• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.1°C / 20.7°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 16.0°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.4°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.7°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.0°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.2°C / 15.4°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.6°C / 11.8°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 19.0°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.8°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 9.9°C / 15.9°C
  0 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.2°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.5°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.8°C / 17.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.3°C / 20.9°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.3°C / 15.5°C
  0 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.3°C / 16.1°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  76%
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Δένδιας: Να υπογραμμίσουμε στην Τουρκία ότι αν δεν αλλάξει πορεία, θα υπάρξουν επιπτώσεις

 • A-
 • A+

Αρκετές αναφορές, τόσο  άμεσες όσο και έμμεσες, είχε η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην τηλεδιάσκεψη των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας των Κοινοβουλίων του Νότου της Ε.Ε. με θέμα "Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη", στην οποία συμμετείχε από το Βουκουρέστι.

Αφού τόνισε τη σημασία «οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στην περιοχή της Μεσογείου θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να πιέσουν για μια ολιστική ευρωπαϊκή προσέγγιση στην περιοχή», ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Από τη μία πλευρά έχουμε δυνάμεις σταθερότητας, συνεργασίας και ευημερίας και από την άλλη, οι δυνάμεις που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή».

Όπως υπογράμμισε ακολούθως, από τη μία, υπάρχουν κράτη που τηρούν τις διεθνείς αξίες και αρχές: σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, την ειρηνική επίλυση των διαφορών και τον σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών και στοχεύουν στην ανάπτυξη περιφερειακής κατανόησης και συνεργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως τα πολυμερή πλαίσια που αναπτύσσονται είναι σημαντικά και έχουν στόχο να αναζητήσουν τρόπους αύξησης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, στην οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές, την πολιτική προστασία, τον τουρισμό.

«Αυτή είναι η προσέγγιση του 21ου αιώνα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της περιοχής μας και της Μεσογείου στο σύνολό της», τόνισε.

Ωστόσο, προσέθεσε, υπάρχουν, από την άλλη πλευρά, κράτη που παραμένουν κολλημένα στο παρελθόν. «Πιστεύουν και ενεργούν, βάσει ιδεών και πολιτικών που ίσχυαν τον 19ο αιώνα, προσπαθούν να ξανασχεδιάσουν τον χάρτη της Μεσογείου με βάση παράνομα, τεχνητά και εντελώς παράλογα σχέδια. Αγνοούν τη γεωγραφία και αμφισβητούν τα σύνορα».

«Επιθυμούν να αναβιώσουν αυτοκρατορίες του παρελθόντος. Έχουν τη φιλοδοξία να επαναφέρουν στη ζωή αυτοκρατορίες όπως η Οθωμανική Αυτοκρατορία» είπε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε δε πώς για να επιτύχουν τους στόχους τους απειλούν και χρησιμοποιούν βία, αναπτύσσουν παράνομα στρατιωτικές δυνάμεις, όπως έκανε η Τουρκία στην Κύπρο, στη Συρία, στη Λιβύη, χρησιμοποιούν μισθοφόρους, δεν διστάζουν να εργαλειοποιήσουν ανθρώπους που φεύγουν από τις χώρες τους για να εκβιάσουν την ΕΕ.

«Δεν συμμερίζονται τις αρχές μας, αγνοούν το διεθνές δίκαιο, μέσα από τις ενέργειές τους, κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω μια πολύ εύθραυστη περιοχή», επισήμανε και προσέθεσε πως θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και των εταίρων μας, όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Τυνησία, διακινδυνεύουν όμως και την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των ευρωπαϊκών χωρών.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη και να στηρίξουμε τους εταίρους μας που έχουν ανάγκη», σημείωσε ο κ. Δένδιας και αναφέρθηκε στην πρόσφατη δωρεά εμβολίων από την Ελλάδα σε χώρες όπως η Τυνησία και η Λιβύη.

Όμως, εκτός από την έμπρακτη στήριξη, όπως επεσήμανε, η Ελλάδα μετέφερε ένα πολιτικό μήνυμα στις δύο χώρες της Βόρειας Αφρικής, «ότι υποστηρίζουμε τις πολιτικές διαδικασίες που επιδιώκουν να φέρουν λύσεις προς όφελος των κοινωνιών τους»: «Στη Λιβύη, με τη διεξαγωγή εκλογών όπως είχε προγραμματιστεί, και τη διασφάλιση της απόσυρσης όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από το έδαφος της. Στην Τυνησία, υποστηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το Σύνταγμα».

Πρέπει όμως «να δημιουργήσουμε ένα φράγμα απέναντι στην παρανομία και τις πρακτικές που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα», επισήμανε.

«Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να υπογραμμίσουμε στην Τουρκία ότι η τρέχουσα συμπεριφορά της είναι εντελώς απαράδεκτη και ότι αν δεν αλλάξει πορεία, θα υπάρξουν επιπτώσεις», σημείωσε. «Και, το πιο σημαντικό από όλα, πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτή την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Δεν πρέπει να κλείσουμε την πόρτα, πρέπει να ενθαρρύνουμε εκείνες τις δυνάμεις στην τουρκική κοινωνία που πιστεύουν σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον, σε ευρωπαϊκά ιδανικά, σε ευρωπαϊκές αρχές». προσέθεσε

«Τελευταίο και πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να δράσουμε μαζί», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. «Η επιτυχία έρχεται μόνο με τη συνεργασία, σε επίπεδο κυβερνήσεων, Κοινοβουλίων και κοινωνίας των πολιτών», κατέληξε.

Ο κ. Δένδιας έκανε αναφορά και στις χώρες των Βαλκανίων που αναμένουν φως στην ενταξιακή τους πορεία, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ολομέλεια της «Ετήσιας Πρεσβευτικής Συνάντησης του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών».

Είναι καθήκον των χωρών που σέβονται θεμελιώδεις αρχές και αξίες να δημιουργήσουν ένα φράγμα απέναντι στην επέκταση της αστάθειας, τόνισε. Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας, υπάρχει ο «κίνδυνος ενός “κενού σταθερότητας και ευημερίας” στην άμεση γειτονιά μας» και πρόσθεσε: «Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε εκείνες τις χώρες που έχουν απομείνει στη “ζώνη του λυκόφωτος” κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν αποτελούν μέρος της».

«Η πιο προφανής περίπτωση είναι τα Δυτικά Βαλκάνια», τόνισε χαρακτηριστικά. «Καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Και χρειάζονται την υποστήριξή μας και χρειάζονται μια πολύ σαφή προοπτική. Είναι καθήκον μας, καθήκον όσων είναι ήδη μέλη της ΕΕ, όπως η Ρουμανία και η Ελλάδα, να τους βοηθήσουμε».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες προκλήσεις από Άγκυρα - Στα αμερικανικά στρατεύματα «ποντάρει» η Αθήνα
Στον απόηχο της ανανέωσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας και λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή της συμμαχίας με τη Γαλλία, ο Νίκος Δένδιας απαντά κατ' αυτόν τον τρόπο στις τουρκικές προκλήσεις.
Νέες προκλήσεις από Άγκυρα - Στα αμερικανικά στρατεύματα «ποντάρει» η Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων οι τουρκικές προκλήσεις
Τους ομολόγους του στην Ε.Ε., για τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων οι τουρκικές προκλήσεις
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής: Να σταματήσει η Άγκυρα τις παράνομες ενέργειες
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τη διχοτομική της πολιτική.
ΥΠΕΞ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής: Να σταματήσει η Άγκυρα τις παράνομες ενέργειες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας-Σάλεχ: Να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη
Κοινό μήνυμα από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης σε μέτωπο απέναντι στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.
Δένδιας-Σάλεχ: Να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο των συναντήσεων Δένδια με τους τομεάρχες Εξωτερικών
Τα ελληνοτουρκικά, στη σκιά της επικίνδυνης ανάφλεξης στη Λωρίδα της Γάζας, κυριάρχησαν στις σημερινές συναντήσεις του Νίκου Δένδια με τους τομεάρχες εξωτερικής πολιτικής των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο των συναντήσεων Δένδια με τους τομεάρχες Εξωτερικών
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσελίκ: Διπλωματική απρέπεια από τον Ν. Δένδια
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος δεν έκρυψε την οργή του, για τον τρόπο αλλά και για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών από την Άγκυρα.
Τσελίκ: Διπλωματική απρέπεια από τον Ν. Δένδια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας