Η αποχώρηση του «Oruc Reis» από την ανατολική Μεσόγειο δίνει το έναυσμα στην Τουρκία να σύρει την Ελλάδα σε ένα διάλογο εφ’ όλης της ύλης όμως η Αθήνα επιμένει πως μοναδικό θέμα προς συζήτηση είναι «η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο».
Με μια δήλωση προθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καλεί την Ελλάδα σε επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου σε μια κίνηση «καλής διάθεσης» έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών, αίτημα που έχει απορρίψει κατ’ επανάληψη η Αθήνα.
«Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσπαθώντας να ασκήσει επιπλέον πίεση στη χώρα μας παίζει και το «χαρτί» του «Oruc Reis»: «Το πλοίο έφυγε (σ.σ. από την ανατολική Μεσόγειο) και για περίπου 6 μήνες θα κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή. Έτσι η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιολογία» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογραμμίζοντας πως πλέον η Αθήνα δεν έχει καμία δικαιολογία για να μην προσέλθει στο διάλογο.
Ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το «πάγωμα» των σχέσεων Ελλάδας- Τουρκίας υπογραμμίζοντας ότι «όταν στην εξουσία ήρθε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2016 δεν ήθελε να συνεχίσει τις συναντήσεις αυτές».
Όπως μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» η Άγκυρα έχει ήδη αποστείλει επίσημη πρόσκληση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όμως, αυτό δεν επιβεβαιώνεται.
Τι λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δήλωσε: «Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών».
Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».
Εν αναμονή της τουρκικής πρόσκλησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών, απάντησε ότι σε καθημερινή βάση η κυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξετάζουν τις προθέσεις και τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά στην ανάγκη για έμπρακτη και συνεπή αποκλιμάκωση της έντασης. «Πιστεύουμε ότι αν και όποτε επανεκκινήσουν οι διερευνητικές, η ελληνική πλευρά θα επιδείξει ειλικρινή βούληση κι εποικοδομητική διάθεση. Ξεκαθαρίζω, όμως, ότι μοναδικό θέμα προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο», σημείωσε ο κ. Ταραντίλης.
Η αντίδραση της ΕΕ
Τη σημασία που έχει συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.
«Η ομαλοποίηση ή οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και η δέσμευση μεταξύ αυτών των δύο χωρών είναι επίσης πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», ανέφερε και σημείωσε ότι η ενόχληση προς ορισμένα κράτη-μέλη εκλαμβάνεται ως ενόχληση προς όλη την ΕΕ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «η ανανέωση ή η έναρξη των συνομιλιών είναι κάτι που η ΕΕ αναμένει και κάτι που αναμένουμε ότι θα τροφοδοτήσει θετικά τη συνολική προσπάθεια για ανάπτυξη του θετικού δρόμου στις σχέσεις μας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει την επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ που διεκόπησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας
«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποκλείσει κάθετα κάθε τουρκική απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας, πχ με αναφορές σε δήθεν ζητήματα "γκρίζων ζωνών" ή "αποστρατιωτικοποιημένων νησιών". Για μια ακόμη φορά και παρότι έχουμε ζητήσει ενημέρωση για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, μαθαίνουμε από τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας στα Τίρανα. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης σε σχέση με μια τέτοια συνάντηση και για ποιο λόγο να πραγματοποιηθεί στα Τίρανα αντί πχ στις Βρυξέλλες;»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας