• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 4.7°C / 11.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.6°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 5.5°C / 9.5°C
  4 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 4.9°C
  4 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 9.0°C
  3 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 5.6°C
  3 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 7.6°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.1°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 5.5°C
  2 BF
  93%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 11.4°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.6°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 9.5°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  3 BF
  54%

Άνζε Λόγκαρ (υπ. Εξωτερικών της Σλοβενίας) και Νίκος Δένδιας

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

«Οι χώρες της περιοχής πρέπει να σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου»

 • A-
 • A+

Τη σημασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του σεβασμού του διεθνους δικαίου από τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ε.Ε. ή να έχουν καλές σχέσεις μαζί της τόνισε ο Νίκος Δένδιας στη συνάντησή του με τον Σλοβένο υπουργό Εξωτερικών, Άνζε Λόγκαρ.

Ο Άνζε Λόγκαρ βρίσκεται στην Αθήνα ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντικείμενο της συνάντησης με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ήταν η ενταξιακή πορεία των βαλκανικών χωρών. 

Μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι η ενταξιακή πορεία των Βαλκανίων « αποτελεί πάγιο στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από το 2003, όταν υιοθετήσαμε την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης», ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων θα μπορούσε να είναι και αναστρέψιμη. Γι’ αυτό τον λόγο, προέταξε ότι θα «πρέπει να επενδύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος τα Δυτικά Βαλκάνια να γλιστρήσουν πίσω στο βαλκανικό τους παρελθόν». Προσέθεσε πως είναι πολύ σημαντικό ότι η Σλοβενία, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, αντιλαμβάνεται αυτήν τη μεγάλη πρόκληση.

Όπως επισήμανε, στα Βαλκάνια υπάρχουν και λειτουργούν κι άλλες δυνάμεις, πέραν των ευρωπαϊκών -σαφής αναφορά προς την Τουρκία-, οι οποίες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρώπη, προσφέροντας δήθεν αναπτυξιακή βοήθεια, δήθεν ανταλλάγματα, στρατιωτική συνεργασία, ακόμη και συνεργασία στον εκπαιδευτικό τομέα, μέσω φορέων οι οποίοι ευαγγελίζονται περισσότερο τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και πολύ λιγότερο ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο εκπαίδευσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η Ελλάδα ως πρώτη χώρα των Βαλκανίων που εντάχθηκε στην τότε ΕΟΚ, έχει ηθικό χρέος να προσφέρει τη βοήθειά της σε όποιες άλλες χώρες στα Βαλκάνια θέλουν να ενταχθούν στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια. Στην κατεύθυνση αυτή, είπε πως προσβλέπει στη στενή συνεργασία με τη Σλοβενία, την πρώτη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας που εντάχθηκε στην ΕΕ.

Επιπλέον, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στο πιο υψηλό επίπεδο, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, «για να δείξουμε την τεράστια σημασία που αποδίδουμε και για να υπογραμμίσουμε τη σαφή αναφορά της ΕΕ στη Διαδικασία Διεύρυνσης και στην πλήρη στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Άλλα θέματα που απασχόλησαν τους δύο υπουργούς Εξωτερικών ήταν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική συμπεριφορά, η διατήρηση της έντασης, η έξαρση της ρητορικής απέναντι και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 

Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν έχει οποιαδήποτε τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Τουρκία, στην τουρκική κοινωνία. Αντίθετα, όπως σημείωσε, η Ελλάδα επιδιώκει διάλογο με την Τουρκία, με την τουρκική κοινωνία, γιατί πιστεύει ότι ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας ελπίζει ακόμα στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, σε ένα διαφορετικό τουρκικό γίγνεσθαι.

Πέρα από τις προκλήσεις που επηρεάζουν την ευρύτερη περιοχή, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις προοπτικές εμβάθυνσης και της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, άμυνας, πολιτισμού, αλλά και τη συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς.

Ελληνικές πρωτοβουλίες

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως οι προσπάθειες της Ελλάδας όσον αφορά την ενταξιακή πορεία χωρών των Δυτικών Βαλκανίων δεν σταματούν εδώ και ανακοίνωσε ότι ως προεδρεύουσα χώρα της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διοργανώνει στο περιθώριο του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων πρωινό εργασίας, στο οποίο έχουν προσκληθεί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Επιπλέον, γνωστοποίησε πως κατόπιν κοινών, συντονισμένων προσπαθειών της Ελλάδας και της Σλοβενίας, αλλά και άλλων περιοχών της περιοχής, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε δύο εβδομάδες, θα πραγματοποιηθεί στρατηγική συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας προέταξε την ανάγκη για συνεργασίες, συμπράξεις και είπε πως προσβλέπει και υπολογίζει στη στήριξη του Νίκου Δένδια κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεδρίας της χώρας του στην ΕΕ. Αντίστοιχα, τόνισε πως και η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί και να υπολογίζει στη Σλοβενία όταν αναλάβει την 6η προεδρία της ΕΕ. αναφέρθηκε στα πλέον δυσχερή ζητήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, στο πλαίσιο της προεδρίας της χώρας του. Ειδικότερα, είπε πως συζήτησε με τον Νίκο Δένδια για θέματα μετανάστευσης και ασύλου και πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα, αναγνωρίζοντας πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα μεγαλύτερη πίεση, ότι δέχεται μεγάλες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Πιάνοντας το νήμα από την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Σλοβενία, ο Άνζε Λόγκαρ είπε πως συμφώνησαν στη Λιουμπλιάνα ότι ίσως δεν υπήρχε τόσο αναπτυγμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και εντόπισαν τις ευκαιρίες για ενισχυμένη, περαιτέρω συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «αυτό το είδαμε τους τελευταίους μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων εντάθηκε η διμερής οικονομική συνεργασία και μάλιστα κατά 80% μέσα σε ένα χρόνο». Μάλιστα, ανέδειξε πως μέσα στους τελευταίους μήνες και δη μέσα στο έτος οι δύο χώρες κατόρθωσαν να υπερβούν τις επιδόσεις και του 2019.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να κυρώσει τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας καλεί η Ε.Ε. την Άγκυρα
«Η Τουρκία οφείλει να υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ», τόνισε ο ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Ε.Ε. Παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, πρόσθεσε για τα τουρκολιβυκά μνημόνια.
Να κυρώσει τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας καλεί η Ε.Ε. την Άγκυρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι προβλέπει το νέο προσχέδιο για την Αν. Μεσόγειο μετά τις αντιρρήσεις Ελλάδας-Κύπρου
Οι αλλαγές στο νέο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικές και αναθεωρούν πολλές πλευρές του προηγούμενου.
Τι προβλέπει το νέο προσχέδιο για την Αν. Μεσόγειο μετά τις αντιρρήσεις Ελλάδας-Κύπρου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θετικά αποτιμά την έκθεση για την Τουρκία ο Νίκος Δένδιας
Κρατάμε το θετικό, ότι η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα, όμως υπάρχουν και ελλείψεις, σημείωσε προσερχόμενος στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. ο Έλληνας υπουργός.
Θετικά αποτιμά την έκθεση για την Τουρκία ο Νίκος Δένδιας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας στην Κύπρο εν όψει συνόδου κορυφής
Με το βλέμμα στραμμένο στη σύνοδο κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου, όπου θα εξεταστούν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, μεταβαίνει στη Λευκωσία αύριο Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών,...
Δένδιας στην Κύπρο εν όψει συνόδου κορυφής
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελλιμενίστηκε στην Αττάλεια το Oruç Reis
Μόλις 10 ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συζητηθεί το μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία και θα αξιολογηθούν οι προκλήσεις της ώστε να αποφασιστούν κυρώσεις, το τουρκικό...
Ελλιμενίστηκε στην Αττάλεια το Oruç Reis
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητά και τα ρέστα η Άγκυρα, τι απαντά η Αθήνα
Λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί ζητώντας και τα ρέστα από τις Βρυξέλλες και ενώ λειτουργεί παρελκυστικά με κινήσεις τακτικής. Η απάντηση ήρθε από τον Νίκο Δένδια, που...
Ζητά και τα ρέστα η Άγκυρα, τι απαντά η Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας