Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κάνει και πλάκα στους Ευρωπαίους ο Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον ειδικό του σύμβουλο Ιμπραήμ Καλίν σε παλαιότερο στιγμιότυπο

AP Photo/Francois Mori
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάνει και πλάκα στους Ευρωπαίους ο Ερντογάν

  • A-
  • A+
Δηλώνει ότι βλέπει το μέλλον της Τουρκίας στην Ευρώπη, την ίδια ώρα που παρατείνονται οι έρευνες του «Ορούτς Ρέις» στα 6 μίλια από το Καστελόριζο ● Τι ζήτησε ο σύμβουλός του Ι. Καλίν από τις Βρυξέλλες για να προχωρήσει η στρατηγική σχέση.

Βλέποντας ότι η πολιτική ατμόσφαιρα στην Ευρώπη έχει βαρύνει αισθητά για την Τουρκία και αντί για τη «θετική ατζέντα» στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου μπορεί να συζητείται αποκλειστικά η γκάμα των «αρνητικών μέτρων», ο Τ. Ερντογάν με το επιτελείο του επιχειρεί άλλον έναν τακτικό ελιγμό, με στόχο να αποφορτίσει την ένταση στις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Παραβλέποντας το μήνυμα της προηγούμενης Συνόδου της 1ης Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την Ε.Ε. να τηρήσει τις υποσχέσεις της και αυτός από την πλευρά του αρκέστηκε να πει πώς βλέπει το μέλλον της χώρας του στην Ευρώπη.

Οι δηλώσεις του Τ. Ερντογάν, σε διάσκεψη του κόμματός του ΑΚΡ έγιναν λίγο μετά τη νέα Navtex με την οποία παρατείνονται οι έρευνες του «Ορούτς Ρέις» μέχρι και 6 ν.μ. κοντά στο Καστελόριζο και ενώ είχε προηγηθεί η επίσκεψη του διπλωματικού του συμβούλου Ι. Καλίν στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους διπλωματικούς συμβούλους του προέδρου του Συμβουλίου της Ε.Ε., Σ. Μισέλ, της προέδρου της Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν και του εκπροσώπου Εξωτερικών Ζ. Μπορέλ.

Από τις δηλώσεις του Ι. Καλίν αλλά και τη συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, σκοπός της επίσκεψής του ήταν να μεταφέρει μήνυμα συνεργασίας του προέδρου Τ. Ερντογάν προς τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του Τούρκου προέδρου «η σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας έχει μεγάλη στρατηγική σημασία και είναι ανάγκη να γίνουν νέα βήματα ώστε να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και να αποκτήσει η σχέση νέα δυναμική».

Ο Ι. Καλίν πρόσθεσε ότι «η Ε.Ε. θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» και ζήτησε βήματα με την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, νέα συμφωνία για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, απελευθέρωση της βίζας και εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου Ε.Ε.- Αγκυρας. Σύμφωνα με τον Ι. Καλίν «η ένταξη στην Ε.Ε. είναι για την Τουρκία στρατηγική προτεραιότητα».

Ως προς την κατάσταση που έχει διαμορφώσει η Τουρκία με μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό, ο Ι. Καλίν δήλωσε ότι η τουρκική ηγεσία είναι έτοιμη να αρχίσει τον διάλογο με την Αθήνα, αλλά, στο πλαίσιο που η Αγκυρα επιθυμεί «και για τις θαλάσσιες ζώνες και για τα (ελληνικά) νησιά». Το πλαίσιο αυτό είναι βεβαίως εντελώς διαφορετικό από το πλαίσιο που όρισε η Ε.Ε. στη Σύνοδο του Οκτωβρίου.

Οπως διαφορετικό είναι και το πλαίσιο για το Κυπριακό, με τον Ι. Καλίν να τονίζει ότι «για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι ανάγκη να υπάρξουν νέες ιδέες» δείχνοντας την ιδέα των δυο ξεχωριστών κρατών.

«Νέες ιδέες για Κύπρο»

Ουσιαστικά με τις προτάσεις που κόμισε ο σύμβουλος του Τ. Ερντογάν στην Ε.Ε. ζητεί να αλλάξει η απόφαση της Συνόδου του Οκτωβρίου και να ανοίξει τον ελληνοτουρκικό διάλογο εφ’ όλης της ύλης ενώ για το Κυπριακό θέτει προς την Ε.Ε. αίτημα παράκαμψης των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα τη νέα Navtex για το «Ορούτς Ρέις», υπογραμμίζοντας ότι «οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε. αποτελεί «στρατηγική προτεραιότητα»». Απαντώντας στην ελληνική ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χ. Ακσόι δήλωσε ότι «η Ελλάδα αντί να κάνει δηλώσεις για την ερευνητική δραστηριότητα του “Ορούτς Ρέις” θα πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για διάλογο».

Από το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας ανακοινώθηκε ότι οι έρευνες του σκάφους στη συγκεκριμένη περιοχή θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου (αφήνοντας να εννοηθεί ότι μετά θα αποσυρθεί) καθώς έχει ήδη συγκεντρώσει δεδομένα σε μία περιοχή 8.000 τ.χ. και θα προσθέσει δεδομένα από τη νέα περιοχή 2.800 τ.χ. Οι έρευνες του «Ορούτς Ρέις» κατά τον υπουργό Αμυνας Χ. Ακάρ «δεν είναι πρόκληση, ούτε αυξάνουν την ένταση» και «είναι ανήθικο να παρουσιάζονται έτσι οι τεχνικές και επιστημονικές εργασίες».

Ο Χ. Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προκαλεί τις εντάσεις «με κινήσεις και ενέργειες στα νησιά των οποίων η κυριαρχία δεν της έχει δοθεί με κανένα τρόπο».

Διστάζει το Βερολίνο

Το καινούργιο ανατολίτικο παζάρι που επιχειρεί να στήσει η Αγκυρα με την υπόσχεση ότι μπορεί να δώσει στην Ε.Ε. ρόλο στις εστίες κρίσης που έχει ανοίξει στη Μ. Ανατολή, τη Λιβύη και τον Ν. Καύκασο και να πάρει ως αντάλλαγμα την αποσύνδεση του θέματος της Ανατολικής Μεσογείου από το πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων (να θεωρηθεί δηλαδή διμερές ελληνοτουρκικό ζήτημα), είναι αμφίβολο εάν μπορεί να λειτουργήσει πλέον, αφού και το Βερολίνο εμφανίζεται διστακτικό να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες σε πνεύμα ευμενούς ουδετερότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζ.Υ. Λε Ντριάν σε τηλεοπτική συνέντευξη χθες στο RTL τόνισε ότι «δεν αρκούν οι κατευναστικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών από τον πρόεδρο Τ. Ερντογάν, χρειάζονται πράξεις» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις «πράξεις που πρέπει να γίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, το Ιράκ, αλλά και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου η Τουρκία στέλνει μισθοφόρους από τη Συρία». Δηλώσεις για την τουρκική επιθετικότητα έκανε και ο υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας Φ. Ριστέρ επισημαίνοντας ότι εκτός των άλλων είναι απαράδεκτη για την Ε.Ε. και η προτροπή της Αγκυρας για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων στις μουσουλμανικές χώρες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιστροφή της... ασώτου Τουρκίας στην Ευρώπη
Μετά τις διαδοχικές πιστώσεις χρόνου, που ζήτησε και πήρε από την Ε.Ε. ο Ταγίπ Ερντογάν, ήρθε η ώρα να ζητήσει και παροχή πολιτικού χώρου, προκειμένου να επαναφέρει την Τουρκία σε τροχιά προσέγγισης με την...
Επιστροφή της... ασώτου Τουρκίας στην Ευρώπη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Τουρκία ξαφνικά βιάζεται!
Υστερα από μία μακρά περίοδο προκλήσεων, στην Αγκυρα φαίνεται πως έχει ωριμάσει η σκέψη για διάλογο με την Αθήνα και πλέον απομένει η επίσημη πρόσκληση ● Βασική έγνοια του Ερντογάν, η εξομάλυνση των σχέσεων με...
Η Τουρκία ξαφνικά βιάζεται!
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε τροχιά σύγκρουσης με όλη την Ε.Ε.
Εχοντας εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που δόθηκαν από την Ε.Ε. στην Τουρκία με την απόφαση του Συμβουλίου της 1ης Οκτωβρίου για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ταγίπ Ερντογάν...
Σε τροχιά σύγκρουσης με όλη την Ε.Ε.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Προβληματική η συμπεριφορά της Τουρκίας»
Aλλο ένα επεισόδιο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. προστέθηκε μετά την αποκάλυψη ότι οι τουρκικές αρχές δεν επέτρεψαν τον έλεγχο εμπορικού πλοίου που έπλεε προς τη Λιβύη από τους επιθεωρητές γερμανικής...
«Προβληματική η συμπεριφορά της Τουρκίας»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καυτή πατάτα η οικονομία για τον Ερντογάν
Nέους εχθρούς ψάχνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης και των πολιτικών κλυδωνισμών από την παραίτηση του γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ από τη θέση του υπουργού...
Καυτή πατάτα η οικονομία για τον Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαρύ το κλίμα για τον Ερντογάν
Ενα νέο πολιτικό περιβάλλον για την Τουρκία διαμορφώνεται στην Ευρώπη, διαφορετικό από αυτό που ήθελε να φτιάξει η Γερμανία μέχρι τα τέλη του χρόνου ασκώντας την προεδρία της Ε.Ε.
Βαρύ το κλίμα για τον Ερντογάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας