Τον χρόνο που ζήτησε και πήρε ο Ταγίπ Ερντογάν από την Ε.Ε., μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο του 2021, προσπαθεί να αξιοποιήσει η Αθήνα σε συνδυασμό με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Αγκυρα για τους S-400. Η πίεση από την αμερικανική απόφαση ήδη αποτυπώνεται με έντονο τρόπο στις αντιδράσεις της τουρκικής ηγεσίας και το επόμενο διάστημα αναμένεται η εξέλιξη της σύγκρουσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, εξέλιξη που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας και του γ.γ. της Συμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ για την έναρξη απευθείας συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του επέμεινε και χθες ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των S-400 και σε τηλεοπτική συνέντευξη στο δίκτυο Κanal 24 επανέλαβε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ προϋποθέτει αλλαγή στάσης από την πλευρά της Ουάσινγκτον και άφησε να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία θα πάει σε αναζήτηση άλλων συνεργασιών τόσο στο επίπεδο της αμυντικής βιομηχανίας όσο και στο πεδίο των διπλωματικών σχέσεων στα θερμά μέτωπα που είναι ανοιχτά, στη Συρία, τη Λιβύη κ.λπ. Ο Μ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις ήταν νομικά και πολιτικά άδικες και έτσι όπως επιβλήθηκαν συνιστούν επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος του Τ. Ερντογάν, Ε. Ακμπάσογλου, σε δηλώσεις του ζήτησε από το Βερολίνο επίσπευση των εργασιών του προγράμματος κατασκευής των τεθωρακισμένων Altay, επικρίνοντας τις γερμανικές εταιρείες που συνεργάζονται με την τουρκική αμυντική βιομηχανία για αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Τα πρώτα άρματα της γραμμής επρόκειτο να παραδοθούν στις αρχές του νέου χρόνου, όμως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ μπορεί να σημειωθεί καθυστέρηση και η Τουρκία να αναζητήσει «εναλλακτικές επιλογές».
Ο αντίκτυπος των αμερικανικών κυρώσεων τώρα αρχίζει να φαίνεται στην Τουρκία, παρά τη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να υποβαθμίσει τις συνέπειες, προσβλέποντας σε περαιτέρω στήριξη από την Ε.Ε. Ωστόσο, μέχρι τον Μάρτιο που η Ενωση θα ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, το πρόβλημα της Αγκυρας με την Ουάσινγκτον καθορίζει τις εξελίξεις και στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.
Η Αθήνα περιμένει από την Αγκυρα να απαντήσει στην πρόσκληση διαλόγου με βάση το πλαίσιο της απόφασης της συνόδου του Οκτωβρίου, για τον τερματισμό μονομερών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας ώστε να καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών για τις θαλάσσιες ζώνες. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ενημέρωσε για τις εξελίξεις την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου.
Στη Λευκωσία, οι εσωτερικές εξελίξεις φέρνουν τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη σε μείζον πολιτικό δίλημμα μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού, για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι κρατικές δαπάνες θα εκτελούνται με τη διαδικασία των δωδεκατημορίων, μήνα τον μήνα, ωστόσο δεν αποκλείεται η κρίση αμφισβήτησης προς την κυβέρνηση Αναστασιάδη να πάρει γενικότερα χαρακτηριστικά.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας