• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 27.9°C
  4 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 26.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 26.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.7°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  0 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 22.5°C / 29.5°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 28.0°C
  1 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  54%
EPA/KATIA CRISTODOULOU
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το σχέδιο Ερντογάν για την Αμμόχωστο

 • A-
 • A+
Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες παρα­δέχονται ότι σκοπός της Αγκυρας είναι να δημιουρ­γήσει νέα τετε­λεσμένα, να ακυρώσει τις πολιτικές της Λευκωσίας και να προκαλέσει ρήγματα μεταξύ Κύπρου και Ε.Ε. ● Η χρήση στρατού και εξοπλισμού στο λιμάνι, τα συστήματα drones στο Λευκόνικο και ο καθο-δηγητικός ρόλος της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Μια 7σέλιδη απόρρητη έκθεση για την κατάσταση που επικρατεί στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ήταν η αιτία που το έγγραφο με τις επιλογές της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας… άργησε έναν μήνα. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί καταπέλτη για τις μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, καταγράφει λεπτομερώς την κατάσταση που επικρατεί στα Βαρώσια, όπως επίσης –και αυτό είναι πιο σημαντικό– τη μακροπρόθεσμη επιδίωξη της Τουρκίας στην Κύπρο. Πάνω σε αυτή θα στηριχθεί το options paper (έγγραφο επιλογών) της Ε.Ε. για την Τουρκία και, όπως τόνισε ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ε.Ε. στους υπουργούς χθες, θα είναι έτοιμο στο Συμβούλιο της 13ης Δεκεμβρίου.

Η «Εφ.Συν.» ενημερώθηκε από διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών για τις λεπτομέρειες του εγγράφου το οποίο συμπεριλαμβάνει επίσης χάρτες από την περιοχή. Σύμφωνα με την έκθεση, η εκτίμηση των υπηρεσιών της Ε.Ε. είναι ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να αγνοεί τις διεθνείς εκκλήσεις και θα αναπτύσσει τη στρατηγική της βήμα προς βήμα, με βάση τις αντιδράσεις. Επίσης, οι υπηρεσίες διαβλέπουν ότι το πιλοτικό σχέδιο μερικού ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα επαναληφθεί και σε άλλα σημεία των Βαρωσίων, που σημαίνει με άλλα λόγια ότι «αν τους βγει, θα το επεκτείνουν», όπως εξήγησε διπλωμάτης των Βρυξελλών.

Οπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά, η Τουρκία συνεχίζει την υβριδική της προσέγγιση συνδυάζοντας μια σειρά από εργαλεία για να εδραιώσει τον έλεγχο των διαδικασιών λήψης αποφάσεων σε όλους τους τομείς, από την τοπική διοίκηση μέχρι την παιδεία, την οικονομία και την ασφάλεια. Χρησιμοποιεί τις μυστικές υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις πληροφόρησης, την παραπληροφόρηση, το δημογραφικό, τον στρατό και τη μετανάστευση ως εργαλεία πίεσης.

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες παραδέχονται ότι σκοπός της Αγκυρας είναι να αποσταθεροποιήσει τις πολιτικές της Λευκωσίας, προσπαθώντας να δημιουργήσει ρήγματα μεταξύ της Κύπρου και της Ε.Ε., όπως και μεμονωμένων κρατών-μελών της, προκειμένου να επιβάλει τους δικούς της όρους στην επίλυση του Κυπριακού, κόντρα στους διεθνείς νόμους και συνθήκες. Τονίζει μάλιστα ότι η πρόσκληση προς τους Ελληνοκυπρίους να διεκδικήσουν περιουσίες στα Βαρώσια, επιδιώκει να προκαλέσει διχασμό στους ελληνικούς πληθυσμούς.

Τετελεσμένο γεγονός

Το έγγραφο περιγράφει την κατάσταση στην κατεχόμενη Κύπρο σχετικά με τις κινήσεις της Τουρκίας, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν κατασκευές και ανακαινίσεις κτιρίων, αλλά και δραστηριότητα με τη χρήση στρατού και εξοπλισμού στην Αμμόχωστο και το λιμάνι των Βαρωσίων. Αναφορές υπάρχουν και στη δραστηριότητα στην περιοχή του παράνομου αεροδρομίου στο Λευκόνικο, όπου η Τουρκία έχει εγκαταστήσει συστήματα drones. Σημειώνεται επίσης και η πρόσφατη απόφαση παραχώρησης 140.000 τ. μέτρων στην Καρπασία στον τουρκικό στρατό.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων δημιουργεί ένα νέο τετελεσμένο γεγονός και δοκιμάζει τις διεθνείς αντιδράσεις για νέες παραβιάσεις του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επισημαίνεται επίσης ότι η μονομερής τουρκική ενέργεια παρεμποδίζει τη δυνατότητα της διεθνούς κοινότητας να βρει λύση στο Κυπριακό και εξυπηρετεί την τουρκική στρατηγική να επιβάλει τους όρους της κερδίζοντας επιπλέον χρόνο για να εδραιώσει τον έλεγχο των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και να δημιουργήσει μη αναστρέψιμες δημογραφικές αλλαγές.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό έγγραφο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Αγκυρα στα κατεχόμενα. Οι υπηρεσίες κάνουν λόγο για καθοδήγηση της τουρκοκυπριακής πλευράς από τη λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο, ενώ τα σχέδια για τα Βαρώσια συντονίζονται από ένα συμβούλιο που συγκροτείται από Τουρκοκύπριους πολιτικούς, στρατιωτικούς και δικαστικούς εκπροσώπους υψηλού επιπέδου και Τούρκους διπλωμάτες στα κατεχόμενα.

Και για να «σφραγίσουν» το πόσο έντονος και καθοριστικός είναι ο ρόλος της τουρκικής κυβέρνησης, οι ειδικοί σημειώνουν ότι εποπτεύεται από τον κατοχικό ηγέτη, αλλά είναι υπό την εποπτεία του Τούρκου αντιπροέδρου Οκτάι και του υπουργού Τσαβούσογλου. Το έγγραφο είναι καταπέλτης για τα σχέδια της Τουρκίας: το πιλοτικό άνοιγμα αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου, ενώ η Αγκυρα δίνει προτεραιότητα και πάλι στις γεωστρατηγικές της φιλοδοξίες και στα εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια της έναντι των αποφάσεων του ΟΗΕ και της διεθνούς πορείας.

Κλείνοντας, οι υπηρεσίες λένε χαρακτηριστικά ότι η Αγκυρα χρησιμοποιεί το θέμα των Βαρωσίων ως πρόσθετο εργαλείο για να επιβάλει τους όρους της στην επίλυση του Κυπριακού. Παράλληλα, παρεμποδίζει την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία στο όνομα της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενόχληση Ελλάδας και Κύπρου για την καθυστερημένη αντίδραση της Ε.Ε. για τα Βαρώσια
Για Δεκέμβριο αφήνει η Ε.Ε. τη συζήτηση για τον τρόπο αντίδρασης τόσο απέναντι στην Τουρκία αναφορικά με τα Βαρώσια, όσο και για την έκρυθμη κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, με χιλιάδες...
Ενόχληση Ελλάδας και Κύπρου για την καθυστερημένη αντίδραση της Ε.Ε. για τα Βαρώσια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι τουρκικές προκλήσεις στη σύνοδο κορυφής
Μητσοτάκης και Αναστασιάδης ενημερώνουν σήμερα τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε ΑΟΖ, Κυπριακό και μεταναστευτικό.
Οι τουρκικές προκλήσεις στη σύνοδο κορυφής
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γεμάτη αμηχανία η αντίδραση της Ε.Ε. στις προκλήσεις Ερντογάν
Κατά τη διάρκεια της φιέστας του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια ψυχρή καταδικαστική ανακοίνωση και αργότερα ο Ζοζέπ Μπορέλ προσπάθησε να δείξει μια πιο... ένθερμη αντίδραση.
Γεμάτη αμηχανία η αντίδραση της Ε.Ε. στις προκλήσεις Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζήτησε πράξεις και όχι λόγια η Ε.Ε. από την Τουρκία
Πράξεις και όχι λόγια για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή ζήτησαν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ...
Ζήτησε πράξεις και όχι λόγια η Ε.Ε. από την Τουρκία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τραπεζικό ντόμινο απειλεί ο Ερντογάν
Ανατολίτικο παζάρι από την Αγκυρα για τα ελληνοτουρκικά και τη σχέση Ευρώπης - Τουρκίας, με μοχλό την έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών και επιχειρήσεων στην κλυδωνιζόμενη τουρκική οικονομία ● Πυρετός διαβουλεύσεων...
Με τραπεζικό ντόμινο απειλεί ο Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Ερντογάν προκαλεί, η Ε.Ε... συσκέπτεται
Την ώρα που η Ανγκελα Μέρκελ ζητούσε αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος πρόεδρος εκτόξευε νέες απειλές εναντίον Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Αιγύπτου.
Ο Ερντογάν προκαλεί, η Ε.Ε... συσκέπτεται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας