Προσπάθειες να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα έγιναν το Σαββατοκύριακο και από τις δύο πλευρές, χωρίς να λείπουν όμως οι παραφωνίες. Η πρώτη ήταν σε επίπεδο ρητορικής από τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σ. Σοϊλού, ο οποίος επανήλθε στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και δήλωσε ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας επιχειρούν να ρίξουν βενζίνη και να κάψουν ανθρώπους, Αυτή είναι σφαγή υπό την επίβλεψη της Ευρώπης». Η δεύτερη, από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας με την αντι-Navtex που εξέδωσε κατά της ερευνητικής δραστηριότητας του γαλλικού ωκεανογραφικού πλοίου «L’ Atalante» νοτίως της Κρήτης και της προσπάθειας παρεμπόδισης από τουρκικό πολεμικό σκάφος.
Και στις δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση απάντησε μέσω των αρμόδιων υπουργείων Ναυτιλίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής στις δηλώσεις Σοϊλού και του υπουργείου Αμυνας στην τουρκική αντι-Navtex, ώστε να αποφευχθεί νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, μετά τη σύγκρουση Δένδια-Τσαβούσογλου στη συνάντηση της Αγκυρας. Ο Ν. Δένδιας επισκέφθηκε χθες την Αίγυπτο, όπου ενημέρωσε τον ομόλογό του Σ. Σούκρι για τις συνομιλίες με την Τουρκία αλλά και τις ανταλλαγές επισκέψεων με την κυβέρνηση της Λιβύης. Η συνάντηση, όπως δήλωσαν και οι δύο υπουργοί, έγινε σε εγκάρδιο κλίμα και όπως επισήμανε ο Ν. Δένδιας, συζητήθηκε και το πώς θα μπορούσαν η Ελλάδα και η Αίγυπτος να διευκολύνουν την ενδιάμεση κυβέρνηση της Λιβύης να οδηγηθεί γρήγορα σε εκλογές.
Η σχέση Αθήνας-Καΐρου καθίσταται κομβική και ως προς τις εξελίξεις στη Λιβύη αλλά και έναντι της Τουρκίας, εν όψει και της επίσκεψης τουρκικού κυβερνητικού κλιμακίου στην Αίγυπτο για την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων. Το Σάββατο ο Ν. Δένδιας είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μ. Μένφι, ο οποίος μετά το επίσημο μέρος της επίσκεψης έμεινε ανεπίσημα για να είναι λίγες ημέρες με την οικογένειά του που ζει στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε ότι η επίσκεψη στην Αγκυρα είχε στόχο τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη». Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι βλέπει παγίωση θέσεων από την πλευρά της Τουρκίας που εκφεύγουν της διεθνούς νομιμότητας, «κάτι που κάνει την προοπτική επίλυσής τους δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη». Και συνέχισε: «Εάν υιοθετήσουμε κοινούς κανόνες, δηλαδή αν η Τουρκία αποδεχθεί την UNCLOS (τη διεθνή συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας), τότε μια λύση μπορεί να είναι προσπελάσιμη. Η Ελλάδα άλλωστε έχει ήδη προβεί σε οριοθέτηση της αποκλειστικής ζώνης τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο. Και έχουμε συμφωνήσει με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Σήμερα έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε. Στην ημερήσια διάταξη δεν είναι το θέμα της Τουρκίας, όμως μετά το Sofagate και την επίσκεψη Δένδια, εκτιμάται ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα τεθούν και πάλι προς συζήτηση. Αύριο ο υπουργός Εξωτερικών με τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο θα μεταβούν στη Σ. Αραβία για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη διάθεση μιας ελληνικής συστοιχίας Patriot, ενώ την Τετάρτη αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης για διαβουλεύσεις εν όψει της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό τη Μ. Εβδομάδα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας