Οι συμφωνίες και οι συνεργασίες της Ελλάδας με άλλες χώρες δεν στρέφονται κατά κάποιου άλλου κράτους, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας από την πρωτεύουσα του Ομάν, απαντώντας στην οξύτατη αντίδραση της Τουρκίας για τη δήλωση της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.
«Η Ελλάδα πορεύεται πάντα με σημαία και με κανόνα συμπεριφοράς το Διεθνές Δίκαιο» σημείωσε ο Ν. Δένδιας και πρόσθεσε: «Το ίδιο κάνει και η Αίγυπτος και η Κυπριακή Δημοκρατία. Και πέραν αυτών, βεβαίως, η Συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία και η Συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι συμφωνίες απολύτως ωφέλιμες και για το ΝΑΤΟ και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Οι τουρκικές αντιδράσεις εξηγούνται μόνο -το έχω ξαναπεί- αν η Τουρκία προσλαμβάνει τον εαυτό της ως επιτιθέμενο κράτος. Υπό οποιαδήποτε άλλη έννοια είναι παντελώς ακατανόητες».
Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι «η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη να αποτελέσει μέρος αυτών των κατανοήσεων (στην Ανατολική Μεσόγειο), με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα αντιληφθεί ότι ο κανόνας είναι το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, θα παραιτηθεί από το casus belli εναντίον της Ελλάδας και επίσης θα συνυπογράψει τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, δηλαδή της UNCLOS. Νομίζω ότι αυτά είναι αυτονόητα πράγματα».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με οξύτητα και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία καλείται να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και με εκτενή ανακοίνωση χαρακτηρίζει τις θέσεις της Ε.Ε. μεροληπτικές υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου και ασυνεπείς έναντι της Τουρκίας. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι η Ε.Ε. δεν έχει αρμοδιότητα στα θέματα του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου και η άδικη στάση της δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος, αντιθέτως προκαλεί τη συνέχιση των εντάσεων.
Τεστ για την πορεία των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. θα αποτελέσει και η διάσκεψη που θα διεξαχθεί σήμερα στη Λιβύη με πρωτοβουλία της υπουργού Εξωτερικών Ν. Μανγκούς και προσκεκλημένους τους υπουργούς Εξωτερικών των γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και των χωρών που συμμετείχαν στη Διαδικασία του Βερολίνου, στην οποία συμμετείχε και η Τουρκία. Ο Ν. Δένδιας αναμένεται να έχει νέα κατ’ ιδίαν συνάντηση με την ομόλογό του, όχι όμως και με τον Μ. Τσαβούσογλου. Σε δηλώσεις του ο Ελληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι προϋπόθεση για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας είναι η αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων στρατευμάτων και η ελεύθερη έκφραση του λιβυκού λαού μέσα από τις εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου, όπως έχουν προσδιοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας