Απάντηση στις επαναλαμβανόμενες αναφορές του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνάντηση έδωσε ο Νίκος Δένδιας λέγοντας ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί μαζί του, αλλά, όπως επισήμανε, «μια τέτοια συνάντηση, για να έχει νόημα, πρέπει να διεξαχθεί μέσα στο κατάλληλο κλίμα». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριάντ Αλ Μάλικι, αναφέρθηκε και στον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.
«Ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση της μόνης διμερούς διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία. Δηλαδή την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε ο Ν. Δένδιας. Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες τουρκικές αιτιάσεις (τη ρηματική διακοίνωση της Αγκυρας για το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών και τις ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών) σημειώνοντας ότι θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή διά της διπλωματικής οδού.
Η συνάντηση των διπλωματικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας έγινε σε ξενοδοχείο, όπως γινόταν και στον πρώτο κύκλο των διερευνητικών επαφών που διακόπηκε το 2016, χωρίς δηλώσεις, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Θ. Δεμίρη με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σ. Ονούλ για πολιτικές διαβουλεύσεις.
Η Αγκυρα επιζητεί με κάθε τρόπο να δώσει την εικόνα πολιτικής αναβάθμισης των επαφών με την Αθήνα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 25 και 26 Μαρτίου, όμως το κλίμα από τον προηγούμενο γύρο των διερευνητικών επαφών, στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, όχι μόνον δεν βελτιώθηκε αλλά επιβαρύνθηκε με το υδρογραφικό «Τσεσμέ» στο Αιγαίο και τα νέα τουρκικά ναυτικά γυμνάσια. Ο Ν. Δένδιας και ο Μ. Τσαβούσογλου θα συμμετάσχουν την επόμενη εβδομάδα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όμως έτσι όπως έχουν τα πράγματα, δεν αναμένεται κάτι παραπάνω από μια σύντομη συνάντηση στο περιθώριο.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης Χ. Ντμπεϊμπά, τον οποίο συνεχάρη για τον σχηματισμό της κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στα τέλη του χρόνου. Ο Κυρ. Μητσοτάκης αποδέχτηκε πρόσκληση του Λίβυου ομολόγου του να επισκεφθεί τη χώρα. Η Ελλάδα κινείται για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, με την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και της λιβυκής στην Αθήνα.
Στην Αγκυρα, πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας ανέφεραν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, ότι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις και αεροσκάφη θα συμμετάσχουν σε άσκηση με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με αυτές τις διαρροές, η άσκηση θα διεξαχθεί αύριο νότια της Ρόδου. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είναι αυτή που εμποδίζει τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία περιμένει απάντηση για την τέταρτη συνάντηση στρατιωτικών για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας