Με την οικονομική κρίση να συνεχίζεται στο εσωτερικό της Τουρκίας και να επισκιάζει όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής ζωής, η κυβέρνηση Ερντογάν αναζητεί ένα νέο σημείο ισορροπίας στις σχέσεις με την Ευρώπη, καθώς όλα τα άλλα ανοίγματα που έχει επιχειρήσει δεν έχουν αποδώσει τα αποτελέσματα που προσδοκούσε. Την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της Ε.Ε. αναλαμβάνει η Γαλλία και η ατζέντα Μακρόν, καθ’ οδόν προς τις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο, κάθε άλλο παρά θετική μπορεί να θεωρηθεί για την Αγκυρα.
Ο προβληματισμός για τις συνέπειες που θα είχε στην οικονομία της Τουρκίας το ενδεχόμενο επιδείνωσης των ευρω-τουρκικών σχέσεων αντικατοπτρίζεται στις συνεχείς προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου να βρει γέφυρες με το Παρίσι και το Βερολίνο, μέσω των χωρών με τις οποίες η Αγκυρα διατηρεί καλές σχέσεις (ομάδα Βίζεγκραντ, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα) και σε πρώτη φάση να προλάβει τη συζήτηση για επιβολή κυρώσεων. Για την ώρα πάντως δεν έχει οριστικοποιηθεί συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Γάλλο ΥΠΕΞ Λε Ντριάν ούτε με τη νέα ΥΠΕΞ της Γερμανίας Αν. Μπέρμποκ.
Τα τουρκικά σχέδια για την Κύπρο, με το άνοιγμα των Βαρωσίων και την παρεμπόδιση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, παραμένουν ψηλά στη δημόσια ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης, δίχως να συνοδεύονται με επιθετικές ενέργειες στο πεδίο. Οι έρευνες της κοινοπραξίας Exxon Mobil και Qatar στο οικόπεδο 10 συνεχίζονται με την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων, ενώ τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματιστεί επιβεβαιωτικές έρευνες της γαλλικής Total και της ιταλικής ENI στο οικόπεδο 6 με την παρουσία γαλλικών δυνάμεων και μετά προγραμματίζεται η δημοπράτηση και άλλων οικοπέδων.
Οι αντιδράσεις της Αγκυρας με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και Ακάρ, ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, αλλά και οι εξαγγελίες του υπουργού Ενέργειας Φ. Ντονμέζ ότι τα ενεργειακά πεδία της Μαύρης Θάλασσας καλύπτουν τις ανάγκες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο, συνοδεύονται με απειλές οι οποίες όμως δεν συγκρίνονται με τις προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες των προηγούμενων μηνών.
Για την Αθήνα πάντως η αλλαγή τακτικής δεν συνιστά αλλαγή στάσης της Τουρκίας, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν επιμένει να προβάλλει αξιώσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κόντρα σε κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου. Επιπλέον στο πεδίο των διμερών επαφών η Αγκυρα δείχνει να έχει εγκαταλείψει τις διαδικασίες των διερευνητικών συνομιλιών.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας αρχίζει τις επόμενες ημέρες έναν νέο γύρο επαφών στην Ε.Ε. και τις χώρες της περιφέρειας, αρχής γενομένης την Πρωτοχρονιά με επίσκεψη στη Βιέννη, έπειτα από πρόσκληση του Αυστριακού ομολόγου του Αλ. Σάλεμπεργκ. Στη συνέχεια θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον υπουργό Εξωτερικών της Σ. Αραβίας πρίγκιπα Φαϊζάλ και στις 9 με 11 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τη Νιγηρία και την Αγκόλα.
Από εκεί θα πάει στη Γαλλία για την άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών, την πρώτη υπό τη γαλλική προεδρία. Ο Ν. Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Λε Ντριάν, ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου με την ομόλογό του Φλ. Παρλί.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας