• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.8°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 28.0°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.6°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 25.4°C
  1 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.8°C / 26.9°C
  1 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.8°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 27.2°C
  0 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 26.6°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 26.5°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 25.5°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 25.3°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  62%

→ Κώστας Αρβανίτης

Πάρτε πίσω το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

 • A-
 • A+

Την ανάγκη να απορριφθεί το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει σε κείμενό του με τίτλο «Πάρτε το πίσω!» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης.  

Όπως επισημαίνει, το νέο αυτό Σύμφωνο,

 1. αυξάνει τα βάρη για τις χώρες πρώτης υποδοχής,
 2. αναθέτει σε τρίτους τη διαχείριση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων και
 3. υπονομεύει την Ευρωπαϊκή ταυτότητα γιατί δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Το προτεινόμενο Σύμφωνο δε λαμβάνει υπόψη ότι η οργανωμένη και νόμιμη μετανάστευση θα μπορούσε, μέσω της ένταξης, να αποφέρει προοδευτικά και μόνιμα οφέλη και όχι να επιβαρύνει τις κοινωνίες υποδοχής», τονίζει ο Κ. Αρβανίτης και σημειώνει:

«Η Ε.Ε. οικοδομήθηκε πάνω στην αρχή της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Από τη στιγμή που αφήνουμε κατά μέρος αυτό μας το θεμέλιο, αποδομούμε την ίδια την Ευρώπη και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Είναι αδιανόητο το ότι σήμερα Κράτη-Μέλη διαφωνούν πάνω στα κριτήρια για τον αποκλεισμό των αφίξεων, την αύξηση της διοικητικής κράτησης ή την αποτελεσματικότητα των πολιτικών επιστροφής, αντί η αναγνώριση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών χωρίς αστερίσκους να είναι η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα όλων».

Αναλύοντας τα τρία σοβαρά μειονεκτήματα του συμφώνου που προωθεί η Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αναφέρει συγκεκριμένα:

1) Αυξάνει τα βάρη για τις χώρες πρώτης υποδοχής (κυρίως για Ελλάδα και Ιταλία)

Ενισχύει, αντί να ξεπερνά, το σύστημα του Δουβλίνου με την καθιέρωση συνοριακών διαδικασιών. Εισάγει τη «νομική μυθοπλασία της μη εισόδου», που θα είναι εντελώς εις βάρος των χωρών πρώτης υποδοχής. Ουσιαστικά οι επιταχυμένες διαδικασίες στη χώρα πρώτης υποδοχής θα λαμβάνουν χώρα πρακτικά εντός, αλλά θεωρητικά εκτός των συνόρων της χώρας σε μια ιδιότυπη «γκρίζα ζώνη», στην οποία δεν διασφαλίζεται η τήρηση των υποχρεώσεων της χώρας υποδοχής απέναντι στους αιτούντες άσυλο.

Δεν εισάγει κανέναν υποχρεωτικό μηχανισμό πανευρωπαϊκού καταμερισμού των ευθυνών στη διαχείριση της μετανάστευσης. Η μετέγκατασταση δεν είναι υποχρεωτική. Η αλληλεγγύη για την υποδοχή μετατρέπεται σε αλληλεγγύη για την επιστροφή, και ο μηχανισμός «αλληλεγγύης» είναι σε εθελοντική βάση. Η Ευρωπαϊκή συνεργασία κατακερματίζεται έτι περαιτέρω και αποδυναμώνεται το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Θα έχουμε ανθρώπους εγκλωβισμένους μέσα σε χώρες πρώτες υποδοχής παγιδευμένες στον ρόλο του δεσμοφύλακα. Η Ευρώπη «διασπάται», με το κάθε Κράτος-Μέλος ικανό να επιδιώξει ένα στενά νοούμενο συμφέρον, εις βάρος άλλων Κρατών-μελών.

Αυξάνει το «έλλειμμα αλληλεγγύης» που έχουν ήδη βιώσει τα κράτη μέλη που έχουν διαχειριστεί το μεγαλύτερο κομμάτι της μεταναστευτικής πίεσης (2015) και έτσι αυξάνει τις ασυμμετρίες στην Ευρώπη. Πρόκειται για σοβαρή οπισθοδρόμηση ως προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Προκαλεί την αύξηση των δευτερευουσών παράτυπων μεταναστευτικών κινήσεων, επειδή ο τελικός προορισμός της πλειοψηφίας των μεταναστών δεν είναι οι χώρες πρώτης υποδοχής και, συνεπώς, καταλήγει να ευνοεί την παρουσία στις χώρες του τελικού προορισμού ενός ολοένα αυξανόμενου αριθμού αόρατων ατόμων, χωρίς έγγραφα διαμονής.

Αποδυναμώνει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δηλαδή την ουσιαστική υλοποίηση μιας ενωμένης Ευρώπης. Αντιβαίνει στις διατάξεις της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο άρθρο 80 της οποίας ορίζεται ότι οι πολιτικές σχετικά με τους συνοριακούς ελέγχους, το άσυλο και τη μετανάστευση πρέπει να διέπονται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομή της ευθύνης μεταξύ κρατών. 

2) Αναθέτει σε τρίτους τη διαχείριση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων

Ωθεί στην πράξη τα Κράτη-Μέλη να συνάψουν διμερείς συμφωνίες με χώρες, όπως η Τουρκία, που δεν σέβονται το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και δεν εγγυώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την επακόλουθη μεταφορά συμβατικής εξουσίας σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα.

Αναγκάζει τα κράτη μέλη να παραχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους σε οργανισμούς όπως ο Frontex, κάτι που συν τοις άλλοις συνεπάγεται και υπερβολικό κόστος ενώ γίνονται και καταχρήσεις ελλείψει ολοκληρωμένου μηχανισμού ελέγχου.

Διατυπώνει και αποδέχεται το σύστημα της γενικευμένης βίας, βίας γνωστής και τεκμηριωμένης στις χώρες διέλευσης (Λιβύη, Τουρκία, κ.λπ.), και η οποία τροφοδοτείται με χρήματα και προγράμματα από την Ε.Ε., βάσει διμερών συμφωνιών.

3) Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ταυτότητα γιατί δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σηματοδοτεί το τέλος του δικαιώματος ασύλου στην Ευρώπη και της προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τη διάβρωση της ίδιας της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Προκαλεί τον θάνατο κοριτσιών, αγοριών, γυναικών και ανδρών, στερώντας τους το δικαίωμα να ζουν ακριβώς όπως οι Έλληνες, οι Ιταλοί ή οι Γάλλοι μετανάστες. 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη μετανάστευση προς την Ευρώπη από το 1993.

Ευνοεί τις εγκληματικές οργανώσεις που επωφελούνται από την παράνομη μετανάστευση και την εκμετάλλευση της εργασίας.

Ευνοεί τη συμπαιγνία με τους διακινητές εις βάρος ανθρώπων που πέφτουν θύματα απαγωγής και εμπορίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Νίπτει τας χείρας του» για τους πρόσφυγες με άσυλο ο Μηταράκης
Επικαλούμενος τις μνημονιακές επιταγές επιχειρεί ο υπουργός Μετανάστευσης να εξηγήσει τις ανύπαρκτες παροχές του κράτους πρόνοιας που εξαναγκάζουν τους πρόσφυγες σε μαζική καταφυγή προς πιο φιλόξενες χώρες.
«Νίπτει τας χείρας του» για τους πρόσφυγες με άσυλο ο Μηταράκης
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ευρωπαία επίτροπος «άδειασε» την ελληνική κυβέρνηση
Εντονη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση στη Μόρια με τις προτάσεις για το νέο σύμφωνο της Ε.Ε. για τη μετανάστευση και το άσυλο να παρουσιάζονται στις 30 Σεπτεμβρίου.
Η Ευρωπαία επίτροπος «άδειασε» την ελληνική κυβέρνηση
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Βερολίνο για την πολιτική ασύλου ο Μουζάλας
Από τη σημερινή συνάντηση Τόμας ντε Μεζιέρ-Γιάννη Μουζάλα θα εξαρτηθεί εν πολλοίς εάν η Γερμανία επανεκκινήσει τις επαναπροωθήσεις προσφύγων προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ. Η προθεσμία...
Στο Βερολίνο για την πολιτική ασύλου ο Μουζάλας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σφυροκοπά το Μαξίμου η Ευρωβουλή
Με νέα ερωτήματα προς τον Κ. Μητσοτάκη επανέρχεται η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι Ιντ’Βελτ, μέλος της ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα λογισμικά κατασκοπίας, μετά το διάγγελμα ανευθυνότητας.
Σφυροκοπά το Μαξίμου η Ευρωβουλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας