• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.4°C / 21.8°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.9°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.7°C
  3 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.9°C / 14.7°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.3°C / 15.5°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.8°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.6°C
  2 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 20.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.1°C / 21.6°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 18.6°C
  1 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  15°C 14.9°C / 16.9°C
  1 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 22.0°C
  0 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.3°C
  0 BF
  97%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.0°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  85%

Το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ Α599» στη ναυτική βάση του Βοσπόρου (Φωτογραφία Αρχείου)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από το «Ορούτς Ρέις» στο «Τσεσμέ»

 • A-
 • A+
Δεν φτάνουν οι διερευνητικές με την Ελλάδα για να γυρίσει η Ε.Ε. σελίδα με την Τουρκία τον Μάρτιο ● Νέος γύρος πιέσεων από την Αγκυρα με υδρογραφικές έρευνες στο Αιγαίο ● Σε επιφυλακή η Αθήνα.

Το παιχνίδι των προκλήσεων επαναφέρει στο προσκήνιο η Αγκυρα, εκτιμώντας ότι η «νέα σελίδα» στις ευρωτουρκικές σχέσεις δεν είναι εξασφαλισμένη στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., τον Μάρτιο. Η έκθεση προόδου που ετοιμάζει ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Ζ. Μπορέλ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ένα κείμενο εμπιστευτικού χαρακτήρα και κατά συνέπεια ένα γενικό πλαίσιο για περαιτέρω συζήτηση αναφορικά με την προοπτική της Τουρκίας, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κυβέρνησης Ερντογάν.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθεί με μία νέα υποσχετική από την Ε.Ε. και τίποτε περισσότερο, η Αγκυρα ανασύρει και πάλι ως μοχλό πίεσης τα ελληνοτουρκικά, αυτή τη φορά στο Αιγαίο με την αποστολή του υδρογραφικού πλοίου «Τσεσμέ» για έρευνες δυτικά της Λήμνου. Σε σχέση με τις αποστολές του σεισμογραφικού «Ορούτς Ρέις» οι έρευνες του υδρογραφικού θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν χαμηλής πρόκλησης, καθώς θα κινηθεί σε διεθνή ύδατα, σύμφωνα με την τουρκική Navtex, όχι για υδρογονάνθρακες, αλλά για τη συλλογή δεδομένων από τη συγκεκριμένη περιοχή για τη θαλάσσια πλοήγηση.

Η περιοχή όμως ανήκει στην αρμοδιότητα έρευνας της Ελλάδας και το ενδεχόμενο η τουρκική κίνηση να προκαλέσει νέα ένταση δεν αποκλείεται στην περίπτωση που γύρω από το «Τσεσμέ» αναπτυχθούν τουρκικά πολεμικά σκάφη.

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στις διπλωματικές ενέργειες διαμαρτυρίας αποφεύγοντας για την ώρα να χαρακτηρίσει προκλητική την τουρκική κίνηση, κάτι που θα οδηγούσε σε καταγγελία και διακοπή των διερευνητικών συνομιλιών.

Στην περίπτωση αυτή η Αθήνα θα βρισκόταν στη δυσάρεστη θέση να εξηγεί στους εταίρους στην Ε.Ε. και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ γιατί οι κατά τα φαινόμενα χρήσιμες υδρογραφικές έρευνες του «Τσεσμέ» είναι προσβολή στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Σύμφωνα λοιπόν με την κυβέρνηση η τουρκική κίνηση είναι «αχρείαστη», καθώς δεν βοηθάει στη βελτίωση του κλίματος την ώρα μάλιστα που αναμένεται η επόμενη συνάντηση των διπλωματικών αντιπροσωπειών για τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα, αρχές Μαρτίου. Μόλις λήξει η τουρκική Navtex (στις 2 Μαρτίου) θα ακολουθήσουν οι διερευνητικές, με το θέμα των ερευνών του «Τσεσμέ» να είναι νωπό στο τραπέζι των συνομιλιών.

Τι θέλει ο Ερντογάν

Σε κάθε περίπτωση οι διερευνητικές συνομιλίες δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν το ευρωπαϊκό διαβατήριο που θέλει ο Τ. Ερντογάν και μάλιστα γρήγορα, ενώ και οι πλέον φανατικοί υποστηρικτές του στην Ε.Ε. έχουν χαρακτηρίσει αυτές τις διπλωματικές επαφές ως πρώτο βήμα για τη δημιουργία συνθηκών πολιτικού διαλόγου. Ουσιαστικά αυτό που επιζητεί η Αγκυρα μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου είναι ένα πολιτικό μήνυμα από κοινού με την Αθήνα, με τη μορφή πολιτικής δήλωσης ή συνάντησης σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, ένα ελληνικό δώρο, την ώρα που η Ε.Ε. εμφανίζεται διστακτική να της δώσει τη νέα εταιρική σχέση που αναφέρεται στα συμπεράσματα των προηγούμενων Συμβουλίων.

● Για την απελευθέρωση του καθεστώτος ταξιδιωτικών θεωρήσεων δεν υπάρχει καμία πρόοδος στην αξιολόγηση της Ε.Ε.

● Για το θέμα της αναβάθμισης της τελωνειακής σύνδεσης επίσης οι επιφυλάξεις είναι ισχυρές, ενώ ως προς το γενικό πλαίσιο της ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται κατά το δοκούν.

● Αρνητικές είναι οι αξιολογήσεις για τις επιδόσεις της κυβέρνησης Ερντογάν στο κεφάλαιο των αρχών του κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά τις υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων και συνταγματικών αλλαγών.

● Και στο προσφυγικό οι διαθέσεις στην Ε.Ε. δεν είναι τόσο θετικές, όπως περίμενε η Τουρκία. Παρά τις προσπάθειες της γερμανικής Προεδρίας πέρυσι για επικαιροποίηση ή ανανέωση της συμφωνίας του 2016, η συζήτηση στα Συμβούλια των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ε.Ε. δεν έχει οδηγήσει σε αποτέλεσμα, αφού και η πρόταση της Επιτροπής για την αλλαγή του πλαισίου ασύλου κόλλησε επί γερμανικής Προεδρίας.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες στο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα ο Ζ. Μπορέλ αναμένεται να κάνει μία σύντομη αναφορά στην πορεία της προετοιμασίας της έκθεσης που καταρτίζει για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τίποτε περισσότερο. Και για το Κυπριακό, οι εξελίξεις πάνε για τον Απρίλιο στο θέμα της άτυπης πενταμερούς και η επίσκεψη που σχεδίαζε ο Ζ. Μπορέλ στην Κύπρο γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο αναβλήθηκε.

Κύριο θέμα της μεθαυριανής συζήτησης είναι οι σχέσεις με τη Ρωσία (υπόθεση Ναβάλνι), για την οποία σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο εκπρόσωπος θα πάρει εντολή να καταρτίσει κατάλογο κυρώσεων που αποφασιστεί στο συμβούλιο κορυφής, 25-26 Φεβρουαρίου. Ως προς την πρωτοβουλία Μισέλ-Μπορέλ για πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη.

Με αυτά τα δεδομένα η Αθήνα θέλει να μείνουν χαμηλά οι τόνοι στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ώστε να είναι ανοιχτή όλη η ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων και τα προβληματικά πεδία στους άλλους τομείς. Η αναθέρμανση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή περιφέρεια μπορεί, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, να οδηγήσει σε νέες ισορροπίες και σ’ αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα επιδιώκει να αναδειχθεί σε γέφυρα με τις χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής στα θέματα συνεργασίας άμυνας και ασφάλειας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η Τουρκία υπονομεύει τις διερευνητικές επαφές»
Υπονόμευση των διερευνητικών επαφών, των οποίων ο 63ος γύρος πρόκειται να γίνει αύριο στην Αγκυρα, καταλόγισε στην Τουρκία ο Νίκος Δένδιας, καλώντας την ηγεσία της γείτονος χώρας να απόσχει από προκλητικές...
«Η Τουρκία υπονομεύει τις διερευνητικές επαφές»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η βρετανική... μετριοπάθεια της ντροπής
Πολύ κατώτερη των περιστάσεων ήταν η στάση της Βρετανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ● ΗΠΑ και Γαλλία επιμένουν σε πιο σκληρή στάση και η Λευκωσία αισιοδοξεί πως το τελικό κείμενο θα είναι πιο αυστηρό.
Η βρετανική... μετριοπάθεια της ντροπής
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκοτεινά τα σχέδια Ερντογάν
Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα φορτίζει κι άλλο το κλίμα στην Κύπρο ● Θα αντιδράσουμε αναλόγως των προκλήσεων, δήλωσε ο Αναστασιάδης, θα συνεχίσουμε να είμαστε με την Τουρκία, λέει ο Τατάρ.
Σκοτεινά τα σχέδια Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέος γύρος τουρκικών προκλήσεων
Με συνεχείς δηλώσεις για την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα σε δύο εβδομάδες, η Αγκυρα και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ε. Τατάρ προετοιμάζουν το πεδίο για έναν νέο γύρο προκλήσεων στην Κύπρο και την Ανατολική...
Νέος γύρος τουρκικών προκλήσεων
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πυρετός» για την αποτροπή νέων τουρκικών προκλήσεων
Στην Κύπρο, ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, αλλά και στις εξελίξεις γύρω από τη Λιβύη εστιάζεται το διπλωματικό ενδιαφέρον της Αθήνας...
«Πυρετός» για την αποτροπή νέων τουρκικών προκλήσεων
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ακάρ: «Η Ελλάδα είναι μια επεκτατική χώρα»
Υποσχέσεις από τη μία και απειλές από την άλλη συνεχίζει να μοιράζει η Αγκυρα για την πολιτική της στην ευρύτερη περιοχή, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη μετάβαση του Τ. Ερντογάν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο...
Ακάρ: «Η Ελλάδα είναι μια επεκτατική χώρα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας