• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 16.3°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 14.7°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.9°C
  3 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 7.9°C / 10.0°C
  1 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 13.2°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.5°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.4°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.4°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 16.5°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.1°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  2 BF
  84%

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν (αριστερά) αποδοκίμασε τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υπενθύμισε ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ Ο εκπρόσωπος Εξωτερικών της Ε.Ε., Ζ. Μπορέλ (δεξιά) έκανε σαφές ότι το παρελκυστικό παιχνίδι της Τουρκίας στο Κυπριακό λειτουργεί ανασταλτικά για τη «θετική προοπτική» που θέλει η Αγκυρα.

 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αργότερα η «θετική ατζέντα» στις ευρωτουρκικές σχέσεις

 • A-
 • A+
Σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, η Ε.Ε. βάζει στο τραπέζι έναν οδικό χάρτη με όρους προς τον Ερντογάν ● Δεκαήμερο κρίσιμων διπλωματικών επαφών ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου ● Αυστηρά μηνύματα από Ουάσινγκτον και Βερολίνο προς την Αγκυρα.

Σε έναν νέο οδικό χάρτη για τις ευρωτουρκικές σχέσεις προσανατολίζονται οι συζητήσεις στην Ε.Ε. ενόψει της συνόδου κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου, με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς για να δοθεί η «θετική προοπτική» η οποία θα οδηγήσει μελλοντικά στη «θετική ατζέντα» που θέλει η Αγκυρα. Πόσο θετικό ή αρνητικό θα είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο θα κριθεί το δεκαήμερο που μεσολαβεί από τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την Τρίτη στην Αθήνα, μέχρι τη συνολική αξιολόγηση της πολιτικής Ερντογάν από τις Βρυξέλλες στις 26 Μαρτίου.

Η διπλωματική ατζέντα της Ε.Ε. περιστρέφεται και πάλι γύρω από την Τουρκία, αυτή τη φορά όμως σε ανοιχτή επικοινωνία με τις ΗΠΑ για τον συντονισμό των βημάτων, ώστε να διαμορφωθεί κοινή γραμμή προσέγγισης. Τις επόμενες ημέρες η Πορτογαλία, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., αρχίζει κύκλο διαβουλεύσεων με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για να συζητήσει την έκθεση που καταρτίζει ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Ζ. Μπορέλ σε συνεργασία με την Επιτροπή και την επομένη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή και του Αμερικανού υπουργού Α. Μπλίνκεν.

Σε αυτό το πλαίσιο διπλωματικών διεργασιών η συνέχιση των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας πριν από τη σύνοδο της Ε.Ε. ήταν αναπόφευκτη, παρά τις προσπάθειες κωλυσιεργίας από την Αγκυρα και τις συνεχείς κατηγορίες εναντίον της Αθήνας για προκλητική συμπεριφορά.

Ηδη το παρελκυστικό παιχνίδι της Τουρκίας στο Κυπριακό, με την άρνηση συμμετοχής της Ε.Ε. στην άτυπη πενταμερή του ΟΗΕ τον Απρίλιο και παράλληλα την επιμονή στη γραμμή δύο ξεχωριστών κρατών, κόντρα και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, λειτουργεί ανασταλτικά στη «θετική προοπτική» που θέλει η Αγκυρα και αυτό έγινε σαφές και από τον Ζ. Μπορέλ, αλλά και από την Α. Μέρκελ στη συνομιλία που είχε με τον Τ. Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα.

Το στίγμα του Βερολίνου ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. έδωσε αναλυτικά ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, Μ. Ροτ, σε συνέντευξη στην Zeit-online. Αναφερόμενος στα ανοίγματα της τουρκικής ηγεσίας και τις υποσχέσεις Ερντογάν, δήλωσε επιφυλακτικός για τη «θετική ατζέντα» τονίζοντας: «Αυτά είναι καταρχήν μόνο ευχάριστα λόγια. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι αντίστοιχες πράξεις. Η εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης, η απλούστευση των θεωρήσεων που επιθυμεί η τουρκική κυβέρνηση δεν αποτελούν δώρα μεγαλοψυχίας. Θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένοι όροι. Το θέμα της προσέγγισης είναι στα χέρια του ίδιου του Τ. Ερντογάν και της κυβέρνησής του».

Για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ο Μ. Ροτ ανέφερε ότι «δεν μπορούν να προχωρήσουν, αφού η τρέχουσα πολιτική Ερντογάν είναι ελλιπής ή ανεπαρκής, ιδίως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και το μόνο θέμα που άφησε ανοιχτό για άμεση διευθέτηση είναι η συμφωνία για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Η στροφή του Βερολίνου δεν είναι άσχετη με τα μηνύματα της νέας αμερικανικής ηγεσίας για την Τουρκία.

Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν, στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, αποδοκιμασίας των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και η υπόμνηση της αμερικανικής θέσης για λύση του Κυπριακού εντός του πλαισίου των αποφάσεων του ΟΗΕ δεν επιτρέπουν στην Ε.Ε., τουλάχιστον στην παρούσα φάση, να δώσει πολιτικά δώρα στον Τ. Ερντογάν.

Σε εύθετο χρόνο, όπως είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι σχέσεις με την Τουρκία μπορούν να γίνουν πιο παραγωγικές, επισημαίνοντας ότι «μία από τις θετικές εξελίξεις σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με μια σημαντική μείωση της έντασης και με την Τουρκία να συνεργάζεται με την Ε.Ε. και άλλους, προσπαθώντας να προχωρήσει με έναν πιο παραγωγικό τρόπο. Είναι κάτι που το υποστηρίζουμε πολύ και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τα πράγματα να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση».

Συνάντηση Δένδια-Μπλίνκεν

Στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αναμένεται συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Α. Μπλίνκεν, σε συνέχεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών. Στην ατζέντα, εκτός των άλλων είναι και η ανανέωση της Συμφωνίας Συνεργασίας για την οποία οι επίσημες διαπραγματεύσεις αναμένονται το δεύτερο εξάμηνο. Για τα τρέχοντα θέματα του ΝΑΤΟ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα επικοινωνία με τον γ.γ. Γ. Στόλτενμπεργκ.

Οσον αφορά τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Τουρκίας και το αίτημα της Αγκυρας για συνάντηση κορυφής που επιθυμεί ο Τ. Ερντογάν, η αμερικανική πλευρά δεν δείχνει να βιάζεται, τη στιγμή που η τουρκική ηγεσία επιμένει να κρατήσει τους S-400 και κατ’ επέκταση και το χαρτί της στρατηγικής συνεργασίας με τη Μόσχα.

Το υπό διαμόρφωση σκηνικό στις σχέσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ-Τουρκίας κάθε άλλο παρά ευνοϊκό θεωρείται από την κυβέρνηση Ερντογάν, που τους τρεις τελευταίους μήνες καλλιεργούσε συστηματικά την προοπτική ενός νέου κεφαλαίου με τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον. Και όσο αυτή η προοπτική δεν είναι ορατή, ο Τούρκος πρόεδρος στρέφεται για την αναζήτηση ερεισμάτων προς την Ανατολή, τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία.

Η τηλεδιάσκεψη που είχε την Τετάρτη ο Τ. Ερντογάν με τον Βλ. Πούτιν για τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου συνέπεσε με την περιοδεία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου σε Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν και Τουρκμενιστάν, με στόχο, όπως δήλωσε, την προώθηση ενός σχήματος στρατηγικής συνεργασίας των κεντροασιατικών χωρών με την Τουρκία, τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν και σύνδεσης με την Ε.Ε. στο πεδίο των εμπορικών σχέσεων και της ενέργειας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι κρύβει το δίμηνο moratorium στην Ανατολική Μεσόγειο
Η Αγκυρα υποχώρησε προσωρινά στις πιέσεις της Δύσης, ελπίζοντας σε ανταλλάγματα από ΗΠΑ και Ε.Ε. στα εξοπλιστικά, αλλιώς θα επανέλθει δριμύτερη το φθινόπωρο ● Οι ισορροπίες της Τουρκίας με Ρωσία και Ιράν σε...
Τι κρύβει το δίμηνο moratorium στην Ανατολική Μεσόγειο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ίδιο τροπάρι το γνωστό...
Στη συνήθη εμπρηστική ρητορική του γύρισε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη λήξη της συνόδου του ΝΑΤΟ, επαναφέροντας τις αξιώσεις του για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και τις απειλές για Αιγαίο, Ανατολική...
Το ίδιο τροπάρι το γνωστό...
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δεν “βγαίνει” ο ΕastMed»
Την ικανοποίησή του για το πάγωμα του υποθαλάσσιου αγωγού εξέφρασε ο Τ. Ερντογάν δηλώνοντας ότι «τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία» • Η τροπή του σχεδίου EastMed έχει προκαλέσει έντονη πολιτική...
«Δεν “βγαίνει” ο ΕastMed»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλωματική ήττα της Τουρκίας
Αποδοκιμάστηκε ακόμη και από μουσουλμανικές χώρες η γραμμή της όξυνσης που υποστήριξε ο Ερντογάν στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς ● Επιδείνωση στις σχέσεις της Αγκυρας με ΗΠΑ και Ε.Ε.
Διπλωματική ήττα της Τουρκίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η μετά Τραμπ εποχή ανησυχεί την Τουρκία
Οι ανοιχτοί λογαριασμοί που έχει με την Ουάσινγκτον ο Τ. Ερντογάν (S-400, επεμβάσεις σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Αρμενία, δικαστικές εκκρεμότητες με τις σχέσεις Halkbank - Ιράν κ.ά.) δεν θα είναι δυνατόν εφεξής να...
Η μετά Τραμπ εποχή ανησυχεί την Τουρκία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες μεθοδεύσεις με τα κατεχόμενα
Η Αγκυρα προσπάθησε να συνδέσει το ψευδοκράτος με τον Oργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών • Εντονη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τις ανακοινώσεις Αθήνας και Λευκωσίας
Νέες μεθοδεύσεις με τα κατεχόμενα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας