Συμπληρώνεται μία εβδομάδα από τη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου στην Αγκυρα και όμως η ένταση δεν έχει ακόμη εκτονωθεί, όπως φαίνεται από τις συνεχείς δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Χθες επανήλθε επί του θέματος και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου και μάλιστα σε προσωπικό τόνο για τη «στεναχώρια που πήρε» από τον «φίλο Ν. Δένδια» που, όπως είπε, «δεν ήταν ειλικρινής». Και επί της ουσίας των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όμως, ήταν και πάλι απόλυτος ότι «όλα τα ζητήματα μπορούν να λυθούν μόνο με διμερή διάλογο».
Ο Ν. Δένδιας απάντησε στις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει τη συνεννόηση με όλους και με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, της UNCLOS». Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Ι. Κόρτσοκ ότι οι ελληνικές θέσεις «είναι θέσεις βασισμένες στις ευρωπαϊκές αξίες και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο· είναι θέσεις ευρωπαϊκές».
Η διάσταση ως προς το πλαίσιο διαλόγου οδηγεί τα επόμενα βήματα να συνεχιστούν στο πεδίο των διερευνητικών επαφών και των ΜΟΕ, ενώ στο πολιτικό επίπεδο η ελληνική προσέγγιση κινείται στα θέματα οικονομικής συνεργασίας, με την τουρκική πλευρά να συναινεί, επιμένοντας ταυτόχρονα σε επιθετικές δηλώσεις. Ο Μ. Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του, που έγιναν το βράδυ της Τρίτης στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber, κατηγόρησε την Ελλάδα για απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών που προσπάθησαν να περάσουν με λέμβους στα ελληνικά νησιά.
Σε υψηλούς τόνους επίσης απέδωσε στην Ελλάδα πρόθεση πρόκλησης στην Ανατολική Μεσόγειο με την άδεια ερευνών στο γαλλικό ωκεανογραφικό πλοίο «L’ Atalante». Ανέφερε μάλιστα ότι τουρκική φρεγάτα κινήθηκε στην περιοχή (νότια της Κρήτης την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζει ΑΟΖ που εμπίπτει στο τουρκολιβυκό μνημόνιο) και στη συνέχεια κλήθηκαν οι πρεσβευτές της Ελλάδας και της Γαλλίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις.
Στην τουρκική διαμαρτυρία αντέδρασε η Αθήνα με διάβημα του Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα, ενώ είχε προηγηθεί και η δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ ότι η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές αιτιάσεις που εδράζονται στο ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Δεν είναι όμως μόνο οι έρευνες του γαλλικού ωκεανογραφικού που έχουν προκαλέσει ενόχληση και εκνευρισμό στην τουρκική διπλωματία. Τα σχήματα διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας που έχουν δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου καθιστούν αισθητή την απομόνωση της Τουρκίας και στο Κυπριακό εν όψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη.
Και η γενική εικόνα, όμως, που εκπέμπει η κυβέρνηση Ερντογάν το τελευταίο διάστημα εντείνει το κλίμα εσωστρέφειας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανεβάζει ολοένα και περισσότερο τους τόνους στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση και χθες, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι όταν ξεκινούσε με το κόμμα του (ΑΚΡ) αυτή την πορεία «πήραμε και το σάβανο μαζί μας», απαντώντας έτσι σε επίθεση του εκπροσώπου του CHP, «μην έχει την τύχη του Μεντερές» που ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα τη δεκαετία του ’60 και απαγχονίστηκε.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό δεν παρέλειψε να αναφερθεί και πάλι στη συνάντηση Τσαβούσογλου - Δένδια με δημόσιες ευχαριστίες προς τον υπουργό του και διαβεβαιώσεις προς τους βουλευτές του ότι «θα στεκόμαστε όρθιοι και δεν θα σκύψουμε ποτέ το κεφάλι».
Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι αδύνατη κάθε πρόβλεψη για τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στην πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό. Η γραμμή που έχει χαράξει, για δύο ξεχωριστά ισότιμα-κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο, στο προσκήνιο δεν βρίσκει πουθενά στήριξη. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να οριστεί και επισήμως η συμμετοχή της Ε.Ε. σε ρόλο παρατηρητή, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, καθώς τη Μ. Τρίτη έχει προγραμματιστεί η έναρξη της διάσκεψης.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη για τον συντονισμό των ενεργειών των δύο αντιπροσωπειών στη Γενεύη. Οπως τόνισαν και οι δύο «το πλαίσιο είναι σαφές, στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ» και «η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».