Λίγες μέρες μετά την ελληνογαλλική συμφωνία υπεγράφη στις ΗΠΑ η πενταετής επέκταση της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, η οποία προβλέπει περισσότερες διευκολύνσεις στα αμερικανικά στρατεύματα και πολλαπλασιασμό των βάσεων.
Σύμφωνα με τα όσα διέρρεαν διπλωματικές πηγές, «η νέα συμφωνία ενισχύει το αμερικανικό αποτύπωμα σε περιοχές καίριας στρατηγικής σημασίας για την χώρα μας. Η επιλογή στρατοπέδου πλησίον της Αλεξανδρούπολης και του Ναύσταθμου της Σούδας αποτελούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, καθώς πρόκειται για περιοχές όπου εμφανίζεται έντονη τουρκική παραβατικότητα. Όσον αφορά την Αλεξανδρούπολη, οι μνήμες από τα γεγονότα του Έβρου παραμένουν νωπές, ενώ η Κρήτη συνδέεται με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο του τουρκικού αναθεωρητισμού».
Παράλληλα, «οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν ότι η απειλή χρήσης βίας είναι μη αποδεκτή πρακτική. Η συγκεκριμένη αναφορά ερμηνεύεται από την ελληνική πλευρά ως μια έμμεση καταδίκη του τουρκικού casus belli».
«Η νέα συμφωνία όχι μόνο δεν αποκλείει την μελλοντική αμερικανική παρουσία στα Ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης, αλλά περιλαμβάνει και ρητή πρόβλεψη για την επέκταση και σε άλλες εγκαταστάσεις. Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμούσε στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία να δεσμευτεί άμεσα για άλλες περιοχές. Ερμηνεύοντας, λοιπόν, τη συγκεκριμένη απόφαση, εκτίμησαν ότι έχει να κάνει με γεωγραφικές επιλογές αλλά και οικονομικούς λόγους. Ωστόσο, η συμφωνία βάζει τα θεμέλια για τη μελλοντική αύξηση των τοποθεσιών εφόσον το επιβάλουν οι συνθήκες». Φυσικά, η επέκταση των βάσεων και των «διευκολύνσεων» ενέχει τους δικούς της κινδύνους για εμπλοκές σε περιφερειακές διενέξεις και προβλήματα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά την υπογραφή της ανανεωμένης αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα, που έγινε σήμερα στην Ουάσιγκτον έστειλε μήνυμα υπέρ της Ελλάδας για τον ρόλο της στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε με θερμά λόγια για τη στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και μετέφερε τις ευχαριστίες του προέδρου Μπάιντεν.
Απ' την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα θέλει διπλωματική επίλυση των προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου με κάθε χώρα και διευθέτηση των ΑΟΖ με Αίγυπτο, Ιταλία και τη συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή του θέματος στη Χάγη.
Ο Ν. Δένδιας έκανε επίσης αναφορά στην αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία, για την οποία είπε ότι είναι σημαντική για την Ε.Ε. και για το ΝΑΤΟ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας