• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 3.5°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -4.6°C / 0.5°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.0°C / 1.8°C
  2 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -9°C -9.1°C / -9.1°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -2°C -5.2°C / -0.5°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -5.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.4°C / -0.4°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 5.3°C
  6 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 1.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.3°C
  6 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  5 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.1°C / -5.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -2°C -5.5°C / -0.5°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 5.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.8°C / 3.8°C
  3 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -2.9°C / -2.9°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -4.5°C / 0.5°C
  1 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  50%
AP Photo

Τι προβλέπει το νέο προσχέδιο για την Αν. Μεσόγειο μετά τις αντιρρήσεις Ελλάδας-Κύπρου

 • A-
 • A+

Μεγάλες αλλαγές συμπεριλαμβάνει το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Ανατολική Μεσόγειο που βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι του άτυπου Coreper (της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων), μετά τις αντιρρήσεις Κύπρου και Ελλάδας στο πρώτο προσχέδιο.

Αναλυτικά. στην παράγραφο 1, το νέο κείμενο αναφέρει:

1. "Πραγματοποιήσαμε μια συζήτηση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και σημειώσαμε την κοινή ανακοίνωση σχετικά με την «κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας» που εκπόνησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Κομισιόν όπως ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο".

2. "Υπενθυμίζουμε το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία σαν υποψήφια χώρα . Χαιρετίζουμε την πρόσφατη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διακοπής των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης και σεισμικών ερευνών, στα χωρικά ύδατα, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και την επανάληψη διμερών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

3. "Υπό την προϋπόθεση ότι τα τρέχοντα θετικά σημάδια από πλευράς Τουρκίας θα συνοδευτούν από πράξεις που θα οδηγήσουν σε πιστοποιημένη, διαρκή αποκλιμάκωση υπό τις καθιερωμένες προϋποθέσεις περιλαμβανομένων όσων ορίζονται στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η αναδυόμενη πρόσφατα πιο θετική δυναμική, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να εξετάσει τρόπους συνεργαστεί με την Τουρκία με προοδευτικό, τμηματικό και αναστρέψιμο τρόπο για να ενισχύσει τη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και λαμβάνουν περαιτέρω αποφάσεις κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο:

4. "Επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση ανανεωμένων προκλήσεων ή μονομερών ενεργειών εντός των θαλασσίων ζωνών των κρατών μελών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, να χρησιμοποιήσουν τα μέσα και τις επιλογές που διαθέτει για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, στη βάση της κοινής ανακοίνωσης του Υπάτου Εκπροσώπου και της Κομισιόν."

5. "Εκτιμούμε τη φιλοξενία περίπου 4 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία και εκφράζουμε την ετοιμότητα της ΕΕ να εξετάσει τη συνέχιση της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής κάτω από συγκεκριμένες διασφαλίσεις εφαρμογής, περιλαμβανομένης ρήτρας αναστολής συνδεδεμένης με τη δέσμευση της Τουρκία να αποτρέπει τρέχουσες μεταναστευτικές δομές οι οποίες δημιουργούν νέες διαδρομές προς την ΕΕ περιλαμβανομένης της Κύπρου."

Καλούμε την Κομισιόν να ετοιμάσει σχέδια προς το Συμβούλιο γι ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο."

6. "Επαναλαμβάνοντας ότι η συνεργασία στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων περιλαμβανομένης της μετανάστευσης, με όλα τα κράτη μέλη χωρίς διακρίσεις είναι απαραίτητη καλούμε την Κομισιόν να διερευνήσει την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία ώστε να διασφαλίσει την περαιτέρω εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, με την βοήθεια όπου απαιτείται της Frontex, ιδίως σε τομείς όπως η προστασία των συνόρων, η αποτροπή όλων των διαδρομών παράνομης μετανάστευσης προς την ΕΕ και η αύξηση της επανεισδοχής μεταναστών. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζουμε ότι η Τουρκία οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεών της που εκπορεύονται από τη δήλωση ΕΕ - Τουρκίας προς όλα τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου."

7. "Υπενθυμίζουμε τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των ΗΕ και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ, περιλαμβανομένου του ψηφίσματος 1251 του ΣΑΗΕ και σε ευθεία γραμμή με τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο. Αναμένουμε το ίδιο και από την Τουρκία. Προσβλέπουμε στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμμετάσχει ως παρατηρητής και θα παίξει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, περιλαμβανομένου του διορισμού εκπροσώπου στα γραφεία καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ και διασφαλίζοντας ότι εν μέσω των διαπραγματεύσεων το κοινοτικό κεκτημένο θα δράσει ως καταλύτης προς μια λειτουργική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος."

8. "Επαναλαμβάνουμε τα συμπεράσματα της 10ης Δεκεμβρίου του 2020, όπου καταδικάστηκαν οι μονομερείς δράσεις της Τουρκίας και καλέσαμε σε σεβασμό των ψηφισμάτων του ΣΑΗΕ 550 και 789 και την αντιστροφή των μονομερών ενεργειών που έχουν ήδη εκτελεστεί. Συνέχιση των μονομερών ενεργειών σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην επίλυση του κυπριακού"

9. "Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη συνεχιζόμενη και ανησυχητική υποχώρηση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς την Τουρκία να αναστρέψει επειγόντος όλες αυτές τις αρνητικές τάσεις. Υπό αυτό το πρίσμα δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη βαθιά μας θλίψη για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για απόσυρση από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια εξέλιξη που θέτει εν αμφιβόλω την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών και κοριτσιών στην Τουρκία."

10. "Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα αυτό κατά τη σύνοδό του τον Ιούνιο."

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θετικά αποτιμά την έκθεση για την Τουρκία ο Νίκος Δένδιας
Κρατάμε το θετικό, ότι η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα, όμως υπάρχουν και ελλείψεις, σημείωσε προσερχόμενος στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. ο Έλληνας υπουργός.
Θετικά αποτιμά την έκθεση για την Τουρκία ο Νίκος Δένδιας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να κυρώσει τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας καλεί η Ε.Ε. την Άγκυρα
«Η Τουρκία οφείλει να υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ», τόνισε ο ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Ε.Ε. Παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, πρόσθεσε για τα τουρκολιβυκά μνημόνια.
Να κυρώσει τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας καλεί η Ε.Ε. την Άγκυρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενόχληση Ελλάδας και Κύπρου για την καθυστερημένη αντίδραση της Ε.Ε. για τα Βαρώσια
Για Δεκέμβριο αφήνει η Ε.Ε. τη συζήτηση για τον τρόπο αντίδρασης τόσο απέναντι στην Τουρκία αναφορικά με τα Βαρώσια, όσο και για την έκρυθμη κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, με χιλιάδες...
Ενόχληση Ελλάδας και Κύπρου για την καθυστερημένη αντίδραση της Ε.Ε. για τα Βαρώσια
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οι χώρες της περιοχής πρέπει να σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου»
Τη σημασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του σεβασμού του διεθνους δικαίου από τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ε.Ε. ή να έχουν καλές σχέσεις μαζί της τόνισε ο Νίκος Δένδιας στη συνάντησή του με τον...
«Οι χώρες της περιοχής πρέπει να σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι τουρκικές προκλήσεις στη σύνοδο κορυφής
Μητσοτάκης και Αναστασιάδης ενημερώνουν σήμερα τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε ΑΟΖ, Κυπριακό και μεταναστευτικό.
Οι τουρκικές προκλήσεις στη σύνοδο κορυφής
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζεται το μεγάλο ευρωτουρκικό παζάρι
Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποίησε ο επίτροπος Διεύρυνσης. Ο Ούγγρος επίτροπος Ολιβερ Βαρχέλι είχε συναντήσεις -μεταξύ άλλων- με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Εσωτερικών,...
Συνεχίζεται το μεγάλο ευρωτουρκικό παζάρι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας