Η εμπέδωση και ενίσχυση των τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή είναι κοινός στόχος της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Κύπριο ομόλογό του Ι. Κασουλίδη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεργασία 3+1 Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και ΗΠΑ λέγοντας ότι «αυτή η συνεργασία αποτελεί ορόσημο της πολυμέρειας στην περιοχή καθώς συμμετέχουν ως στρατηγικός μας εταίρος οι ΗΠΑ».
Η αναφορά στο σχήμα 3+1 ερμηνεύεται και ως έμμεση απάντηση στις δηλώσεις ανησυχίας σε Ελλάδα και Κύπρο για τη στροφή της Ουάσινγκτον από το σχέδιο του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών απέφυγαν να αναφερθούν στην τύχη του σχεδίου μετά την άρση της αμερικανικής υποστήριξης. Στη Λευκωσία πάντως, η υπουργός Ενέργειας Ν. Πηλείδου δήλωσε ότι ως εναλλακτικό σχέδιο θα εξεταστεί η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Κύπρου-Αιγύπτου και οι προτάσεις για υγροποίηση.
Ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε στις συνεχείς προκλήσεις της Αγκυρας επισημαίνοντας ότι «αυτές συνοδεύονται πλέον και με έξαρση της επιθετικής ρητορικής, ακόμα και κατά συγκεκριμένων προσώπων» και τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να θέτει τα συγκεκριμένα ζητήματα και στην Ε.Ε. και σε διεθνή φόρα. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε τη βούληση «για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας».
Στη συνάντηση Δένδια-Κασουλίδη συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή και το Κυπριακό, όπως και η νέα εστία έντασης στα Βαλκάνια με την εκδήλωση αποσχιστικών τάσεων στη Βοσνία. Την Παρασκευή ο Ν. Δένδιας θα επισκεφθεί την Κροατία, ενώ στις 28 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Βελιγράδι. Ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε και στην άφιξη των πρώτων έξι Rafale κάνοντας λόγο για μια ημέρα ιδιαίτερης σημασίας καθώς τα γαλλικά μαχητικά «θα συνεισφέρουν στην προστασία και την άμυνα του Ελληνισμού».
Ο Ι. Κασουλίδης τόνισε ότι Αθήνα και Λευκωσία είναι σταθεροί πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και πρόσθεσε ότι «οι συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου διαμορφώνουν δυσχερές περιβάλλον που πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Ο Κύπριος ΥΠΕΞ έγινε δεκτός από την ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου, η οποία αναφερόμενη στο Κυπριακό τόνισε ότι δεν θα καμφθούν οι προσπάθειες για επίλυση στη βάση των αποστάσεων του ΟΗΕ από τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις για λύση δύο κρατών και τις προκλήσεις της Αγκυρας κατά της Κύπρου.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν αναφέρθηκε χθες εμμέσως στην παραλαβή των πρώτων γαλλικών Rafale από την Ελλάδα, καθώς το θέμα είχε ευρεία δημοσιότητα στα τουρκικά μέσα και θέλοντας να προλάβει έναν νέο γύρο επικρίσεων από την αντιπολίτευση δήλωσε ότι η Τουρκία «κατασκευάζει τα δικά της αεροπλάνα, έχει κατασκευάσει ήδη μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κάνει εξαγωγές σε άλλες χώρες, διαψεύδοντας όσους έλεγαν υποτιμητικά ότι δεν μπορούμε». Σε ομιλία που απηύθυνε στους προέδρους των κοινοτήτων υποσχέθηκε για πολλοστή φορά ότι θα κερδίσει το στοίχημα της οικονομίας και θα βάλει την Τουρκία στις 10 ισχυρότερες χώρες του κόσμου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας