• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.0°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  0 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 15.4°C
  3 BF
  74%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.2°C / 10.7°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  96%

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ

EPA/JULIEN WARNAND
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρώτο βήμα για μέτρα κατά της Τουρκίας

 • A-
 • A+
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσαν εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο να συντάξει έγγραφο επιλογών κατά των ενεργειών της Αγκυρας ● Δυσφορία για τις «απαράδεκτες παρενοχλήσεις» πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ενα έγγραφο επιλογών (option paper) με την περιγραφή της κατάστασης, αλλά και τους διαφορετικούς τύπους των μέτρων που θα μπορεί να λάβει η Ε.Ε. σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές και μονομερείς ενέργειες, αναμένεται να έχουν σύντομα στη διάθεσή τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών. Αυτό συμφωνήθηκε, χθες, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», ο Ζοζέπ Μπορέλ αποκάλυψε ότι, τον περασμένο Ιούλιο, μετά το μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου από πλευράς Τουρκίας, οι υπουργοί είχαν αποφασίσει ότι, αν οι ενέργειες συνεχιστούν, θα ζητήσουν από τις υπηρεσίες να ετοιμάσουν έγγραφο επιλογών (option paper). Με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν έχει αντιστρέψει καμία ενέργειά της, οι υπουργοί της Ε.Ε., χθες, ανέθεσαν στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να συντάξει αυτό το έγγραφο, που, όπως τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η λήψη αποφάσεων για την Τουρκία.

Οπως δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος, η συζήτηση των ΥΠΕΞ αφορούσε τις «απαράδεκτες παρενοχλήσεις» πλοίων στις ΑΟΖ κρατών-μελών και πως όλα τα κράτη-μέλη εξέφρασαν ισχυρή αλληλεγγύη για την Ελλάδα και την Κύπρο. Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, υποστηρικτικές δηλώσεις προς την Κύπρο και την Ελλάδα έκαναν η Ισπανία, η Εσθονία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Λετονία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία.

Εντός του Συμβουλίου, κατά την εισήγηση του θέματος, ο ύπατος εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη δήλωση στην οποία προχώρησε τον περασμένο Ιούλιο για το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, με την οποία ζητούνταν από την Τουρκία να αναστρέψει τις μονομερείς ενέργειές της σε σχέση με το καθεστώς της περιοχής.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μάλιστα, ο Μπορέλ σημείωσε πως και σε ό,τι αφορά το ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, η Τουρκία κινείται εκτός πλαισίου του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με αυτά τα δεδομένα, φέρεται να σημείωσε ο Ζ. Μπορέλ, δεν μπορούν να προχωρήσουν αιτήματα της Τουρκίας, όπως η φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου ή η ανανέωση της κοινής δήλωσης για το μεταναστευτικό, ενώ, σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, αναφέρθηκε και στην παρενόχληση του Nautical Geo από τουρκικό πλοίο.

Στην παρέμβασή του, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η παρεμπόδιση του Nautical Geo αφορά έργο για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. και σημείωσε πως μέχρι την επόμενη συνάντηση οι ΥΠΕΞ θα πρέπει να έχουν μπροστά τους συγκεκριμένες επιλογές αντίδρασης. Από την πλευρά του, ο Μπορέλ, πάντως, τόνισε ότι η μόνη απάντηση είναι μια διαρκής λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας και βασισμένη στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενεργότερη εμπλοκή στο Κυπριακό ζητάει από Γκουτέρες ο Ν. Αναστασιάδης
Η Λευκωσία καταγγέλλει τις νέες μονομερείς και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στην Καρπασία.
Ενεργότερη εμπλοκή στο Κυπριακό ζητάει από Γκουτέρες ο Ν. Αναστασιάδης
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι τουρκικές προκλήσεις στη σύνοδο κορυφής
Μητσοτάκης και Αναστασιάδης ενημερώνουν σήμερα τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε ΑΟΖ, Κυπριακό και μεταναστευτικό.
Οι τουρκικές προκλήσεις στη σύνοδο κορυφής
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απειλεί ευθέως η Τουρκία
Στη Λάρνακα παραμένει το Nautical Geo μετά τις διαδοχικές Navtex της Αγκυρας ● Υψηλοί τόνοι και για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ● Αθήνα και Λευκωσία ενημέρωσαν την Ε.Ε. για τον νέο γύρο τουρκικών...
Απειλεί ευθέως η Τουρκία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλίμα έντασης δημιουργεί η Τουρκία
Με Navtex, αντι-Navtex και καταιγισμό απειλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, η Αγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει και πάλι κλίμα έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, παραμονές του νέου γύρου των...
Κλίμα έντασης δημιουργεί η Τουρκία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ: Η Τουρκία έχει εμμονή με την παραβατικότητα
Απάντηση σε υψηλούς τόνους δίνει η Αθήνα στις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, έπειτα από την αποστολή, από την Άγκυρα, στον ΟΗΕ επιστολής για τις θαλάσσιες ζώνες.
ΥΠΕΞ: Η Τουρκία έχει εμμονή με την παραβατικότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας