• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.3°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.9°C / 8.2°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 13.3°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.7°C / 7.3°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.0°C
  4 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.6°C / 12.9°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.2°C
  5 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 15.2°C
  6 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  8 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 8.5°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.5°C / 9.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 11.0°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 13.1°C
  4 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 7.7°C
  1 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.0°C / 8.3°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  67%

Φωτογραφία αρχείου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενόχληση Ελλάδας και Κύπρου για την καθυστερημένη αντίδραση της Ε.Ε. για τα Βαρώσια

 • A-
 • A+

Το θέμα των Βαρωσίων τέθηκε προς συζήτηση στο πλαίσιο της εξέτασης των τρεχουσών εξελίξεων από τους Υπουργούς Εξωτερικων της Ε.Ε.

Εισάγοντας το θέμα ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι το έγγραφο επιλογών (options paper) πρόκειται να κυκλοφορήσει άμεσα, αναφέροντας ότι προηγήθηκε η ετοιμασία σχετικής λεπτομερούς έκθεσης από τις Ειδικές Υπηρεσίες της ΕΕ, στην οποία καταγράφονται σε έκταση τα γεγονότα σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Αναφέρθηκε επίσης στην επιστολή του ΥΠΕΞ όπου εισηγείται συγκεκριμένους τρόπους αντίδρασης.

Το έγγραφο θα τεθεί προς εξέταση/συζήτηση στην COREPER (Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων) την ερχόμενη εβδομάδα για έναρξη των συζητήσεων, με στόχο τη λήψη σχετικής απόφασης τον Δεκέμβριο.

Όπως ανέφερε Μπορέλ, το έγγραφο επιλογών θα έχει δύο ενότητες: Μια που να περιγράφει τα γεγονότα και την κατάσταση επί του εδάφους και μια με τις επιλογές για αντίδραση απο πλευράς Ε.Ε.

Με την υποστήριξη του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την απαρέσκεια του για την καθυστέρηση αντίδρασης απο πλευρας ΕΕ και ζητησε όπως η διαδικασία προχωρήσει τάχιστα. Τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι οι παράνομες ενέργειες της σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσιων δεν είναι αποδέκτες και έχουν, ανάμεσα σε αλλά, επιπτώσεις και στις σχέσεις και επιδιώξεις της Άγκυρας από την ΕΕ. Ο Υπουργός επεσήμανε οτι η καθυστέρηση αντίδρασης από πλευράς ΕΕ κατα τρόπο αποφασιστικό και ξεκάθαρο έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, εφόσον ουσιαστικά εκλαμβάνεται από την Τουρκία ως ενθάρρυνση για να συνεχίσει να αρνείται να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις στη βαση του συμφωνημένου πλαισίου.

Υποστηρικτικά προς τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου τοποθετήθηκαν αρκετά κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων -εκτός από την Ελλάδα- η Γαλλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Σλοβενία, που έχει και την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.

Με αφορμή τη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, Ελλάδα και Κύπρος τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρχει οριζόντια αντιμετώπιση του ζητήματος της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση - στήριξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων με τη γνωστή αιρεσιμότητα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξη του στη λήψη των μέτρων αυτών. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει οριζόντια αντιμετώπιση όσων χωρών εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό και στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας στα γεγονότα του Έβρου τον Μάρτιο του 2020.

Επίσης, παρείχε την πλήρη στήριξη του στον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, καθώς υπάρχουν μαζικές αφίξεις, μέσω των κατεχομένων, ένα πρόβλημα που, όπως τόνισε, δεν προέκυψε πρόσφατα.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Κύπρος γνωρίζει από πρώτο χέρι τις συνέπειες της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης καθώς η Τουρκία ήταν η πρώτη που επιστράτευσε τις μεθόδους αυτες. Ως αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή η Κύπρος έχει για 5ο συνεχόμενο έτος το μεγαλύτερο ποσοστό αιτήσεων ασύλου κατά αναλογία πληθυσμού στην ΕΕ, με τους μετανάστες να αποτελούν το 4% του πληθυσμού ενώ σε άλλα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής, με εξαίρεση την Ελλάδα, δεν ξεπερνούν το 1%.

Σε ό,τι αφορά στη Λευκορωσία ληφθηκε πολιτική απόφαση να συζητηθεί η διεύρυνση των κριτηρίων για επιβολή κυρώσεων, ώστε να συμπεριλαμβάνει και την εργαλειοποίηση, στις αρμόδιες ομάδες εργασίας στο Συμβούλιο με στόχο την υιοθέτηση συγκεκριμένων αποφάσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου.

Αναφορικά τέλος με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο πρωινό εργασίας που διοργάνωσε νωρίτερα σήμερα, ως Προεδρεύων της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, τονίζοντας ότι η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί κλειδί για την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για την διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ των διαφόρων πλευρών.

Επανέλαβε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί μονόδρομο, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη σύγκλησης της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Τόνισε επίσης ότι οι εξελίξεις στην περιοχή προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική θα ενισχύσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Στην συζήτηση με τους Ανατολικούς Εταίρους, επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, καθώς και την ευθυγράμμιση των χωρών της περιοχής με τις αποφάσεις της ΕΕ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Βαρώσια και Λευκορωσία στην ατζέντα των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ
Η επέτειος των 38 ετών από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στη Βόρεια Κύπρου συμπίπτει φέτος με το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου θα συζητηθεί για πρώτη φορά το options paper της ΕΕ για την...
Βαρώσια και Λευκορωσία στην ατζέντα των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ
ΕΥΡΩΠΗ
Και το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά αντιστροφή των τουρκικών ενεργειών στα Βαρώσια
Η γενική γραμματέας, Μαρία Πετσίνοβιτς Μπούριτς, χαρακτήρισε "λυπηρή" τη μονομερή δράση της Τουρκίας, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Και το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά αντιστροφή των τουρκικών ενεργειών στα Βαρώσια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ικανοποίηση Αθήνας από τις δηλώσεις Μπορέλ για Βαρώσια
Ικανοποίηση εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών από τη δέσμευση Μπορέλ ότι οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα εξετάσουν ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην επόμενη συνάντηση τους, εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση της Τουρκίας με...
Ικανοποίηση Αθήνας από τις δηλώσεις Μπορέλ για Βαρώσια
ΕΥΡΩΠΗ
Εικόνες απόγνωσης στη λευκορωσική μεθόριο
Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι, υπό εξοντωτικές συνθήκες, μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας και κινδυνεύουν άμεσα με θάνατο, όπως έχει ήδη συμβεί με 10 πρόσφυγες ● Υποκύπτει στις πιέσεις της...
Εικόνες απόγνωσης στη λευκορωσική μεθόριο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες προκλήσεις από Άγκυρα - Στα αμερικανικά στρατεύματα «ποντάρει» η Αθήνα
Στον απόηχο της ανανέωσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας και λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή της συμμαχίας με τη Γαλλία, ο Νίκος Δένδιας απαντά κατ' αυτόν τον τρόπο στις τουρκικές προκλήσεις.
Νέες προκλήσεις από Άγκυρα - Στα αμερικανικά στρατεύματα «ποντάρει» η Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η βρετανική... μετριοπάθεια της ντροπής
Πολύ κατώτερη των περιστάσεων ήταν η στάση της Βρετανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ● ΗΠΑ και Γαλλία επιμένουν σε πιο σκληρή στάση και η Λευκωσία αισιοδοξεί πως το τελικό κείμενο θα είναι πιο αυστηρό.
Η βρετανική... μετριοπάθεια της ντροπής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας