• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 16.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.8°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 15.5°C
  0 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 10.0°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 15.8°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.4°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  90%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.0°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 14.9°C
  1 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  1 BF
  94%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ανταλλαγή οργάνων επικύρωσης Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών από Ν. Δένδια και Λ. Ντι Μάιο

 • A-
 • A+

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο. Στα θέματα συζήτησης, η Λιβύη, η ανατολική Μεσόγειος, το μέλλον της Ευρώπης και οι διμερείς σχέσεις. Παράλληλα, κύριο αντικείμενο της σημερινής συνάντησης, ήταν η ανταλλαγή των οργάνων επικύρωσης της Συμφωνίας Οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών των δυο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε:

«Η παρουσία μου εδώ έχει να κάνει με ένα πολύ ευχάριστο γεγονός. Την ανταλλαγή των οργάνων επικύρωσης της Συμφωνίας Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών, η οποία επιτρέπει την έναρξη εφαρμογής της. Αυτή η συμβολική πράξη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Κλείνει μια εκκρεμότητα 45 ετών, και αναδεικνύει τις υποδειγματικές μας σχέσεις, με την Ιταλία. Τόσο εντός της ΕΕ, όπου συνεργαζόμαστε πάρα πολύ στενά και με τον φίλο μου υπουργό Ντι Μάιο, όσο και στο διμερές μας επίπεδο. Έχουμε στενές σχέσεις που καλύπτουν συνολικά όλο το φάσμα: εμπόριο, επενδύσεις, αφού η Ιταλία κατέχει μια από τις πιο σημαντικές θέσεις, στην ελληνική αγορά. Έχουμε πετύχει πολλά, αλλά μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα, όπως σε τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, όπου συνεργαζόμαστε στενά».

Στην συνέχεια ο κ. Δένδιας υπογράμμισε:

«Η στενή συνεργασία Ελλάδας Ιταλίας δεν αποτελεί είδηση, και έτσι, πρέπει να είναι η κατάσταση, μεταξύ δυο γειτονικών, φιλικών χωρών. Η σημερινή ανταλλαγή των οργάνων επικύρωσης, υποδηλώνει, επίσης, την προσήλωση των δυο χωρών μας στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, και ειδικά του Δικαίου της Θάλασσας. Κάτι τέτοιο υποστήριξε πρόσφατα και η ιταλική γερουσία, με την υιοθέτηση του νομοσχεδίου για τις θαλάσσιες ζώνες. Λαμβάνοντας υπόψη την Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Κοινή μας βούληση είναι όπως όλες οι χώρες της Μεσογείου ασπασθούν αυτές τις αξίες. Την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στην Unclos. Kάτι τέτοιο θα συνεισφέρει στην διεθνή σταθερότητα, και η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοικτή στην ενίσχυση μιας πολυμερούς συνεργασίας, σε αυτήν, όμως, την βάση. Δυστυχώς είμαστε ακόμη μακριά από την πραγματοποίηση αυτής της προοπτικής. Σήμερα εξετάσαμε ενδελεχώς, με τον Λουίτζι, όλες αυτές τις κοινές προκλήσεις, και όπως πάντα, μεταξύ φίλων, είχαμε μια ανοικτή και ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση».

Για την συμπεριφορά της Τουρκίας και την προκλητικότητά της, ο Ν. Δένδιας συμπλήρωσε:

«Τον ενημέρωσα ότι η Τουρκία δυστυχώς συνεχίζει την παραβατική της συμπεριφορά, στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αγνοώντας θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, και συνεχίζει να διατυπώνει απειλές κατά της Ελλάδας. Το casus belli, η απειλή πολέμου συνεχίζει να ισχύει για την Τουρκία, απέναντι στην Ελλάδα. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκπέμψει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας. Αλλά οι απειλές εκπέμπονται και κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι κάτι που δεν αφορά μόνον την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά συνολικά την οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια την Ιταλία, ως μια ιδιαίτερα σημαντική και μεγάλη χώρα στην Μεσόγειο».

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα της σημερινής συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε:

«Συζητήσαμε αναλυτικά για τις εξελίξεις στην Λιβύη, και τα τελευταία ανησυχητικά νέα σχετικά με την υπουργό εξωτερικών Νάιλα Αλ Μανγκούς. Τόνισα την ανάγκη όπως η σύνοδος που θα διεξαχθεί στο Παρίσι στην οποία η Ιταλία συμπροεδρεύει, να δώσει ένα σαφές μήνυμα, τόσο για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων, όσο και για την διεξαγωγή των εκλογών. Συζητήσαμε για τα δυτικά Βαλκάνια, όπου οι τελευταίες εξελίξεις δεν ήταν ενθαρρυντικές, και νομίζω συμφωνήσαμε από κοινού ότι η ΕΕ οφείλει να στηρίξει καθαρά, χωρίς υπεκφυγές, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Βεβαίως με την γνωστή αιρεσιμότητα, αλλά δίνοντας ένα σαφές δείγμα σε αυτές της κοινωνίες. Ως γνωστόν η χώρα μας συνεχίζει να στηρίζει καθαρά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Όμως, από την άλλη θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες των χωρών της περιοχής μας, πρέπει να αποφύγουν τον πειρασμό των εθνικιστικών σειρήνων που ακούγονται τελευταία. Δεν θα πρέπει να υπάρξει η παραμικρή οπισθοδρόμηση, σε ό,τι έχει επιτευχθεί με μεγάλη δυσκολία. Με τον Λουίτζι συζητήσαμε και για τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Ελλάδα και η Ιταλία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από την μετανάστευση, για την οποία συμφωνήσαμε να έχουμε μια ακόμη στενότερη συνεργασία. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Είναι κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα που χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση. Εμείς δεσμευθήκαμε απέναντι στην Ιταλική πλευρά, για μια ιδιαίτερα στενή συνεργασία. Όσον αφορά και τις μεταναστευτικές ροές που προέρχονται από την Λιβύη. Τέλος, συζητήσαμε για την κλιματική αλλαγή, την ανάγκη αλλαγής του ενεργειακού μείγματος και να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη προμήθειας ενέργειας στην Ευρώπη, μέχρι να ολοκληρωθεί η πράσινη μετάβαση. Γενικά, συμφωνήσαμε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι κάτι το απολύτως απαραίτητο».

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, δήλωσε:

«Αγαπητέ Νίκο είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την επίσκεψή σου αυτή στην Ιταλία, λίγο μετά την συνάντηση, στην Αθήνα του πρωθυπουργού μας Μάριο Ντράγκι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επ’ ευκαιρία του Med 9. Οι διμερείς επισκέψεις και οι συχνές επαφές μας δείχνουν την ισχυρή φιλία και καρποφόρα συνεργασία των δυο χωρών μας, που έχουν εξαιρετικές σχέσεις, με στενή συνεργασία σε ό,τι αφορά τα κύρια διεθνή ντοσιέ, αρχίζοντας από την ευρωπαϊκή ατζέντα».

Στη συνέχεια ο Ιταλός ΥΠΕΞ προσέθεσε:

«Με τον Νίκο Δένδια εξετάσαμε πολλά θέματα: Από τις σχέσεις με τις γειτονικές, νότιες χώρες, μέχρι οικονομικά και ενεργειακά θέματα. Αλλά θα ήθελα να ξεκινήσω από την τελετή που μόλις ολοκληρώθηκε, με την οποία πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή των Οργάνων Επικύρωσης της Συμφωνίας Οριοθέτησης των Θαλάσσιων Ζωνών. Μια πράξη που σηματοδοτεί την έναρξης ισχύος της σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία για τις δυο χώρες μας και για ένα σημαντικό γεγονός για τη συνεργασία στην Μεσόγειο, που ευχόμαστε να αποτελέσει υπόδειγμα και σημείο αναφοράς για το μέλλον. Μόνον με συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής, που η Ιταλία θα συνεχίσει να ενθαρρύνει, θα μπορέσει να επιτευχθεί η σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο».

Σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα που ήταν σήμερα αντικείμενο συζήτησης, ο Λουίτζι Ντι Μάιο τόνισε:

«Επανέλαβα στον Έλληνα ομόλογό μου τη σημασία στήριξης της πολιτικής διαδικασίας στην Λιβύη, σύμφωνα με μια ευρείας συμμετοχής διαδικασία ενόψει του σημαντικού ραντεβού, των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου. Και την επείγουσα ανάγκη να αποχωρήσουν οι μισθοφόροι και οι ξένοι μαχητές.

Και σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία οι σχέσεις μας είναι ιδιαίτερα δυναμικές, αφού τους πρώτους επτά μήνες του έτους, οι εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 27%. Χάρη στους αριθμούς αυτούς η Ιταλία είναι ο δεύτερος προμηθευτής της Ελλάδας και ο πρώτος πελάτης –στοιχεία σημαντικά, λόγω της παρουσίας, στην Ελλάδα, πολλών ιταλικών επιχειρήσεων. Αρχίζοντας από την ευρεία αυτή συνεργασία, στοχεύουμε στην ενίσχυση των οικονομικών μας ανταλλαγών, ιδίως στις υποδομές και στην ενεργειακή μετάβαση, εκμεταλλευόμενοι τα κονδύλια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Μας προσφέρει την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε νέες βιομηχανικές συνεργασίες, ευνοώντας μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Θα ενισχύσουμε τον αμοιβαίο ρόλο μας ως ενεργειακού hub στην Ευρώπη, με στόχο και τις νέες τεχνολογίες, για παραγωγή καθαρής ενέργειας».

Για το μεταναστευτικό, τέλος, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας υπογράμμισε: «Αναφερθήκαμε και στην ανάγκη να πετύχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία για το μεταναστευτικό στην ΕΕ, με ουσιαστικές κινήσεις στην εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής. Θα προχωρήσουμε και σε μια πιο στενή συνεργασία για την προώθηση της μεσογειακής διατροφής, ώστε να προστατευτεί η βιομηχανία τροφίμων μας και οι καταναλωτές. Τέλος, εξέφρασα στον Νίκο Δένδια την μεγάλη ιταλική προσδοκία για έναρξη, εντός του 2021, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας και για την έναρξη νέας σειράς διαπραγματευτικών διαδικασιών (Cluster) με το Βελιγράδι. Η διαδικασία ένταξης είναι το κύριο κίνητρο, για τις υποψήφιες χώρες, ώστε να ακολουθήσουν πορεία μεταρρυθμίσεων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάλεσμα σε «εθνική ομοψυχία» από τον Νίκο Δένδια
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «δυσχερείς στιγμές» αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική κρίση που έχει ξεσπάσει και προέκρινε «εθνική ομοψυχία» που «θα επιφέρει την Νέμεση απέναντι στην τουρκική ύβρη».
Κάλεσμα σε «εθνική ομοψυχία» από τον Νίκο Δένδια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπογραφές για ΑΟΖ και άρση απαγορεύσεων για τους Ιταλούς τουρίστες
Για μία ιστορική συμφωνία έκαναν λόγο Νίκος Δένδιας και Λουίτζι ντι Μάιο, μετά την υπογραφή οριοθέτησης της ελληνοϊταλικής ΑΟΖ.
Υπογραφές για ΑΟΖ και άρση απαγορεύσεων για τους Ιταλούς τουρίστες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ιταλική Γερουσία κύρωσε τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα
Νόμος του ιταλικού κράτους είναι από το βράδυ της Παρασκευής η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η οποία κυρώθηκε από την ιταλική Γερουσία. Η συμφωνία είχε υπογραφεί στην Αθήνα...
Η ιταλική Γερουσία κύρωσε τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ομόφωνο «ναι» της ιταλικής Βουλής στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ελλάδα
Με 273 ψήφους υπέρ και καμία αρνητική, η ιταλική Βουλή ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τη χώρα μας.
Ομόφωνο «ναι» της ιταλικής Βουλής στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ελλάδα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αίγυπτο τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας
Ο υπουργός Εξωτερικών θα κάνει επίσκεψη στις 8 Μαρτίου στην Αίγυπτο, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Αντικείμενο των επαφών, διμερή και περιφερειακά θέματα, αλλά και το ζήτημα των...
Στην Αίγυπτο τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας