Δύο χρόνια μετά την επιχείρηση μαζικής προώθησης μεταναστών και προσφύγων στον Εβρο από την Αγκυρα, η κυβέρνηση Ερντογάν, με πρωταγωνιστή πάλι τον υπουργό Εσωτερικών, Σ. Σοϊλού, επιχειρεί να πυροδοτήσει νέα ένταση με αιχμή το προσφυγικό. Με δηλώσεις σε καθημερινή βάση από την περασμένη Δευτέρα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών κατηγορεί την Αθήνα, αλλά και την Ε.Ε., ότι με συστηματικές επαναπροωθήσεις οδηγούν στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα, ισχυρισμοί που χαρακτηρίστηκαν ανυπόστατοι και ψευδείς από την ελληνική κυβέρνηση, δεν παύουν όμως να προκαλούν αντιδράσεις στην Ευρώπη.
H τουρκική ηγεσία, μετά τις καταγγελίες Σοϊλού και τις δηλώσεις Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Ε.Ε., ετοιμάζεται να προχωρήσει σε διεθνοποίηση του ζητήματος, με αναφορές αλλά και προσφυγές σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, κάτι που προανήγγειλε ο επικεφαλής της τουρκικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Χ. Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να λογοδοτήσει στη διεθνή κοινότητα για την απάνθρωπη στάση που τηρεί στο προσφυγικό». Παράλληλα, ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε σήμα για νέα πολιτική επίθεση στην Ε.Ε., με αιχμές για αντι-ισλαμική στάση.
Οι αναφορές εναντίον της Ε.Ε. επικεντρώνονται στη Γαλλία που ασκεί την προεδρία και στον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν, ο οποίος μπαίνει σε προεκλογική περίοδο. Η πίεση όμως είναι αισθητή και στο Βερολίνο, καθώς οι Πράσινοι είχαν υποσχεθεί αλλαγή πολιτικής για το προσφυγικό και μεταναστευτικό, κάτι που δεν φαίνεται έτοιμη να προωθήσει η κυβέρνηση Σολτς. Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Ν. Φέζερ, συντάχθηκε με τις προτάσεις Μακρόν για ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. αλλά και των εσωτερικών, με αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν, τον Μάρτιο.
To γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες του τραγικού συμβάντος στον Εβρο, ενώ σε ανάλογη δήλωση προέβη και η Κομισιόν, εκφράζοντας μάλιστα αποτροπιασμό. Η επίτροπος της Ε.Ε., Ι. Γιόχανσον, δήλωσε ότι βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον υπουργό Ν. Μηταράκη, ενώ η εκπρόσωπος της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Σ. Μαντού, κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν σε κατεπείγουσα έρευνα σε Ελλάδα και Τουρκία. Σχετική ανάρτηση έκανε και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, σημειώνοντας ότι «χρειάζονται νόμιμες και ασφαλείς οδοί για τους πρόσφυγες και μετανάστες».
Ακόμη και αν οι καταγγελίες Σοϊλού αποδειχθούν ψευδείς και κατασκευασμένες, η εικόνα που τείνει να διαμορφωθεί είναι αρνητική για την Ελλάδα, την ώρα που η Αθήνα ετοιμάζει διεθνή καμπάνια προώθησης της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν οι πιέσεις της Αγκυρας στο προσφυγικό να ενταθούν το επόμενο διάστημα, εάν η κυβέρνηση Ερντογάν εκτιμήσει ότι εξυπηρετούνται τα σχέδιά της για αποφόρτιση των επικρίσεων που δέχεται στο εσωτερικό και παράλληλα να προκαλέσει ρωγμές στις σχέσεις της Ελλάδας με τον μουσουλμανικό κόσμο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας