• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 25.1°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 22.4°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 22.3°C
  1 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 20.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.8°C
  0 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.4°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 18.6°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 24.7°C
  0 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 23.8°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 15.5°C / 19.9°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 15.5°C / 19.5°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.8°C / 24.3°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.3°C / 25.3°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 21.0°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.5°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  48%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβερνητική αλλαγή πλεύσης για τους υδρογονάνθρακες;

 • A-
 • A+
«Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο», δήλωσε ο υπ. Εξωτερικών στο Arab News, απόψεις που βρίσκονται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις μέχρι σήμερα διατυπωμένες θέσεις της κυβέρνησης που ήταν υπέρ της εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μπορεί η πλειονότητα των ΜΜΕ να μην έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Σαουδική Αραβία και το Arab News σχετικά με το θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων στη χώρα μας, αλλά έστω και αυτά τα λίγα που καταγράφηκαν υποχρέωσαν το υπουργείο να προχωρήσει, μέσω κύκλων, σε διευκρινιστική δήλωση και μέσω αυτής τελικά το θέμα να αναπαραχθεί στα μίντια. Και οι δηλώσεις αυτές του υπουργού Εξωτερικών δεν θα προκαλούσαν αίσθηση αν δεν αποτύπωναν ένα διαφορετικό μήκος κύματος από όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα ως θέσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. σε σχέση με το ζήτημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Τι είπε λοιπόν ο Ν. Δένδιας στο Arab News; Δήλωσε ότι «η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο για έναν πολύ απλό λόγο. Χρειαζόμαστε 10 με 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε και, από οικονομική άποψη, θα ήταν πολύ πιο ακριβό, για παράδειγμα, από αυτό της Σαουδικής Αραβίας.

Ετσι, οικονομικά δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου». Επιπλέον επισήμανε ότι το Αιγαίο «είναι ένας παράδεισος στη Γη. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε Κόλπο του Μεξικού. Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Κι έπειτα ήρθε το υπουργείο Εξωτερικών να προχωρήσει μέσω κύκλων στις εξής διευκρινίσεις:

 • α) Οτι «τα λεχθέντα δεν αφορούν το υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας»
 • β) ότι «οι απόψεις του υπουργού Εξωτερικών για την πράσινη ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη είναι γνωστές και διατυπωμένες κατ’ επανάληψη» και
 • γ) ότι «η παγκόσμια τάση τείνει προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, της πράσινης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών και υπηρετείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως αποδεικνύεται από το μεγάλο βήμα της απολιγνιτοποίησης».

Αλλά οι δηλώσεις του κ. Δένδια στη Σαουδική Αραβία είναι πολύ καθαρές, όπως είναι και η διαφορά στο μήκος κύματος με τις μέχρι σήμερα κυβερνητικές θέσεις. Αν ανατρέξει κανείς στον επίσημο ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών θα διαπιστώσει ότι, όσον αφορά την ενεργειακή διπλωματία, η θέση του σχετικά με τους εγχώριους υδρογονάνθρακες, όπως καταγράφεται στις 21/12/2020, είναι η εξής: «Σημαντικό πυλώνα της ενεργειακής πολιτικής και κατ’ επέκταση της ενεργειακής διπλωματίας της χώρας αποτελεί η έρευνα και εκμετάλλευση των εγχώριων υδρογονανθράκων, η οποία σχετίζεται με θέματα τόσο ενεργειακής ασφάλειας, όσο και οικονομικής ανάπτυξης.

Στόχος είναι η προσέλκυση ενδιαφέροντος εκ μέρους των διεθνών ενεργειακών ομίλων για έρευνες κοιτασμάτων σε νέα οικόπεδα και προς αυτή την κατεύθυνση κατατείνουν οι προσπάθειες και των Διπλωματικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Αλλά οι θέσεις της κυβέρνησης, η οποία ήταν αναφανδόν υπέρ της εξόρυξης υδρογονανθράκων, αποτυπώνονται και κατά τη συζήτηση την 1/10/2019 στη Βουλή, για τα νομοσχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης μιλούσε για «εθνική αναγκαιότητα να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας» και εγκαλούσε τον βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη πως «υποστηρίζει ότι ο ορυκτός πλούτος πρέπει να παραμείνει εκεί που βρίσκεται, να μην τον εκμεταλλευτούμε. Είναι μία καθαρή θέση αυτή. Είναι μία “πράσινη”, μία οικολογική θέση. Μπράβο σας που την έχετε. Μόνο που δεν μας λέτε, βεβαίως, εσείς πώς ζεσταίνεστε τον χειμώνα. Υποθέτω πως η οικολογική σας συνείδηση δεν σας επιτρέπει να κάψετε ούτε φυσικό αέριο ούτε πετρέλαιο».

Και στη συνέχεια ο τότε αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης περιέγραφε τη θέση της κυβέρνησης υπέρ των εξορύξεων: «Δεν είναι, αν θέλετε, η προοπτική της χώρας να κάνει για πάντα εξορύξεις όταν η πολιτική της Ευρώπης πάει προς την άλλη κατεύθυνση, αλλά δεν είναι και η πολιτική της χώρας να βλέπουμε την Τουρκία να κάνει εξορύξεις, να βλέπουμε την Κύπρο να κάνει εξορύξεις, να βλέπουμε την Αίγυπτο να κάνει εξορύξεις, να βλέπουμε την Ιταλία να κάνει εξορύξεις και εμείς να μην το κάνουμε».

Και ο αναπ. κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος: «Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι πλέον εμφανής, όχι μόνο από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στα διεθνή fora, αλλά και από τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, οι οποίες αυξάνονται διαρκώς και συμμετέχουν όλο και περισσότερο στο ενεργειακό κλίμα. Μαζί με το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της χώρας, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει χώρος να εκμεταλλευτούμε αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημα της ύπαρξης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας. Δηλαδή, σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει μαύρο ή άσπρο. Υπάρχουν μείγματα, υπάρχουν πολιτικές, οι οποίες πρέπει να εκπονούνται με σοβαρότητα, να εφαρμόζονται και να παράγουν αποτελέσματα».

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι «η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο». Πέρα, λοιπόν, από το προφανές μήνυμα προς τους Σαουδάραβες να μη νιώθουν ανταγωνιστικά με την Ελλάδα, το ερώτημα παραμένει: Πρόκειται για αλλαγή γραμμής της κυβέρνησης;

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευχολόγια για τα καυτά θέματα
Διερευνητικό το πρώτο τετ α τετ. Στο τραπέζι από προσφυγικό και Κυπριακό, μέχρι Σχολή της Χάλκης και μειονότητα της Δυτ. Θράκης. Aποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου...
Ευχολόγια για τα καυτά θέματα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δωρεές με απευθείας... κατάθεση
Πώς μπορεί να συνδέεται η υπόθεση με την πρόσφατη αποστολή συστοιχίας πυραύλων PATRIOT στη Σ. Αραβία ● Το απόστημα των «μυστικών κονδυλίων» και ο ύποπτος ρόλος κάποιων ΜΚΟ.
Δωρεές με απευθείας... κατάθεση
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλωματικές επαφές Δένδια με το βλέμμα στην τουρκική παραβατικότητα
Για το πιο πρόσφατο επεισόδιο της τουρκικής παραβατικότητας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διπλωματικές επαφές Δένδια με το βλέμμα στην τουρκική παραβατικότητα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής»
Τους ομολόγους του της Ε.Ε. ενημέρωσε ο Ν. Δένδιας για την παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo» από τουρκικό πολεμικό πλοίο ● Αντιδράσεις για την παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου...
«Η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας