Διπλωματική κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα δείχνει η Αγκυρα εν όψει των κρίσιμων συνόδων του Ιουνίου, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., όπου το ζήτημα της Τουρκίας θα απασχολήσει για μία ακόμα φορά. Ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου επισκέφθηκε χθες το Βερολίνο για συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του Χ. Μάας, ενώ την προηγουμένη είχε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών Χ. Ζεεχόφερ για το προσφυγικό και ο πρόεδρος Τ. Ερντογάν τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο Αν. Μέρκελ.
Στις διήμερες διαβουλεύσεις Βερολίνου-Αγκυρας, ετέθησαν όλα τα θέματα των διμερών αλλά και των ευρωτουρκικών σχέσεων, όπως και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή. Από τις ανακοινώσεις της προεδρίας της Τουρκίας και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, εκφράζεται η διάθεση για αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων, δίχως όμως δεσμεύσεις για ικανοποίηση των ευρωπαϊκών προϋποθέσεων έτσι όπως διατυπώθηκαν από τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.
● Για την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό ο Μ. Τσαβούσογλου με συνέντευξη στην εφημερίδα FAZ επιχείρησε πάλι διαχωρισμό από την πορεία των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. λέγοντας πως «είναι λυπηρό ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις τίθενται σε ομηρία από τις παράλογες και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων». Κατηγόρησε δε την Ελλάδα ότι «απέφευγε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης των διμερών προβλημάτων που αφορούν τη θάλασσα». Το ίδιο είχε πει και ο Τ. Ερντογάν στην επικοινωνία του με την Αν. Μέρκελ, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία. Ο Χ. Μάας σημείωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση «θέλει να ενθαρρύνει την Τουρκία και βεβαίως τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Ελλάδα και Κύπρο, να βρουν λύσεις».
● Για τη Λιβύη, ο Μ. Τσαβούσογλου συμφώνησε με τη δήλωση του Χ. Μάας για την απόσυρση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων από τη χώρα, αλλά όπως είχε δηλώσει δύο μέρες νωρίτερα και στην Τρίπολη, «η στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Λιβύη είναι διαφορετικής τάξεως θέμα, διότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στηρίζεται στη συμφωνία του 2019, συμφωνία δύο κυρίαρχων κρατών και όσοι ζητούν τον τερματισμό της κάνουν λάθος». Επί του θέματος και η Αν. Μέρκελ επισήμανε προς τον Τ. Ερντογάν, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Dpa, ότι η έγκαιρη έναρξη απομάκρυνσης ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων θα ήταν σημαντικό μήνυμα. Ο Τ. Ερντογάν τόνισε, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ότι «θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης για τη σταθερότητα της Λιβύης» και είναι «έτοιμος να συνεργαστεί με τη Γερμανία σε αυτό το θέμα».
● Και στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ετέθη ευθέως από τον Γερμανό ΥΠΕΞ ως «σημαντικό στοιχείο που θα μας απασχολήσει και στη συνέχεια», δεν υπήρξε η παραμικρή αλλαγή στάσης από την πλευρά του Μ. Τσαβούσογλου, ενώ και στο ζήτημα μεταχείρισης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν, κατηγόρησε την πρόεδρο της Επιτροπής και την Ε.Ε. ότι «είναι ντροπή να χρεώνουν στην Τουρκία την εσωτερική διένεξη». Ο Τούρκος υπουργός ζήτησε επίσπευση της συμφωνίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό αλλά και την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με συγκεκριμένα βήματα, καθώς και τη σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων.
Παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού των ευρωτουρκικών σχέσεων ο Χ. Μάας απέφυγε να κάνει συγκεκριμένες αναφορές για την πορεία τους. «Κυρίως η Τουρκία μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι «η προηγούμενη χρονιά ήταν δύσκολη για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, ενώ η φετινή δείχνει να είναι καλύτερη και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συζητούμε, τόσο για τις προσδοκίες της Αγκυρας όσο και για τις προσδοκίες των χωρών- μελών της Ε.Ε.».
Και στο προσφυγικό/μεταναστευτικό οι προσδοκίες από την πλευρά της Γερμανίας είναι αυτή τη φορά συγκρατημένες, παρά τη διπλή επικοινωνία, Μέρκελ-Ερντογάν και Ζεεχόφερ-Τσαβούσογλου. Σήμερα επισκέπτεται την Αγκυρα η επίτροπος της Ε.Ε. Ιλ. Γιόχανσον για να συζητήσει το μεταναστευτικό με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Φ. Οκτάι, τον Μ. Τσαβούσογλου και τον υπουργό Εσωτερικών Σ. Σοϊλού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας