Φορτίζεται ολοένα και περισσότερο η πολιτική ατμόσφαιρα στην Κύπρο ενόψει της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν στα κατεχόμενα για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, στις 20 Ιουλίου. Χθες, ημέρα μνήμης για το πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών κατά του Μακάριου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι η αντίδραση στις νέες προκλήσεις που σχεδιάζει η Αγκυρα θα είναι ανάλογη των εξαγγελιών Ερντογάν, ενώ την ίδια ώρα ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ε. Τατάρ έκανε λόγο για μια νέα σελίδα στο Κυπριακό για λύση δύο κρατών.
Παρά τα αλλεπάλληλα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας προς την Τουρκία να μην προβεί σε νέες μονομερείς ενέργειες στην Κύπρο και ειδικά στην Αμμόχωστο, όπου προγραμματίζεται το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης κόντρα στις αποφάσεις του ΟΗΕ, η κυβέρνηση Ερντογάν και ο Ε. Τατάρ δεν δείχνουν να κάμπτονται.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αντιθέτως μοιάζει να απολαμβάνει την ένταση που προκαλεί η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας και από τη Σελεύκεια όπου παρακολούθησε γιορτή για την 47η επέτειο της εισβολής, τόνισε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το κράτος, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του, δεν θα σπάσει ποτέ τους δεσμούς του με την Τουρκία και θα συνεχίσει να το φωνάζει στον κόσμο» και πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι «θα συνεχίσουν να ενεργούν μαζί με την Τουρκία για τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου, τον πλούτο, τον εναέριο χώρο και τη γαλάζια πατρίδα».
Ιστορικό... άλμα
Κατά τον Ε. Τατάρ, η εισβολή, η ειρηνευτική επιχείρηση όπως την αποκάλεσε, έφερε εκτός των άλλων και τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Χθες δημοσιεύτηκε σύμφωνα με το ΚΥΠΕ η απόφαση Ερντογάν για χορήγηση δανείου μισού δισ. δολαρίων στα κατεχόμενα για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Ο προβληματισμός στη Λευκωσία είναι έντονος, καθώς όλες οι διεθνείς παρεμβάσεις έως τώρα δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το BBC, είναι ειλημμένη απόφαση της Αγκυρας το άνοιγμα της Αμμοχώστου, η εγκαθίδρυση στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Λευκόνοικο και η συνέχιση των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στην περίπτωση αυτή η Κυπριακή Δημοκρατία θα ζητήσει παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τεθεί η Αμμόχωστος υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και παράλληλα θα ζητήσει από την Ε.Ε. τη σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Κορυφής για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ως προς τα νομικά μέτρα για το άνοιγμα της Αμμοχώστου, ο Ν. Αναστασιάδης ζήτησε από τους άμεσα ενδιαφερόμενους πολίτες να δείξουν υπομονή.
Την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ζήτησαν ο επικεφαλής Εξωτερικών της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ και άλλοι 14 γερουσιαστές με επιστολή τους, ακόμη και με την απειλή κυρώσεων. Στην επιστολή επισημαίνονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και η απροθυμία για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Τονίζεται δε ότι μια σαφής δήλωση από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. θα μπορούσε «να αποτρέψει τον πρόεδρο Ερντογάν από το να συνεχίσει να παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το κράτος δικαίου».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας