Σειρά πολιτικών μηνυμάτων αντάλλαξαν δημοσίως το τελευταίο τριήμερο Αθήνα και Άγκυρα, στον απόηχο της φραστικής επίθεσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εναντίον της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά και των εξελίξεων γύρω από τον EastMed με την άρση της αμερικανικής υποστήριξης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με δήλωση στην «Καθημερινή» της Κυριακής τόνισε ότι η Ελλάδα «επιδιώκει διαχρονικά τη συνεργασία με την Τουρκία και επενδύουμε στην αρμονική συνύπαρξη και φιλία των δυο λαών. Καμία υποχώρηση, ωστόσο, δεν χωρεί έναντι απαράδεκτων διεκδικήσεων και επιθετικών ενεργειών». Η δήλωση ερμηνεύεται και ως απάντηση στη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν προς τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. για «απευθείας διάλογο, δίχως την ανάμιξη άλλων», υπονοώντας κυρίως την Ε.Ε. Απαντώντας και στις επικρίσεις που δέχτηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ για τον Ποντιακό Ελληνισμό, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «η ιστορική γνώση και παραδοχή είναι μια πράξη γενναιότητας και αυτοσυνείδησης, αυτήν οφείλει να αναλαμβάνει πρωτίστως και παραδειγματικά η πολιτική τάξη, συμβάλλοντας στον νηφάλιο διάλογο και την κοινή πορεία των εθνών».
Επιθετικές δηλώσεις
Την ίδια ώρα ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, συνέχιζε τις επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου και παράλληλα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν νέες δοκιμές drone κοντά στη Νίσυρο, στη νησίδα Κανδελιούσα, ενώ τουρκική φρεγάτα απέτρεψε εκ νέου το Σάββατο τη διενέργεια ερευνών του σκάφους Nautical Geo στην ΑΟΖ της Κύπρου. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι η Άγκυρα έχει ερμηνεύσει την αποδέσμευση της Ουάσινγκτον από τον EastMed σαν μήνυμα υπέρ της Τουρκίας και σπεύδει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Αν και επισήμως η τουρκική ηγεσία δεν έχει κάνει αναφορά στον EastMed, οι τόνοι στα τουρκικά μέσα ήταν πανηγυρικοί, με αποκορύφωμα τη συσχέτιση των εξελίξεων γύρω από τον αγωγό με δηλώσεις του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη, πρώην προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του ΥΠΕΞ, σχετικά με το εύρος των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Οι δηλώσεις του Χρ. Ροζάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha αφορούσαν σενάρια και συζητήσεις σχετικά με τη δυνατότητα κυμαινόμενης επέκτασης αλλά και το θέμα του τουρκικού casus belli. Ο καθηγητής ανέφερε, επίσης, ότι η Τουρκία αρνείται να δεχτεί ακόμη και την επέκταση των χωρικών υδάτων στο ηπειρωτικό μέρος της Ελλάδας. Απαντώντας στα δημοσιεύματα και τις συζητήσεις που προκλήθηκαν στην Τουρκία, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα υπενθύμιζαν την επίσημη και πάγια θέση της Ελλάδας ότι διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλαν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, μιλώντας σε εκδήλωση του Συλλόγου Ιμβρίων της Αθήνας. «Δεν θα πάψουμε να υπενθυμίζουμε διαρκώς στην Άγκυρα τις επίσημες δεσμεύσεις της, γιατί οι Έλληνες της Ιμβρου είναι Τούρκοι πολίτες με πλήρη δικαιώματα. Και κάθε διάκριση σε βάρος τους δεν αντιβαίνει μόνο στη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και στις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε στις προβλέψεις της Λωζάννης, «τις εγγυήσεις στον μη μουσουλμανικό γηγενή πληθυσμό όσον αφορά τη θέσπιση καθεστώτος τοπικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησης και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους».
Στο Κυπριακό, σήμερα θα αρχίσει η συζήτηση των εκθέσεων του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Την Τετάρτη αναμένεται στην Αθήνα ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ την Παρασκευή ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε σύσκεψη για το θέμα του φυσικού αερίου μετά το πάγωμα του EastMed. Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι «η μελέτη και άλλων επιλογών δεν θεωρώ ότι πλήττει τα συμφέροντα οποιουδήποτε από εμάς, φτάνει βεβαίως η λύση που θα επιλεγεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο, κάτι το οποίο για όλους τους εμπλεκόμενους είναι εκ των ων ουκ άνευ».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας