Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποίησε ο επίτροπος Διεύρυνσης. Ο Ούγγρος επίτροπος Ολιβερ Βαρχέλι είχε συναντήσεις -μεταξύ άλλων- με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και τον σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.
Επισήμως η Κομισιόν ενέταξε την επίσκεψη «στο πλαίσιο των συνεχών επαφών με έναν σημαντικό εταίρο όπως η Τουρκία», για να συζητηθεί η εφαρμογή των αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών περί επανέναρξης του διαλόγου υψηλού επιπέδου και της ανανέωσης των εμπορικών σχέσεων.
Ωστόσο χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανα Πισονέρο, παραδέχτηκε ότι στο τραπέζι των συνομιλιών βρέθηκε «η κατάσταση των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας και φυσικά τα πιο πιεστικά διεθνή ζητήματα, όπως το Αφγανιστάν». Κάτι που ερμηνεύεται ότι οι Βρυξέλλες θα προσπαθήσουν να πείσουν τον Ερντογάν να φιλοξενήσει τυχόν Αφγανούς πρόσφυγες.
Ολα δείχνουν ότι το μεγάλο παζάρι μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Εχει ξεκινήσει, όπως είπαν διπλωμάτες στην «Εφ.Συν.», και πριν από την επίσκεψη Βαρχέλι, με τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί νέους πρόσφυγες.
Κανένας στις Βρυξέλλες δεν θέλει να ξαναζήσει τις σκηνές του 2015, οπότε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόθεση του απεσταλμένου των Βρυξελλών είναι να διερευνήσει διαθέσεις και κυρίως να πείσει την Αγκυρα να φιλοξενήσει επιπλέον μετανάστες.
Οι διπλωμάτες γνωρίζουν ότι η Τουρκία θα ζητήσει οικονομικά και άλλα ανταλλάγματα. Το μεταναστευτικό άλλωστε είναι το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί της Αγκυρας. Οι Βρυξέλλες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Τουρκία είναι πολύ καλή στο ανατολίτικο παζάρι και θέλουν να δουν τι ακριβώς θα ζητήσει η τουρκική πλευρά και πώς θα καταφέρουν να το ισορροπήσουν. Ηδη εκκρεμεί η πρόταση της Κομισιόν για 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων.
Ομως τώρα δεν είναι 2015. Οι Ευρωπαίοι διατηρούν πολλές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία του Ερντογάν μετά τις προκλήσεις στο Αιγαίο, την εργαλειοποίηση των μεταναστών στον Εβρο, αλλά και τις πρόσφατες κινήσεις του στην Κύπρο.
Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι ότι, παρ' όλο που η Ευρώπη διαπραγματεύεται, παραμένει αμετακίνητη στις απόψεις της για Κυπριακό. Σε επιστολή που έστειλε απαντώντας στον Κύπριο ευρωβουλευτή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ (ΑΚΕΛ - GUE/NGL), η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κάλεσε την Τουρκία να αναστρέψει τις ενέργειές της στα Βαρώσια.
Η λογική των Βρυξελλών συνεχίζει να είναι μια στο καρφί και μια στο πέταλο -ή, όπως του αρέσει να λέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, «πολιτική του καρότου και του μαστίγιου»- όμως η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία διατηρεί το πλεονέκτημά της στον απόηχο και εξ αφορμής της κρίσης στο Αφγανιστάν. Το πόσο καλά θα ανταποκριθεί η Ε.Ε. είναι μάλλον θέμα μειωμένων πιθανοτήτων.