, στον τομέα των υδρογονανθράκων, αλλά επίσης της δημιουργίας νέων συνεργειών...
Αναστασιάδης: Επέκταση της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ταύτιση απόψεων ΑΚΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ σε Κυπριακό και ΑΟΖ
Ταύτιση απόψεων για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου διαπίστωσε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, λέγοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΚΕΛ έχουν ταυτόσημη θέση για το θέμα της επίλυσης...
Ταύτιση απόψεων ΑΚΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ σε Κυπριακό και ΑΟΖ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ειρήνη θα περάσει μέσα από τον διάλογο
Την ώρα που η τουρκική πλευρά συνεχίζει τις προκλήσεις εκδίδοντας νέα παράνομη Νavtex, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης παραμένει πιστός στην ψύχραιμη στάση του, κανονίζοντας δείπνο (χωρίς ημερήσια...
Η ειρήνη θα περάσει μέσα από τον διάλογο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητείται ευρωπαϊκή βοήθεια για την ΑΟΖ
Καθώς η τουρκική πλευρά δεν αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ και οι ΗΠΑ... νίπτουν τας χείρας τους, δηλώνοντας αδυναμία να επηρεάσουν την Άγκυρα, η κυπριακή κυβέρνηση φέρνει το θέμα ολοταχώς στις Βρυξέλλες,...
Ζητείται ευρωπαϊκή βοήθεια για την ΑΟΖ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Συνομιλίες μόνο αν αλλάξει στάση η ελληνοκυπριακή πλευρά»
Με τις σημερινές συνθήκες δεν σκέφτεται να διορίσει νέο διαπραγματευτή, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι ο λόγος γι’ αυτό «είναι πολύ ξεκάθαρος. Δεν θεωρούμε ότι σαν να μην έγινε τίποτα, όλα είναι...
«Συνομιλίες μόνο αν αλλάξει στάση η ελληνοκυπριακή πλευρά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας