Συζήτηση για όλα και όχι μόνο για τη δικαιοδοσία στις θαλάσσιες ζώνες θέλει στις διερευνητικές επαφές που θα διεξαχθούν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιμένοντας στην πάγια θέση της γειτονικής χώρας να αλλάζει τη συμφωνηθείσα ατζέντα. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν, ενώ για μια ακόμη φορά ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας, ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα, σε οποιαδήποτε συζήτηση με οποιαδήποτε χώρα, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και δεσμεύεται και η Ε.Ε. από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ εξέφρασε την επιθυμία της Άγκυρας για βελτίωση των σχέσεων με την Αθήνα και για την πραγματοποίηση διαλόγου, είπε ότι στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, «θα μιλήσουμε για όλα, όχι μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες».
Και ενώ φαινόταν ότι η Άγκυρα είχε συμφωνήσει ο διάλογος να ξεκινήσει από από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 και θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως διαβεβαίωνε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε:
«Οτιδήποτε συζητήθηκε στις προηγούμενες 60 συναντήσεις θα είναι στο τραπέζι και της 61ης πρώτης. Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται δηλώσεις που προκαλούν σύγχυση», σημειώνοντας ότι αυτό θα σήμαινε αποφυγή διαπραγματεύσεων.
«Θα ανοίξουμε όλους τους φακέλους στη συνάντηση στην Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου. Εάν πουν ότι δεν θέλουν να συζητήσουν γι' αυτά τα θέματα, τότε δεν υπάρχει λόγος να γίνουν διερευνητικές συνομιλίες», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τη προτεινόμενη Σύνοδο της Ανατολικής Μεσογείου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ακόμη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κομισιόν δεν έχουν ακόμη απαντήσει στην Άγκυρα. Και πρόσθεσε ότι αν δεν δεχθούν την παρουσία των Τουρκοκυπρίων στη σύνοδο, «δεν θα επιτρέψουμε ούτε στους Ελληνοκύπριους να συμμετάσχουν».
Να θυμίσουμε ότι σήμερα ο Νίκος Δένδιας, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, και απαντώντας στα ερωτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης εν όψει της συνάντησης της Κωνσταντινούπολης, τόνισε πως «η διεθνής σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας είναι τμήμα του εσωτερικού ελληνικού δικαίου. Είναι όμως και τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Την έχει κυρώσει αυτοτελώς και η Ε.Ε.».
«Η σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι τμήμα τού ευρωπαϊκού κεκτημένου. Φαντάζεστε μια ευρωπαϊκή χώρα να συζητά με τρίτη χώρα θέματα που να σχετικοποιούν τα δικαιώματα του ανθρώπου;», είπε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Θα μπορούσε για παράδειγμα, η Γαλλία, διαπραγματευόμενη με μια χώρα εκτός ΕΕ, να συμφωνήσει ότι στις μεταξύ τους σχέσεις, δεν ισχύει η σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου; Αυτά είναι άτοπα».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας