• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 15.7°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ομίχλη
  12°C 9.6°C / 12.8°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.5°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.0°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 16.4°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.0°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.3°C
  0 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  0 BF
  84%

Η συνάντηση στο Κάιρο πυροδότησε αντιδράσεις στην Τουρκία

(EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

«Εχθρική» για τα τουρκικά ΜΜΕ η τριμερής στο Κάιρο

 • A-
 • A+

Ως εχθρική προς την Τουρκία θεωρούν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, την τριμερή συνάντηση του Καΐρου, εκφράζοντας ουσιαστικά και τη θέση της Άγκυρας. Τα σχετικά δημοσιεύματα γίνονται παρά το γεγονός πως στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται πως η συμμαχία δεν στρέφεται κατά οποιουδήποτε κράτους. 

Υπενθυμίζεται πως κατά την τριμερή σύνοδο κορυφής στο Κάιρο, οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου αποφάσισαν την επίσπευση των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ. 

Πιο συγκεκριμένα, η Zaman γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο: «Τριμερής Συμμαχία στο Κάιρο κατά της Τουρκίας» σε ανταπόκριση του Ρεμζί Σαμάρ από τα κατεχόμενα. 

Στο δημοσίευμα γράφει: «Ο ‘Ε/κ’ ηγέτης, Νίκος Αναστασιάδης, ο Π/Θ της Ελλάδος, Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Σίσι, πραγματοποίησαν Τριμερή Συνάντηση Κορυφής στο Κάιρο. Στην εν λόγω Συνάντηση Κορυφής επικρίθηκαν με ξεκάθαρη γλώσσα οι δραστηριότητες έρευνας φυσικού αερίου της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου. Οι κκ. Αναστασιάδης, Σαμαράς και Σίσι, συναντήθηκαν με σκοπό τον καθορισμό της συνεργασίας που θα έχουν στον τομέα της ενέργειας. Η συνάντησή τους κράτησε περισσότερο από μία ώρα και μετά από τη Συνάντηση Κορυφής έγινε κοινή ανακοίνωση Τύπου στην οποία τονίστηκε ότι οι τρεις χώρες θα προβούν σε συνεργασία στα θέματα ενέργειας». 

Η Yeni Safak γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο: «Βρώμικη συμμαχία κατά της Τουρκίας». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της διοίκησης της χούντας της Αιγύπτου, Σίσι, συναντήθηκε με τον Π/Θ της Ελλάδος, Αντώνη Σαμαρά και με τον Πρόεδρος της «Ε/κ» διοίκησης, Νίκο Αναστασιάδη, στο Κάιρο. Η πραξικοπηματίας διοίκηση της Αιγύπτου, συμπράττοντας στις επιδιώξεις της Ελλάδος, της οποίας η οικονομία κατέρρευσε και άνοιξε χέρι στην Ευρώπη, και με την «Ε/κ διοίκηση της Νοτίου Κύπρου», για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, κινητοποιήθηκε κατά της Τουρκίας. Ο Σίσι σε δήλωσή του κατά της Τουρκίας λέγοντας ότι καταδικάζει τις δραστηριότητες της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου, είπε ‘αναλογεί σε μας να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή’.

Η Sabah στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο: «Θα συνεργαστούν για την ενέργεια», δημοσιεύει ανταπόκριση του Στέλιου Μπερμπεράκη από την Αθήνα  και γράφει ότι η Ελλάδα, η «Νότια Κύπρος» και η Αίγυπτος συναντήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο και υπέγραψαν διακήρυξη που προβλέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους. Στην εν λόγω διακήρυξη που υπέγραψαν οι τρεις, τόνισαν την απόφασή τους για συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα ενέργειας.

Η Milliyet στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο: «Τριμερής Ενεργειακή Συμμαχία στο Κάιρο», γράφει ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αλ Σίσι, φιλοξένησε μία ιστορική Τριμερή Συνάντηση Κορυφής στο Κάιρο. Στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη, μετά την συνάντηση του Π/Θ της Ελλάδος, Σαμαρά, του «Ε/κ» ηγέτη, Αναστασιάδη και του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι, έγινε έκκληση στην Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Ο Αναστασιάδης, που τερμάτισε μονομερώς τις συνομιλίες για την ειρήνη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, κατηγόρησε την Άγκυρα λέγοντας ότι προβαίνει σε ‘προβοκατόρικες ενέργειες’. Στο πλαίσιο της ‘διακήρυξης Καΐρου’ και ο Π/Θ Σαμαράς, χαρακτήρισε ‘απαράδεκτες’ τις ενέργειες της Τουρκίας, και ενώ οι τρεις ηγέτες συζητούσαν για την ανάπτυξη της συνεργασίας των χωρών τους στους τομείς ασφάλειας και οικονομίας, ο Αναστασιάδης ισχυρίστηκε ότι ‘δεν έχουν σαν στόχο άλλη χώρα’. 

Η Hurriyet, στις εσωτερικές σελίδες δημοσιεύσει κοινή ανταπόκριση του Ομέρ Μπιλγκέ από τα κατεχόμενα και του Γιώργου Κιρμπάκη από την Αθήνα, με τον τίτλο: «Τριμερές μέτωπο κατά της Άγκυρας». Στην ανταπόκριση γράφει ότι οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Ελλάδας και του «Ε/κ» τομέα, συναντήθηκαν χθες στο Κάιρο και ζήτησαν από την Τουρκία να αποσύρει αμέσως το πλοίο σεισμικών ερευνών Μπαρμπαρός Χαϊρεττιν Πασά που προβαίνει σε ενέργειες στη Μεσόγειο, και να αποδεχθεί το χάρτη μοιρασμού της περιοχής που ετοίμασαν οι τρεις χώρες μεταξύ τους. Μετά την τριμερή συνάντηση, δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο Αιγύπτιος ηγέτης Σίσι, εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι το 2003 είχαν προβεί με την «Ε/κ» διοίκηση σε συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι θα εντείνουν τις εργασίες τους για να επιτευχθεί παρόμοια συμφωνία και με την Ελλάδα. Στο κοινό ανακοινωθέν, στόχος ήταν η Τουρκία. Οι τρεις χώρες, προέβησαν σε έκκληση προς την Τουρκία, να τερματίσει πάραυτα τις εργασίες στις οποίες προβαίνει στην ΑΟΖ της Κύπρου και στο μέλλον να αποφύγει να προβαίνει σε παρόμοια βήματα. 

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Hurriyet Daily News, με τίτλο: «With Egyptian President on his side, Greek Cypriot leader accuses Turkey». 

Η Hurriyet  σε άλλο δημοσίευμα με τον τίτλο: «Απόρριψη από τους ‘Ε/κ’ στην φόρμουλα ‘σοφών’ των Ηνωμένων Εθνών», γράφει ότι τα Ηνωμένα Έθνη ετοίμασαν φόρμουλα ‘σοφών’ για τον τερματισμό της κρίσης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και ενώ η Άγκυρα υποστήριξε την ενέργεια αυτή, οι «Ε/κ» απέρριψαν το θέμα χωρίς να στο συζητήσουν. Τη φόρμουλα την ετοίμασε ο ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Άιντα, αλλά ο Αναστασιάδης απέρριψε αμέσως την πρόταση λέγοντας «δεν συζητάμε επουδενί την κυριαρχία μας».

Η Cumhuriyet αναφέρεται στο θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο: «Συμμαχία ‘Ε/κ’, Ελλήνων και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο». Στο δημοσίευμα γράφει ότι οι τρεις ηγέτες, στην «διακήρυξη Καΐρου» που εξέδοσαν, καταφέρθηκαν κατά της Τουρκίας και αποφάσισαν για συνεργασία όσον αφορά τις πηγές υδρογονανθράκων στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου. Στην «διακήρυξη του Καΐρου» που εξεδόθη στην συνέχεια, τονίστηκε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει όλες τις σεισμικές έρευνες στα χωρικά ύδατα της Κύπρου». Ο Αναστασιάδης είπε: «Οι προβοκατόρικες ενέργειες της Τουρκίας, δεν επηρεάζουν μόνο τις διαπραγματεύσεις για τη λύση αλλά και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο». Από την άλλη ο Π/Θ της Ελλάδας Σαμαράς, χαρακτήρισε «τελείως απαράδεκτες» τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή και ο Σίσι είπε ότι «η συνεργασία των τριών χωρών θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για την καλή γειτονία». 

Η Star στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο: «Έδωσαν τα χέρια παρά την Τουρκία», γράφει ότι ο «Ε/κ» ηγέτης Αναστασιάδης, ο Π/Θ της Ελλάδος, Σαμαράς και ο ηγέτης του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Αίγυπτο, Αλ Σίσι, πραγματοποίησαν τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο. Οι τρεις αποφάσισαν για συνεργασία στα θέματα ενέργειας. Επίσης καταδίκασαν τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ. 

Η Vatan αναφέρεται στο ίδιο θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο: «Συστάθηκε τριμερές μέτωπο κατά τις Τουρκίας», γράφει ότι ο «Ε/κ» ηγέτης, Αναστασιάδης, ο Π/Θ της Ελλάδος. Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, πραγματοποίησαν τριμερής Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο. Όπως μετέδωσε ο «Ε/κ» ραδιοσταθμός, οι τρεις ηγέτες υιοθέτησαν ένα «ισχυρό κοινό ανακοινωθέν» αναφορικά με την συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ενέργειας. Επίσης ανακοινώθηκε ότι αποφάσισαν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων όσον αφορά την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους. Στο ανακοινωθέν επικρίθηκαν ξεκάθαρα οι ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.  

Η Bugun γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο: «Τριμερής Συμμαχία κατά της Τουρκίας στην Αίγυπτο». Στο δημοσίευμα γράφει ότι ο Π/Θ της Ελλάδος, Σαμαράς, ο «Ε/κ» ηγέτης Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, συναντήθηκαν χθες στο Κάιρο και στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής αποφάσισαν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων όσον αφορά την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους. Οι ηγέτες μετά τη Συνάντηση Κορυφής, κατέληξαν σε ταύτιση απόψεων για συνεργασία στα θέματα ενέργειας. Πέραν αυτού, επικρίθηκαν ξεκάθαρα οι δραστηριότητες της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου. 

Η Aksam στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο: «Σε σύσκεψη το τρίγωνο του κακού», γράφει ότι οι ηγέτες της Αιγύπτου, της «Νοτίου Κύπρου» και της Ελλάδος, συναντήθηκαν στο Κάιρο, για να συζητήσουν για τις εργασίες φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Η Τουρκία αντιτίθεται στο γεγονός ότι η «Νότια Κύπρος», πραγματοποιώντας συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες, θέλει να χρησιμοποιήσει μόνη της τις πηγές του νησιού. Η «Ε/κ  διοίκηση της Νοτίου Κύπρου», για αυτό το λόγο, έθεσε σε εκκρεμότητα τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη. Η Τουρκία, παρακολουθεί στενά τις εργασίες που γίνονται με στρατιωτικά ναυτικά μέσα στην περιοχή. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αίγυπτο τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας
Ο υπουργός Εξωτερικών θα κάνει επίσκεψη στις 8 Μαρτίου στην Αίγυπτο, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Αντικείμενο των επαφών, διμερή και περιφερειακά θέματα, αλλά και το ζήτημα των...
Στην Αίγυπτο τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα «στοχευμένα μέτρα» και τι σημαίνουν στην πράξη
«Σημαντικό εργαλείο» χαρακτήρισε τα «στοχευμένα μέτρα» κατά Τουρκίας» ο Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τα «στοχευμένα μέτρα» και τι σημαίνουν στην πράξη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας εξετάζουν οι «28»
Στο ανακοινωθέν του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις τουρκικές ενέργειες και καλεί την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν προτάσεις για τη λήψη χωρίς καθυστέρηση ακόμη και στοχευμένων μέτρων εις...
«Στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας εξετάζουν οι «28»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποδοκιμάζουν τις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Νέος γύρος αντιπαράθεσης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να επιχειρεί να «σπάσει» την τριμερή Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου και την πρόθεση Αθήνας - Καΐρου να κλείσει το συντομότερο δυνατό η συμφωνία...
Αποδοκιμάζουν τις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα Navtex Τουρκίας, ανοιχτός δίαυλος Λευκωσίας - Αθήνας
Με προκλητικό τρόπο η Άγκυρα ανανέωσε την παράνομη Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Νίκου Αναστασιάδη, που πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης κυβερνητική σύσκεψη στο Προεδρικό...
Νέα Navtex Τουρκίας, ανοιχτός δίαυλος Λευκωσίας - Αθήνας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητείται διέξοδος από... τον τουρκικό τσαμπουκά
Στο άσχημο κλίμα που διαμορφώθηκε για τις συνομιλίες Ακιντζί και Αναστασιάδη μετά τη Γενεύη και χωρίς να έχει «μιλήσει» ο Ερντογάν, προστέθηκαν οι προκλήσεις της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και πλέον λύση μπορεί...
Ζητείται διέξοδος από... τον τουρκικό τσαμπουκά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας