Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής επιχειρεί να μεταφέρει ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν την οξύτατη αντιπαράθεση που έχει με την αντιπολίτευση, για την κακή κατάσταση της οικονομίας και την επακόλουθη κλιμάκωση της κοινωνικής δυσφορίας. Μία ημέρα μετά τις υποσχέσεις ότι θα δώσει φθηνό ρεύμα και θα βρει φυσικό αέριο για όλους τους πολίτες, υποσχέσεις χωρίς αντίκτυπο, χθες εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου του CHP (κεμαλιστές) Κ. Κιλιτσντάρογλου σχετικά με την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση για την εμπλοκή στα μέτωπα της Συρίας, της Λιβύης και του Καυκάσου.
Ο Τ. Ερντογάν κατηγόρησε τον Κ. Κιλιτσντάρογλου ότι «απειλεί τους επιχειρηματίες και γράφει επιστολές προς τους πρεσβευτές (κατά της κυβερνητικής πολιτικής)» και τόνισε ότι «αν ζούσε ο Ατατούρκ θα είχε διώξει τον Κιλιτσντάρογλου από το κόμμα με το ρόπαλο». Σύμφωνα με τον Τ. Ερντογάν, ο Ατατούρκ «ήταν και στη Λιβύη και στη Συρία, στα σύνορα του Καυκάσου και στα Δαρδανέλια» και σήμερα η Τουρκία υπό την ηγεσία του κάνει το ίδιο, «δίνει διπλωματικό αγώνα παντού, σε όλο τον κόσμο».
Αν και επικρίσεις όπως αυτές του Κ. Κιλιτσντάρογλου δέχεται και από τους άλλους αρχηγούς των αντιπολιτευόμενων κομμάτων (Μ. Ακσενέρ, Α. Νταβούτογλου κ.ά.), ο Τ. Ερντογάν έβαλε στόχο τον αρχηγό του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος και στη συνέχεια κάλεσε σε συνάντηση τον αρχηγό του μικρότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος (της Ευδαιμονίας) Τ. Καραμολάουγλου για συνομιλίες. Η πτώση των ποσοστών του ΑΚΡ και των Εθνικιστών του Ντ. Μπαχτσελί σε όλες τις δημοσκοπήσεις πυροδοτεί σενάρια για άνοιγμα Ερντογάν προς τα μικρά αντιπολιτευόμενα κόμματα, χωρίς όμως να υπάρχει ιδιαίτερος ενθουσιασμός από την άλλη πλευρά.
Τις σκιές στην εικόνα της κυβέρνησης επιτείνουν οι κινήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, του Μ. Τσαβούσογλου, του Χ. Ακάρ και του Σ. Σοϊλού, που θεωρούνται πιθανοί διάδοχοι στην ηγεσία του ΑΚΡ μετά την αποχώρηση Ερντογάν. Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον πρόεδρο της Αμυντικής Βιομηχανίας Ι. Ντεμίρ για να συζητήσουν την πορεία των εξοπλιστικών σχεδίων της Τουρκίας, που λόγω των αμερικανικών κυρώσεων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας με δηλώσεις στην εφημερίδα Hurriyet εξαπέλυσε νέα φραστική επίθεση κατά της Γαλλίας επειδή, όπως είπε, «προσπαθεί να συμμαχήσει με την Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα αλλά την προμηθεύει και με όπλα δημιουργώντας ζημιά και στο ΝΑΤΟ και στην Ελλάδα». Και ο υπουργός Εσωτερικών έθεσε δικό του πλαίσιο προς την Ελλάδα, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, την ώρα που ανεβαίνουν οι τόνοι στην Ε.Ε. κατά της Αγκυρας για τον ρόλο που έπαιξε στη μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας