Θετικά αποτιμά την έκθεση για την Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.
Προσερχόμενος στον χώρο του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «παρουσιάζεται σήμερα στο Συμβούλιο η έκθεση του Υπάτου Εκπροσώπου Μπορέλ, και της Επιτροπής, όσον αφορά τα ζητήματα της Τουρκίας. Καταρχήν η έκθεση είναι θετική διότι προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα που η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την Ε.Ε. Βεβαίως όμως υπάρχουν και ελλείψεις, όπως για παράδειγμα το casus belli, ή αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή οι ευθείες παραβιάσεις του διεθνού δικαίου για τη θάλασσα, της (σύμβασης) UNCLOS. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο θα υπογραμμίσω αυτές τις ελλείψεις, όμως οφείλουμε να κρατήσουμε το θετικό: η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα. Θετικά μέτρο μεν, αλλά από την άλλη πλευρά σαφώς τη δυνατότητα λήψης μέτρων, κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας αν διολισθήσει πάλι στην απαράδεκτη παραβατική της συμπεριφορά».
Σημειώνεται ότι η έκθεση Μπορέλ περιέχει αναφορά στα Βαρώσια στη σελίδα 4: «Οι προσπάθειες του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ συνεχίστηκαν αμείωτες παρά τις μονομερείς ενέργειες στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, καθώς και επαναλαμβανόμενες δηλώσεις που αμφισβητούν άμεσα τη συμφωνημένη βάση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όπως προβλέπεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSCR), η τελευταία που εγκρίθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2021 (UNSCR 2561). Τόσο η Ε.Ε. όσο και ο ΟΗΕ ζήτησαν από την Τουρκία να αντιστρέψει τη μονομερή της δράση στο Βαρώσι τον Νοέμβριο του 2020 (άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής της παραλίας)».
H σύμβαση UNCLOS αναφέρεται στη έκθεση στη σελίδα 2 ως εξής: «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης UNCLOS, προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο παραπάνω πλαίσιο, η σαφής δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών παραμένει απαραίτητη».
Κατά την είσοδό τους στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, πολλοί υπουργοί αναφέρθηκαν στην σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία. Η Σουηδή ΥΠΕΞ Αν Λίντε έθεσε ξεκάθαρα το ζήτημα του HDP και τις ανησυχίες που προκύπτουν από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ ο Ρουμάνος ομόλογός της δήλωσε ότι η χώρα του θέλει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα.
«Θα συζητήσουμε επίσης για την Τουρκία.Θα είναι ένα θέμα που θα προετοιμάσουμε για τη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Η Τουρκία ως υποψήφια χώρα και στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε. και της Ρουμανίας διμερώς, έχουμε πει ότι θέλουμε τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά. Έχουμε δει κάποια θετικά σημάδια, σε σχέση με την συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά την ίδια στιγμή παραμένουν προκλήσεις. Είμαι σίγουρος ότι οι συνάδελφοι θα φέρουν στη συζήτηση την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για παράδειγμα, αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα να χειριστούμε. Αλλά για τη Ρουμανία είναι σημαντικό να κρατήσουμε τον πολιτικό διάλογο ανοιχτό, να εκμεταλλευτούμε αυτό το μομέντουμ, που είναι εύθραυστο αλλά θετικό και να ανοίξουμε σταδιακά την θετική ατζέντα με την Τουρκία», τόνισε ο Μπόγκνταν Αουρέσκου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας