• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 27.4°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 26.6°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 27.0°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 26.4°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 24.6°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.1°C
  3 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 26.3°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 23.5°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.5°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.7°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 27.7°C
  0 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.8°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.2°C / 26.7°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  35%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξανά... πρέσβης της Τουρκίας η Μ. Βρετανία

 • A-
 • A+
Για μία ακόμη φορά μέσα σε λίγες μέρες, η βρετανική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ -όπου συζητείται η ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο για έναν χρόνο- μετέφερε αφειδώς τις τουρκικές θέσεις, προκαλώντας κώλυμα στη διαδικασία αλλά και δυσαρέσκεια σε ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ιρλανδία και φυσικά στη Λευκωσία ● Αιχμές Αναστασιάδη και για την Ε.Ε.: «Καλή η αλληλεγγύη στα λόγια, αλλά...».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζητείται εκ νέου σήμερα το Κυπριακό, αυτή τη φορά για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ UNFICYP για άλλον έναν χρόνο. Το σκηνικό της προηγούμενης εβδομάδας επαναλαμβάνεται, με τη Μ. Βρετανία σε ρόλο κομιστή των θέσεων της Τουρκίας, με αποτέλεσμα τα δύο πρώτα σχέδια να απορριφθούν από τις άλλες χώρες-μέλη του Συμβουλίου.

Στο προοίμιο του ψηφίσματος για την UNFICYP η Βρετανία συμπεριέλαβε αναφορά ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στις παραμέτρους μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα, παραθέτοντας όχι τα ψηφίσματα 550/1984 και 789/1992, αλλά το 716/1991 για διασταλτική ερμηνεία των παραμέτρων. Μετά τις αντιδράσεις από ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και Ιρλανδία και όλων των άλλων χωρών του Συμβουλίου, σήμερα αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί το τελικό κείμενο που θα είναι και βάση της επόμενης πρωτοβουλίας Γκουτέρες.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τον ρόλο της Βρετανίας στο Σ.Α. του ΟΗΕ, αλλά και της Γερμανίας στην Ε.Ε., αφήνοντας σαφείς αιχμές. Σε συνέντευξη στο Euronews, αναφέρθηκε στη δήλωση της Ε.Ε. για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, τονίζοντας: «Η θεωρητική αλληλεγγύη είναι από τη μια ένα θετικό μήνυμα, από την άλλη, αν δεν συνοδεύεται και από πρακτικά μέτρα, παραμένει, όπως και πολλές άλλες, σαν μια δήλωση προθέσεων χωρίς αποτέλεσμα». Δεν απέκλεισε βέτο στη θετική ατζέντα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί, γιατί και στην Ευρώπη, δυστυχώς, υπάρχουν υπεράνω των αρχών και των αξιών τα συμφέροντα».

Ο Ν. Αναστασιάδης άφησε αιχμές και προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες και της αντιπροσώπου του Ε. Σπέχαρ, λέγοντας ότι «οι ιδέες που θεωρούνται τάχα γεφυρωτικές ικανοποιούν αυτό που επιδιώκει η Τουρκία». Μιλώντας στην Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ενωση Ελληνισμού υπογράμμισε ότι «Ελλάδα και Κύπρος αναμένουν από τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα πιο αποφασιστική στάση που θα καταστήσει σαφές προς την Τουρκία ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη».

Μετά το ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο, το επόμενο ραντεβού είναι στην Ε.Ε. στο Συμβούλιο Εξωτερικών, την 1η Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια πάλι στον ΟΗΕ στη Γενική Συνέλευση. Η δήλωση Μπορέλ χαρακτηρίστηκε βεβαίως ικανοποιητική από Αθήνα και Λευκωσία, εντούτοις η αρνητική στάση ορισμένων χωρών της Ε.Ε. έναντι της Κύπρου, κυρίως της Γερμανίας, που δεν ήθελε αναφορά σε κυρώσεις, οδήγησε σε μαραθώνιο συζητήσεων.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν ότι η διαπραγμάτευση η οποία άρχισε την Παρασκευή και συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο βρέθηκε το πρωί της Τρίτης σε τέλμα ως προς τη διατύπωση για τις ενέργειες της Ε.Ε. στην περίπτωση που δεν συμμορφωθεί η Τουρκία. Αναφέρεται ότι έγινε από μεσολαβητική προσπάθεια του Ν. Δένδια για τη γεφύρωση των διαφωνιών και παράλληλα συμφωνήθηκε ότι δεν είναι αναγκαία στην παρούσα φάση έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών.

Αναφορά στο Κυπριακό έγινε και στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας που διεξήχθη στην Αθήνα. Ηταν η τρίτη σύνοδος και συζητήθηκαν όλα τα περιφερειακά θέματα και οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας. Ως προς το Κυπριακό, στην κοινή δήλωση Μητσοτάκη, Αναστασιάδη, Αμπντάλα τονίζεται η στήριξη σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

Επισημαίνεται ακόμη ότι μια ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα Μεσόγειος αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και οι τρεις ηγέτες κάλεσαν όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που έχει κάθε κράτος επί των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Μετά την τριμερή ο πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καμιά συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία λόγω... θέρους
Πέντε ημέρες μετά τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο με επίκεντρο την Αμμόχωστο, η Ε.Ε. κατάφερε να προβεί χθες, διά του ύπατου εκπροσώπου...
Καμιά συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία λόγω... θέρους
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η βρετανική... μετριοπάθεια της ντροπής
Πολύ κατώτερη των περιστάσεων ήταν η στάση της Βρετανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ● ΗΠΑ και Γαλλία επιμένουν σε πιο σκληρή στάση και η Λευκωσία αισιοδοξεί πως το τελικό κείμενο θα είναι πιο αυστηρό.
Η βρετανική... μετριοπάθεια της ντροπής
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πενταμερής του ΟΗΕ για το Κυπριακό
Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 27 με 29 Απριλίου στη Γενεύη ● Την εξέλιξη χαιρέτισαν Αθήνα και Λευκωσία. Μπλόκο της Αγκυρας στην παρουσία της Κομισιόν ως παρατηρήτριας ● «Δίκαιο διαμοιρασμό των ενεργειακών...
Πενταμερής του ΟΗΕ για το Κυπριακό
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρωπαϊκή δυστοκία
Καμία ακόμη ξεκάθαρη αντίδραση από την Ε.Ε. για τις παράνομες ενέργειες Ερντογάν-Τατάρ στην Αμμόχωστο ● Συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη σήμερα στην Αθήνα ● Την Πέμπτη νέα συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ για το...
Ευρωπαϊκή δυστοκία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην ατζέντα της Ε.Ε. η Αμμόχωστος
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί σήμερα η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν στα κατεχόμενα, στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής...
Στην ατζέντα της Ε.Ε. η Αμμόχωστος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας