• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.6°C
  4 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 12.7°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 6.6°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 5.1°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.3°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  6 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  3 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 9.4°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.0°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.7°C
  2 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  1 BF
  99%
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από το βήμα του ΟΗΕ

 • A-
 • A+
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τόνισε ο πρωθυπουργός που δήλωσε λιγότερο αισιόδοξος για το θέμα της Κύπρου. 

Ειδική αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης –μιλώντας στην αγγλική γλώσσα κι όχι στην ελληνική– σημείωσε ότι «η ανατολική Μεσόγειος ζει με ένταση», τονίζοντας ότι αν και η Ελλάδα είναι «πάντα δεσμευμένη στο διεθνές δίκαιο», ωστόσο εδώ και πολλά χρόνια έχει «συνεχώς μια απειλή πάνω από το κεφάλι της», κάνοντας λόγο για «το παράνομο casus belli». 

«Πάντα στηρίξαμε την ανάγκη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη γειτονική Τουρκία» ανέφερε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα πως «θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η επιθετικότητα» μειώνει τα περιθώρια για συνεργασία, καθώς και πως κάνει «πολύ πιο πολύπλοκες» τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αυτό είναι το ισχυρότερο πειστήριο πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εάν συμφωνήσουμε πως γνώμονας της λύσης της μόνης διαφοράς μας είναι το διεθνές δίκαιο. Δεν πρέπει να επαναληφθεί η ένταση, που καλλιέργησε η Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο», σημείωσε, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Συνεργασία απέναντι στις νέες προκλήσεις

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη γειτονική χώρα. Όπως ανέφερε, «θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τομείς συνεργασίας με την Τουρκία, όπως η κλιματική κρίση και το Μεταναστευτικό, υπάρχουν πολλά που οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν μαζί». Σημείωσε επίσης πως «έχω ένα όρμα για την ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε απέναντι στις νέες προκλήσεις». 

Όσο για το Κυπριακό, δήλωσε «λιγότερο αισιόδοξος», καθώς η Τουρκία «συνεχίζει να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ». Τόνισε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για δύο κράτη είναι απλώς μη αποδεκτή». Η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση στο πολιτικό πρόβλημα επί τη βάσει της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, τόνισε.

Βαλκάνια και στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ήταν πάντοτε υπέρμαχος της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., ωστόσο διαπίστωσε πως «λίγα έχουν γίνει».

«Στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνει η Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, ας μην χάσουμε αυτήν την ευκαιρία, η ΕΕ πρέπει να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της», πρόσθεσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Όσο για την «ανάγκη» –όπως τη χαρακτήρισε– της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε., ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της, «όχι ασφαλώς σε βάρος των διατλαντικών δεσμών».

Πανδημία και κλιματική αλλαγή

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα της πανδημίας, σημειώνοντας πως ο κόσμος μάχεται για δύο χρόνια με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, παρατηρώντας ωστόσο πως στο διάστημα αυτό «μάθαμε ότι η ελπίδα γεννιέται από τη συνεργασία».

Όπως ανέφερε, «για πρώτη φορά ο πλανήτης ένωσε τις δυνάμεις του και παρήγαγε σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά και ασφαλή εμβόλια. Και η Ε.Ε. αγόρασε από κοινού και διένειμε με τρόπο δίκαιο ανάλογα με τον πληθυσμού τους τις δόσεις εμβολίων στα κράτη - μέλη της. Συμφωνήσαμε ως Ευρωπαίοι σε ένα άνευ προηγουμένου πακέτου οικονομικής στήριξης, που πήρε την μορφή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ συμφωνήσαμε και στην δημιουργία κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού».

Εξάλλου, έκανε λόγο για την ανάγκη δράσης για το κλίμα, προκειμένου –όπως είπε– να αντιμετωπίσουμε «μια πολύ οξεία κλιματική κρίση». Τόνισε ότι η Διακήρυξη των Αθηνών, που συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του Νότου την προηγούμενη Παρασκευή, είναι σημαντικό βήμα, καθώς και ότι «η βούληση της κυβέρνησης μας να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την κλιματική κρίση είναι αδιαπραγμάτευτη».

Υπενθύμισε ότι πριν δύο χρόνια ανακοίνωσε από το ίδιο βήμα ότι η Ελλάδα θα κλείσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028, τονίζοντας ότι αυτό πιθανότατα θα γίνει νωρίτερα, ίσως το 2025.

Αναστασιάδης: «Για εμάς, υπάρχει μόνο ένα Σχέδιο»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε στη δική του ομιλία από το βήμα του ΟΗΕ, την αποφασιστικότητά του «να επαναρχίσει η διαδικασία διαπραγματεύσεων, στη βάση του πλαισίου του ΟΗΕ και της συμφωνίας του Βερολίνου της 25ης Νοεμβρίου, 2019».

Αφού αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα, επανέλαβε πως για την Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει μόνο ένα σχέδιο: Να επιτευχθεί λύση βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ».

Όπως τόνισε, πρόκειται για μια λύση «που θα οδηγήσει σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, χωρίς το απηρχαιωμένο Σύστημα Εγγυήσεων, το δικαίωμα παρέμβασης, την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, ή οποιοδήποτε είδος ξένων εξαρτήσεων. Μία λύση που θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμβάλλοντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατηγορώ Μητσοτάκη κατά Τουρκίας από το βήμα του ΟΗΕ
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για την Αθήνα είναι «κόκκινη γραμμή» η απειλή της κυριαρχίας της, ενώ έστειλε μήνυμα προς τους Τούρκους πολίτες ότι η Ελλάδα «δεν αποτελεί απειλή» για αυτούς.
Κατηγορώ Μητσοτάκη κατά Τουρκίας από το βήμα του ΟΗΕ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιστολή-απάντηση στις τουρκικές αιτιάσεις στέλνει η Ελλάδα στον ΟΗΕ
Σε μία ακόμη κίνηση καταγγελίας των τουρκικών επιθέσεων στη χώρα, αλλά και με στόχο να δώσει απαντήσεις σε όσα υποστηρίζει η Άγκυρα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, προχωρά το υπουργείο Εξωτερικών.
Επιστολή-απάντηση στις τουρκικές αιτιάσεις στέλνει η Ελλάδα στον ΟΗΕ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίθεση Τουρκίας με αιχμή το προσφυγικό
Δύο χρόνια μετά την επιχείρηση μαζικής προώθησης μεταναστών και προσφύγων στον Εβρο από την Αγκυρα, η κυβέρνηση Ερντογάν, με πρωταγωνιστή πάλι τον υπουργό Εσωτερικών, Σ. Σοϊλού, επιχειρεί να πυροδοτήσει νέα...
Επίθεση Τουρκίας με αιχμή το προσφυγικό
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Σε προαναγγελία συνομιλιών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προέβη νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο ελληνικές πηγές σημειώνουν πως δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση.
Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η Ελλάδα ουδέποτε θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας»
Η Ε.Ε. δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την αποσχιστική οντότητα ως μέλος της, αν Τουρκία και Τουρκοκύπριοι επιμείνουν στα διχοτομικά σχεδία τους, επέμεινε στις κοινές δηλώσεις του με Αναστασιάδη ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα ουδέποτε θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας